Alapanyag Abécé

Sajt

A sajt népszerű tejtermék, fontos kálcium- és fehérjeforrás. Leggyakrabban tehén- és kecsketejből készítik. Számtalan fajtája létezik: friss sajtok (pl. mascarpone), érlelt, lágy sajtok (pl. camembert, brie), érlelt, félkemény sajtok (pl. edámi, gouda), érlelt, kemény sajtok (pl. parmezán, cheddar, ementáli), érlelt, gyúrt sajtok (pl. parenyica), érlelt, belsőpenészes sajtok (pl. gorgonzola, márványsajt- pl. roquefort), érlelt, sós-vizes sajtok (pl. feta), ömlesztett sajtok, krémsajtok.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta nem más, mint erjesztéssel tartósított fehér káposzta. Főként Közép-és Kelet Európában kedveltek a belőle készült ételek (pl. töltött káposzta, korhelyleves). Bőséges C-vitamin-forrás, ajánlatos nemcsak főtt, hanem nyers formában történő fogyasztása is. Ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását akkor is, amikor nem abból készül a főétel, a fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

Sertéshús

A sertéshús vagy disznóhús a világ egyik legelterjedtebb húsfajtája, melyet széles körben fogyasztanak különféle formákban, különösen Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Magyarországon is kiemelkedően népszerű, és számos tradicionális étel alapja, mint például a pörkölt, kolbász és különböző sültek vagy rántott húsok.

Spenót

Ez a kis zöld levélke sokunkban rossz gyerekkori emlékeket hagyott, de ha megtaláljuk azt az elkészítési formát, amely kedvünkre való, könnyen megszerethetjük. Számtalan módon felhasználhatjuk a spenótleveleket, tehát lépjünk túl a klasszikus spenótfőzeléken, és készítsünk belőle ellenállhatatlanul finom fogásokat! 

Shiitake gomba

A Távol-Keleten őshonos, intenzív, fokhagymás ízű, gumis állagú, ízletes gombafajta. A shiitake kalapja barna, lemezkéi bézs színűek. A keleti kultúrákban a hosszú élet zálogaként tartják számon. Sok ázsiai étel hozzávalója, jól illik húsokhoz, wokban sült ételekhez, de tésztás levesekhez is (pl. ramenhez.)

Sóska

A sóska rendkívül tápláló és sokoldalú növény, mely gazdag vasban, C- és K-vitaminban, valamint más fontos ásványi anyagokban. Könnyen beszerezhető a piacon, vagy akár saját kertben is termeszthető. Frissen salátákhoz vagy smoothie-khoz, főzve pedig levesekhez, ragukhoz vagy önálló fogásokhoz használhatjuk.

Sütőpor

A sütőpor a tészták térfogatnövelésére használatos, mely a vegyi anyagokból képződő szén-dioxid által emeli meg a sülő süteményeket. A süteményekbe a sütőport mindig szitáljuk, vagy keverjük össze a liszttel, mert így egyenletesen oszlik el benne, másrészt megakadályozzuk az idő előtti kémiai reakciókat is.

Süllő/ fogas

A süllő a magyar konyha egyik legkedveltebb édesvízi halfaja, amely finom, fehér húsáról, szálkamentességéről és enyhén édeskés ízéről híres. Húsa könnyen emészthető, ezért diétás étrendben is kiváló választás. Sütve, rántva, roston, halászlében vagy akár tepsiben zöldségekkel sütve is remekül elkészíthető. Egész évben kapható frissen és fagyasztva is.

Sonkahagyma

A sonkahagyma hosszúkás, hengeres formájú barnás, lilás vagy vöröses héjú, kisebb méretű hagyma. Gyakran keverik a salottahagymával. Igaz, hogy enyhébb, lágyabb ízű, mint a vöröshagyma, de közel sem olyan kifinomultan édeskés, mint a salotta.

Surimi

A surimi (japán szó: pürésített húst jelent) felaprított halból készített sűrű pép. Az elnevezés eredetileg az előállítás módjára utal. Európában surimi elnevezéssel a rákhúst imitáló rudacskákat illetik, mely tulajdonképpen nem más, mint olcsó, feldolgozott halpép.

Sertésmáj

A sertésmáj a sertés (Sus scrofa domesticus) belsőségeinek egyike, a magyar konyhában fontos alapanyag, ára igen kedvező. Gazdag íze és tápanyagtartalma miatt sokféle ételben használják, beleértve a pörköltet, májas hurkát, májkrémet és különböző sült vagy pirított fogásokat. Magas fehérjetartalommal rendelkezik, továbbá gazdag A-vitaminban, vasban és B-vitaminokban (főleg B12).

