Sertésmáj

Sertésmáj

Leírás

A belsőség a vágóállat szívének, lépének, tüdejének és májának együttese. A sertésmájat sokféleképpen felhasználhatjuk, rántva, resztelve, sütve, párolva, de készíthetünk belőle pástétomokat, krémet is. A sertésmáj továbbá rendkívül fontos bizonyos húsipari készítmények (pl. hurka) készítésekor is. Előkészítéskor húzzuk le róla a hártyát, és vágjuk ki belőle az ereket, majd felhasználásig tartsuk hűtőben.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben, legfeljebb 2-3 napig

100g Sertésmáj

fehérjetartalom

21.39 g

zsírtartalom

301002.56 g

szénhidráttartalom

2.47 g

víztartalom

71.06 g

Hány kalória

gramm

sertésmáj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

288 mg

Nátrium

87 mg

Vas

23.3 mg

Magnézium

18 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.69 g

C vitamin

25.3 mg

Niacin - B3 vitamin

15.301 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

6.65 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.39 g

Zsír

telített zsírsav

1.17 g

egyszeresen telített zsírsav

0.52 g

többszörösen telített zsírsav

0.87 g

koleszterin

301 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

23.3 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

288 mg

Nátrium

87 mg

Cink

5.76 mg

Réz

0.677 mg

Mangán

0.344 mg

Szelén

52.7 µg

szénhidrát

víz

71.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.283 mg

Riboflavin - B2 vitamin

3.005 mg

Niacin - B3 vitamin

15.301 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

6.65 mg

Folát

212 µg

Retinol

6502 µg

B12 vitamin

26 µg

A vitamin

6502 µg

C vitamin

25.3 mg

B6 vitamin

0.69 g

Címlapról ajánljuk

A legjobb borjú bécsik nyomában – 7 budapesti étterem, ahol...

A köznyelvi rántott hús készülhet gyakorlatilag bármiből a sertéskarajtól a szűzpecsenyén át a soványabb csirkemellig. Bécsi szelet alatt azonban hagyományosan a bundázott borjút értjük, ami méretes szeletként, citromcikkellyel érkezik a vendéglői tányérokra, és a hétvégi trakták megkophatatlan fényű szimbóluma. Nem mindennapi csemege a borjúhús, és évtizedeken át bevett éttermi szokás volt csalni vele. Tejbe áztatott pulykával vagy sertéssel verték át a vendégeket, hiszen az omlós borjú drágább, és nehezebben beszerezhető.

Nosalty

További cikkek