Spenót

Spenót

Leírás

Másik nevén paraj. Népszerű levélzöldség, szinte a világ minden részén fogyasztják. Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk. A spenót kiváló C-, A-, és B-vitamin forrás és hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat. A spenót ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Természetesen a spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle spenót levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. A zsenge spenótlevél nyelét se kell föltétlenül eltávolítani, hanem azt is nyugodtan fogyaszthatjuk. A megfőzött és ízesített spenótot sok háztartásban mélyhűtőbe teszik, és télen hasznosítják. Régen a spenótot egészségtelennek tartották, sőt fogyasztását a gyerekek számára egyáltalán nem ajánlották. Azt ma már senki nem vonja kétségbe, hogy a spenót egészséges zöldség, az viszont elképzelhető, hogy túlzott nitrogéntrágyázás esetén a spenót leveleiben nitrát halmozódhat fel. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Tavasztól őszig van idénye, azonban máskor is beszerezhető.

hogyan tároljam

Mosatlanul a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tartava négy-öt napig eláll. Jól fagyasztható.

100g Spenót

fehérjetartalom

2.86 g

zsírtartalom

0.238 g

szénhidráttartalom

3.63 g

víztartalom

91.4 g

Hány kalória

gramm

spenót?

Top ásványi anyagok

Kalcium

99 mg

Magnézium

79 mg

Nátrium

79 mg

Foszfor

49 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.195 g

C vitamin

28.1 mg

Kolin

19.3 mg

Lutein+zeaxantin

12198 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.86 g

Zsír

telített zsírsav

0.063 g

egyszeresen telített zsírsav

0.01 g

többszörösen telített zsírsav

0.165 g

ásványi anyagok

Kalcium

99 mg

Vas

2.71 mg

Magnézium

79 mg

Foszfor

49 mg

Nátrium

79 mg

Cink

0.53 mg

Réz

0.13 mg

Mangán

0.897 mg

Szelén

1 µg

szénhidrát

rost

2.2 g

cukor

0.42 g

víz

91.4 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.078 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.189 mg

Niacin - B3 vitamin

0.724 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.065 mg

Folát

194 µg

Kolin

19.3 mg

Béta-karotin

5626 µg

Lutein+zeaxantin

12198 µg

E vitamin

2.03 mg

K vitamin

482.9 µg

A vitamin

469 µg

C vitamin

28.1 mg

B6 vitamin

0.195 g

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek