Süllő/ fogas

Süllő/ fogas

Leírás

Az egyik legfinomabb húsú hazai halunk. A süllő és a fogas ugyanaz a halfaj, csak a kisebb példányokat, 1,5 kg-os súlyhatárig süllőnek, az ennél nagyobbakat fogasnak nevezzük. Legtöbbször roston, egyben sütve, rántva és párolva készül. Ízletes, száraz, fehér húsát célszerű minél egyszerűbben elkészíteni, hogy a hal íze tudjon érvényesülni. Hazája Közép-Európa, különösen az Elba és Odera meg a Duna folyórendszere, továbbá néhány dél-németországi tó, és a mi Balatonunk. A folyami süllők íze kevésbé ízletes, továbbá színét tekintve is különbözik (szürkés) a balatoni süllő húsától (fehér).

Mikor vegyem

Amikor kapható éppen.

hogyan tároljam

Mielőbb készítsük el, addig is hűtőszekrényben.

100g Süllő/ fogas

fehérjetartalom

19.39 g

zsírtartalom

90000.705 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

79.13 g

gramm süllő/ fogas?

Top ásványi anyagok

Foszfor

200 mg

Kalcium

80 mg

Nátrium

62 mg

Magnézium

30 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.12 g

Kolin

65 mg

C vitamin

1.7 mg

Niacin - B3 vitamin

1.52 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

19.39 g

Zsír

telített zsírsav

0.185 g

egyszeresen telített zsírsav

0.152 g

többszörösen telített zsírsav

0.368 g

koleszterin

90 g

ásványi anyagok

Kalcium

80 mg

Vas

0.9 mg

Magnézium

30 mg

Foszfor

200 mg

Nátrium

62 mg

Cink

1.11 mg

Réz

0.15 mg

Mangán

0.7 mg

Szelén

12.6 µg

szénhidrát

víz

79.13 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.07 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.1 mg

Niacin - B3 vitamin

1.52 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.75 mg

Folát

5 µg

Kolin

65 mg

Retinol

9 µg

E vitamin

0.2 mg

D vitamin

118 µg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

1.9 µg

A vitamin

9 µg

C vitamin

1.7 mg

B6 vitamin

0.12 g

Címlapról ajánljuk

4 bonyolult étel, amelynek lusta verziója is létezik

Vannak a konyhaművészetnek azon ételremekei, amelyekhez csak ritkán nyúlunk vagy kevésszer jutunk el, mert megfőzésükhöz nemcsak sok idő, de némi kézügyesség/tapasztalat is szükséges. Ha mégis nagyon rákívánunk valamelyikre, de nem akarunk sokat bíbelődni, készítsük el à la lusta módon.

Lakos Benedek

További cikkek

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!