Sárgabarackbefőtt

Leírás

A sárgabarack Kínában őshonos, az őszibarack rokona. Fajtától függően halványsárga, narancsos, pirosas színű lehet, vékony, bársonyos héjú, lédús gyümölcs. Erősen antioxidáns hatású. A sárgabarackot ehetjük frissen, de számos módon felhasználhatjuk, például készülhet belőle befőtt is. A befőzés célja, hogy a gyümölcsöt fagyasztás nélkül, hosszabb ideig tartósítani tudjuk. A sárgabarackbefőttet általában magozott, félbevágott gyümölcsből készítik. Fontos, hogy a gyümölcsöt frissen vásároljuk meg, és mihamarabb használjuk fel. A befőtt elkészítéséhez csak egészséges szemeket használjunk és a gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne túl sokáig, mert elveszítheti aromáját. A befőzéshez használt üvegeket készítsük elő, mossuk ki alaposan, de akár ki is főzhetjük. A sárgabarackot a befőzés előtt érdemes néhány órára citromos vízbe áztatni, vagy ecetes vízzel átmosni. A kimagozott, félbevágott szemeket általában forrásban lévő cukrozott vízbe dobják néhány percre, de vannak, akik nyersen teszik a gyümölcsöt az üvegbe és leforrázzák a sziruppal. A sárgabarackbefőttet fűszerezhetjük szegfűszeggel, fahéjjal. Az elkészült befőttet röviden dunsztoljuk, majd miután kihűlt, mehet is a kamrába.

Sárgabarackbefőtt
63
Kalória
0.5g
Fehérje
16.5g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
82.6g
Víz
-
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
14.9g
Cukor

100 g Sárgabarackbefőtt

fehérjetartalom

0.53 g

zsírtartalom

0.034 g

szénhidráttartalom

16.49 g

víztartalom

82.56 g

gramm sárgabarackbefőtt?

Top ásványi anyagok

Foszfor

13 mg

Kalcium

11 mg

Magnézium

8 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.054 g

C vitamin

2.7 mg

Kolin

1.8 mg

Béta-karotin

789 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.53 g

Zsír

telített zsírsav

0.003 g

egyszeresen telített zsírsav

0.021 g

többszörösen telített zsírsav

0.01 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.39 mg

Magnézium

8 mg

Foszfor

13 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.079 mg

Mangán

0.052 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

14.89 g

víz

82.56 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.016 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.304 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.092 mg

Folát

2 µg

Kolin

1.8 mg

Béta-karotin

789 µg

Béta-kriptoxantin

7 µg

Lutein+zeaxantin

26 µg

E vitamin

0.6 mg

K vitamin

2.2 µg

A vitamin

66 µg

C vitamin

2.7 mg

B6 vitamin

0.054 g

35 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...