Snidling

Snidling

Leírás

(Allium schoenoprasum) Bármily meglepő, a snidling (másik nevén metélőhagyma) rokonságát illetően a liliomokkal és a hagymákkal áll közeli kapcsolatban. Évelő növény, mely sűrű csomókban álló apró hosszúkás hagymákon növeszti vékony, csőszerű leveleit. Ha kivirágzik, akkor kékes vagy lilás színű, gömbalakú virágzatával bemutatja a másik rokoni szálat is. Észak-Európában, Görögországban és Olaszországban vadon is megterem, hazánkban magról vetéssel, vagy a csomókban álló hagymácskák szétültetésével szaporíthatjuk. Ha ügyesek vagyunk, akkor a balkonon is tudun magunknak snidlinget nevelni, így mindig frissen juthatunk hozzá. Különféle vitamin- és ásványianyag tartalma méltán teszi népszerűvé. A vöröshagymára jellemző, ám sokkal "szelídebb" illatával különféle levesek, mártások, krémek közkedvelt ízesítője. Közismert a vértisztító és érelmeszedést gátló hatása. Emellett baktériumölő hatású, melyet elsősorban a szájban és garatban, de ugyanúgy a gyomorban és a belekben is kifejt. A kínai metélőhagyma a snidlinggel rokon növény, nagyon hasonló életformájuk, termesztésük, de a kínai hagyma friss levelei fokhagymaízűek, virága fehér, nyár végén nyílik, a terméságazat pedig szárazvirágként használható a lampionvirág, a bábakalács, a szamárkenyér mellett őszi szobadíszként. A levelek laposak, nem cső alakúak, mint a hagymáé.

Mikor vegyem

Leggyakrabban tavasszal találkozhatunk vele, de az otthoni termesztésre a hipermarketek polcán egész évben találkozhatunk vele kis cserepekben.

hogyan tároljam

Igyekezzünk mielőbb felhasználni, hogy a lehető legkevesebbet veszítsen a beltartalmi értékeiből. Ha a csokorba szedett leveleket egy pohár vízbe állítjuk, akkor pár nappal meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát. Ha a kínai metélőhagymánk töves, napos helyen tartsuk, és szereti a vizes talajt is.

835 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek