r
Nosalty Logó

Krémes zöldborsófőzelék

Kristyán Fanni
Krémes zöldborsófőzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

208
Kalória
9.3g
Fehérje
27.5g
Szénhidrát
6.7g
Zsír
144.7g
Víz
18.3g
Koleszterin
7.5g
Élelmi rost
10.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1664 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    589.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    144.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    857 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3410 micro
Összesen 208 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74.3 g

Zsír

  • Összesen
    53.4 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4719.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    750 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    406 mg
  • Foszfor
    1552 mg
  • Nátrium
    1921 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    220.3 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

Víz

  • Összesen
    1158 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    978 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    463 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    992 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    746 micro
  • Kolin:
    371 mg
  • Retinol - A vitamin:
    400 micro
  • α-karotin
    210 micro
  • β-karotin
    6857 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27283 micro
Összesen 1664 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    57.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1352 micro
Összesen 83 kcal

Elkészítés

  1. A zöldborsót tisztítsuk meg, mossuk át, majd csepegtessük le.
  2. A borsót kevés vajon vagy olajon pároljuk pár percig egy edényben.
  3. Adjuk hozzá a friss petrezselymet, majd a lisztet, és pirítsuk meg kicsit. Öntsük fel a tejszínnel (vagy a tejjel) és az alaplével (vagy vízzel), majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a cukrot, és főzzük addig, amíg a borsó teljesen megpuhul, a lé pedig felforr.
  4. Ezután egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a főzeléket. Nem szükséges az összes borsót leturmixolni, elég addig, amíg szép zöld színe nem lesz.
  5. Ízlés szerint fogyasszuk fasírttal, virslivel vagy főtt tojással.

Recept infó

  • Főzés ideje: 40 p

A zöldborsófőzelék az a menzás fogás, amire még a gyerekek szeme is felcsillan, főleg, ha fasírttal tálalják. Hogy ne maradjon olyan fakó fehér ez a közkedvelt fogás, ezért egy kicsit beleturmixoltunk, amitől ilyen szép élénkzöld lett. Ezen a változtatáson kívül azonban minden más eleme a régi, megszokott ízeket nyújtja.

A zöldborsófőzelék a főzelékek univerzumában kiemelt helyet élvez: általában az a fogás, amit felnőtt és gyerek is megeszik, sőt, szeret! Készíthetjük hagyományosan, édeskésen, fehéren vagy pirosan, azaz paprikásan, lisztes rántással vagy keményítővel felhúzva, tejes/tejszínes/tejfölös habarással vagy akár vegán verzióban is - például kókusz-, kesu- vagy zabkrémmel!

zöldborsófőzelék
Krémes zöldborsófőzelék

A legegészségesebb sűrítési módszer: sűrítsd önmagával, liszt nélkül!

Vegyél ki egy-két merőkanálnyit a már kész borsófőzelékből, botmixerrel turmixold le, majd öntsd vissza a fazékba. Így nem kell extra sűrítőanyagot használnod, egészségesebb lesz a végeredmény, több lesz a főzelékedben a zöldségalapanyag, és a színe és szép zöldre vált!

+ Tipp: darabolj bele legalább egy csokor friss petrezselymet, sőt, ha kísérletező kedvű vagy, bazsalikom, koriander vagy menta is mehet bele - utóbbi kettő főleg a kókuszkrémes verzióhoz illik! A friss zöldfűszerrel együtt turmixold és sűrítsd, csodás zöld színt kap majd!

Készítsd alaplével víz helyett, mint a profi séfek! Miért?

  • sokkal mélyebb, aromásabb, gazdagabb ízélményben lesz részed
  • a házi alaplé vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz, mint a sima víz — főleg zöldség- vagy csontalaplé esetén
  • az alaplében található zöldségek (pl. hagyma, zeller, répa) vagy húsfélék természetes umamitartalma kiemeli a zöldborsó édességét
zöldborsófőzelék
A borsófőzeléked megannyi módon besűrítheted, például önmagával sűrítve is

Milyen alaplevet érdemes használni a zöldborsófőzelékhez?

  • Zöldségalaplé: a legjobb választás, mert vegán/vegánok is ehetnek belőle, és nem nyomja el a zöldborsó ízét, de szépen kiegészíti.
  • Csirkealaplé: szintén jó választás, mert nem annyira intenzíven húsos, mély ízű, hogy zavaró legyen.
  • Marha- vagy halalaplé: ezek nem igazán illenek a zöldborsófőzelékbe, mert túl erőteljesek lehetnek ehhez az ételhez.

Milyen feltét illik a zöldborsófőzelékhez?

Tojás

A klasszikus tükörtojás mellett a tojás minden verzióját ajánljuk: mezei főtt tojás, félig lágy hatperces, egy laza rántotta, omlett vagy buggyantott tojás is remek feltét lehet szinte bármilyen főzelék tetején.

Húsfélék

A klasszikus kerekded fasírt mellett természetesen egyben /csőben sült fasírtok is kerülhetnek a főzelék tetejére, de akár a maradék sült csirke vagy egy szelet, zsírban eltett hideg sertéscomb is jól illik rá. De készíthetsz retró bélszínrolót is!

Vega/vegán alternatívák

A zöldségfasírtok sora áll rendelkezésedre, így egy répa-, cékla, lilakáposzta-, cukkini- vagy kölesfasírt is jó választás, de pár szelet sült tofu, vagy nemes egyszerűséggel a jó öreg rántott sajt/gomba is remek lehet a borsófőzelék tetején.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...