Sűrített paradicsom

A sűrített paradicsom az egyik legnépszerűbb alapanyag, amelyet világszerte használnak a konyhákban. A sűrítés során a paradicsom levét eltávolítják, így egy intenzív ízű, sűrű állagú püré jön létre, amely gazdagítja az ételek ízét. Ez a praktikus alapanyag különösen jól illik szószokhoz, levesekhez, pörköltekhez és ragukhoz.</strong> <strong>Mindig érdemes tartani belőle otthon, mert számos étel megmentője lehet.

Sertéscomb

A sertéscomb a disznó egyik legnemesebb része, sokrétűen felhasználható alapanyag. Párolhatjuk natúrszeletnek, kiránthatjuk, felaprítva gulyást vagy pörköltet készíthetünk, de akár egészben is megsüthetjük. Bármit is főzünk, sütünk belőle, egy jó recepttel a siker garantált!

Sertésdagadó

A sertésdagadó egy különleges, de egyre népszerűbb húsfajta, amely a sertés hátsó, alsó részéből származik. Bár sokan inkább a karaj vagy a combot választják, a dagadó egy ínycsiklandó alternatívát kínál, amely különleges textúrájával és gazdag zamatával tökéletes választás lehet egy finom ebédhez vagy vacsorához. A sertésdagadó húsának zsírtartalma a főzőtudomány igazi titkát rejti, hiszen a zsír elegáns megolvadása rendkívül szaftossá és puhává varázsolja a húst.

Sertés szűzpecsenye

A sertés szűzpecsenye nem egy hétköznapi, olcsó húsfajta, de néha megéri venni a kedvenc hentesünktől, mert egy nagyon gyorsan elkészülő alapanyag, ezerféleképpen lehet variálni, ráadásul különlegesebb alkalmakra is tökéletes választás!

Sertésoldalas

A sertésoldalas az egyik legmegbízhatóbb húsfajta, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak a sütésének, mivel viszonylag kevés munkával és konyhai fortéllyal isteni, vajpuha végeredményt érhetünk el. 

Sertéstarja

Ha szaftos sertéshúsra vágyunk, a tarja a legjobb választás! Sokan tartanak tőle, mondván, túl zsíros, pedig belőle készülnek a legfinomabb, omlós szeletek, de igény szerint egyben is megsüthetjük.

Sertéscsülök

A sertéscsülök hagyományos magyaros húsalapanyag, a belőle készült csülökpörkölt pedig szintén közkedvelt fogás, mely kenyérrel vagy vele sült krumplival és savanyúsággal a legfinomabb. A sertéscsülöknek persze többféle elkészítési módja van, a legismertebb mégis és a csülök pékné módra, a kocsonya és a csülkös bableves.

Sárgabarackdzsem

A <strong>sárgabarackdzsem</strong> nemcsak finom, de a megfelelően elkészített változat vitaminokban, rostokban és természetes cukrokban is gazdag. Az egyik legismertebb dzsemféle hazánkban. Legnépszerűbb hazai előállító területei közé tartozik Kecskemét környéke és a Balaton-felvidék.

Sótlan pisztácia

A sótlan pisztácia igazi szupersnack, és sokoldalúan felhasználható alapanyag: keverhetjük süteményekbe, szórhatjuk salátákra, készíthetünk belőle krémeket, pestót, fagylaltot vagy pisztáciás panírt is. Sótlan változatban nemcsak egészségesebb, de az édes és sós ételekhez egyaránt jól illik. Bioboltokban, delikáteszekben és nagyobb üzletekben egész évben beszerezhető.

Spárgatök

A spárgatök egy különleges, enyhén édes ízű, alacsony kalóriatartalmú zöldség, mely a tökfélék családjába tartozik. Hosszú, vékony alakja és kissé fűszeres íze miatt különösen népszerű a könnyed ételek kedvelői körében. A spárgatököt nyáron és ősszel vásárolhatjuk.

Sózott retek

A sózott retek az ázsiai, főleg a thai konyha egyik alapanyaga, amely nélkül a pad thai elképzelhetetlen. A jégcsapretket (daikon) felvágják, majd sózzák. Az előkészített sós retekben általában hozzáadott cukor is van.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek