Spenót

Leírás
Másik nevén paraj. Népszerű levélzöldség, szinte a világ minden részén fogyasztják. Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk. A spenót kiváló C-, A-, és B-vitamin forrás és hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat. A spenót ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Természetesen a spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle spenót levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. A zsenge spenótlevél nyelét se kell föltétlenül eltávolítani, hanem azt is nyugodtan fogyaszthatjuk. A megfőzött és ízesített spenótot sok háztartásban mélyhűtőbe teszik, és télen hasznosítják. Régen a spenótot egészségtelennek tartották, sőt fogyasztását a gyerekek számára egyáltalán nem ajánlották. Azt ma már senki nem vonja kétségbe, hogy a spenót egészséges zöldség, az viszont elképzelhető, hogy túlzott nitrogéntrágyázás esetén a spenót leveleiben nitrát halmozódhat fel. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Tavasztól őszig van idénye, azonban máskor is beszerezhető.
hogyan tároljam
Mosatlanul a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tartava négy-öt napig eláll. Jól fagyasztható.
100g Spenót
fehérjetartalom
2.86 g
zsírtartalom
0.238 g
szénhidráttartalom
3.63 g
víztartalom
91.4 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
99 mg
Magnézium
79 mg
Nátrium
79 mg
Foszfor
49 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.195 g
C vitamin
28.1 mg
Kolin
19.3 mg
Lutein+zeaxantin
12198 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.86 g
Zsír
telített zsírsav
0.063 g
egyszeresen telített zsírsav
0.01 g
többszörösen telített zsírsav
0.165 g
ásványi anyagok
Kalcium
99 mg
Vas
2.71 mg
Magnézium
79 mg
Foszfor
49 mg
Nátrium
79 mg
Cink
0.53 mg
Réz
0.13 mg
Mangán
0.897 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
rost
2.2 g
cukor
0.42 g
víz
91.4 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.078 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.189 mg
Niacin - B3 vitamin
0.724 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.065 mg
Folát
194 µg
Kolin
19.3 mg
Béta-karotin
5626 µg
Lutein+zeaxantin
12198 µg
E vitamin
2.03 mg
K vitamin
482.9 µg
A vitamin
469 µg
C vitamin
28.1 mg
B6 vitamin
0.195 g