Süllő/ fogas

Az egyik legfinomabb húsú hazai halunk. A süllő és a fogas ugyanaz a halfaj, csak a kisebb példányokat, 1,5 kg-os súlyhatárig süllőnek, az ennél nagyobbakat fogasnak nevezzük. Legtöbbször roston, egyben sütve, rántva és párolva készül. Ízletes, száraz, fehér húsát célszerű minél egyszerűbben elkészíteni, hogy a hal íze tudjon érvényesülni. Hazája Közép-Európa, különösen az Elba és Odera meg a Duna folyórendszere, továbbá néhány dél-németországi tó, és a mi Balatonunk. A folyami süllők íze kevésbé ízletes, továbbá színét tekintve is különbözik (szürkés) a balatoni süllő húsától (fehér).
Amikor kapható éppen.
Mielőbb készítsük el, addig is hűtőszekrényben.
fehérjetartalom
19.39 g
zsírtartalom
90000.705 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
79.13 g
Foszfor
200 mg
Kalcium
80 mg
Nátrium
62 mg
Magnézium
30 mg
B6 vitamin
0.12 g
Kolin
65 mg
C vitamin
1.7 mg
Niacin - B3 vitamin
1.52 mg
fehérje
19.39 g
Zsír
telített zsírsav
0.185 g
egyszeresen telített zsírsav
0.152 g
többszörösen telített zsírsav
0.368 g
koleszterin
90 g
ásványi anyagok
Kalcium
80 mg
Vas
0.9 mg
Magnézium
30 mg
Foszfor
200 mg
Nátrium
62 mg
Cink
1.11 mg
Réz
0.15 mg
Mangán
0.7 mg
Szelén
12.6 µg
szénhidrát
víz
79.13 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.07 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.1 mg
Niacin - B3 vitamin
1.52 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Folát
5 µg
Kolin
65 mg
Retinol
9 µg
E vitamin
0.2 mg
D vitamin
118 µg
K vitamin
0.1 µg
B12 vitamin
1.9 µg
A vitamin
9 µg
C vitamin
1.7 mg
B6 vitamin
0.12 g
50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.
NosaltyMenzásra hangolt, de újító desszertjével nem várt fordulatot vesz a mai menünk!
NosaltyKáposztás, spenótos, fetás, zöldséges, karfiolos, sajtos? Mindent kínálunk csipegetnivalónak, kivéve húst!
NosaltyA hússütés sajnos nem olyan folyamat, amit nem lehet elrontani: cipőtalp keménységű, és/vagy túlfűszerezett, nem megfelelően átsült húsokra senki se vágyik. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat.
Ha te sem szereted a büdös hagymaszagot a lakásban, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a trükköt.
A mai menü olyan gyors fogásokból áll, melyeket hétfőn is lesz időnk elkészíteni.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...