Surimi

Leírás

A Surimi (japán szó: pürésített húst jelent) felaprított halból készített sűrű pép. Az elnevezés eredetileg az előállítás módjára utal; Európában Surimi elnevezéssel a rákhúst imitáló rudacskákat illetik. 1959 óta játszik szerepet a Surimi az élelmiszer iparban. A kifogott friss halakat már nem közvetlenül a tengeren dolgozzák fel, hanem azokat nedvesen tartva nyersen lefagyasztják és később dolgozzák fel. Napjainkban alapanyagként a nem közvetlenül értékesíthető halféléket használják fel. A lenyúzott, szálkamentes, felaprított és többször megmosott és ezáltal csaknem semleges ízűvé vált masszát pl. tojásfehérjével, keményítővel, olajjal, cukorral, sóval, ízfokozóval és szorbittal sűrítik melegítés közben, majd a felhasználás céljától függően ízesítik, ill. színezik. Ha "Surimi"-ként kínálják, akkor rákaromával gazdagítják és kívül paprika kivonattal vagy ételszínezékkel, sötét narancs vagy rózsaszín színt kölcsönöznek az ujjvastagságú és egyenes rudacskáknak. Ez a sushi egyik alkotóeleme. A Surimi egyik hagyományos japán formája a Kamaboko. A megtévesztés elkerülése végett nem elegendő hozzávalóként megemlíteni a Surimi-t, hanem szerepelnie kell az étel megnevezésében is: pl. "tenger gyümölcsei Surimi-vel". Elsősorban sushi készítéséhez használják fel, de a tenger gyümölcseit is imitálják vele. A Surimi hasznos, hiszen a feldolgozóknak lehetőséget nyújt egy olcsóbb magas fehérjetartalmú halból, egy magasabb minőségű előállításához, imitálva annak állagát és ízét.

Surimi
99
Kalória
15.2g
Fehérje
6.9g
Szénhidrát
0.9g
Zsír
76.3g
Víz
30g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Surimi

fehérjetartalom

15.18 g

zsírtartalom

30000.783 g

szénhidráttartalom

6.85 g

víztartalom

76.34 g

gramm surimi?

Top ásványi anyagok

Foszfor

282 mg

Nátrium

143 mg

Magnézium

43 mg

Kalcium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.03 g

E vitamin

0.63 mg

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.07 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.18 g

Zsír

telített zsírsav

0.191 g

egyszeresen telített zsírsav

0.149 g

többszörösen telített zsírsav

0.443 g

koleszterin

30 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

0.26 mg

Magnézium

43 mg

Foszfor

282 mg

Nátrium

143 mg

Cink

0.33 mg

Réz

0.032 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

28.1 µg

szénhidrát

víz

76.34 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.021 mg

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.07 mg

Folát

2 µg

Retinol

20 µg

E vitamin

0.63 mg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

1.6 µg

A vitamin

20 µg

B6 vitamin

0.03 g

31 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.