r
Nosalty Logó

Krémes zöldborsófőzelék

Kristyán Fanni
Krémes zöldborsófőzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

208
Kalória
9.3g
Fehérje
27.5g
Szénhidrát
6.7g
Zsír
144.7g
Víz
18.3g
Koleszterin
7.5g
Élelmi rost
10.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1664 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    589.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    144.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    857 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3410 micro
Összesen 208 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74.3 g

Zsír

  • Összesen
    53.4 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4719.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    750 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    406 mg
  • Foszfor
    1552 mg
  • Nátrium
    1921 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    220.3 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

Víz

  • Összesen
    1158 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    978 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    463 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    992 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    746 micro
  • Kolin:
    371 mg
  • Retinol - A vitamin:
    400 micro
  • α-karotin
    210 micro
  • β-karotin
    6857 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27283 micro
Összesen 1664 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    57.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1352 micro
Összesen 83 kcal

Elkészítés

  1. A zöldborsót tisztítsuk meg, mossuk át, majd csepegtessük le.
  2. A borsót kevés vajon vagy olajon pároljuk pár percig egy edényben.
  3. Adjuk hozzá a friss petrezselymet, majd a lisztet, és pirítsuk meg kicsit. Öntsük fel a tejszínnel (vagy a tejjel) és az alaplével (vagy vízzel), majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a cukrot, és főzzük addig, amíg a borsó teljesen megpuhul, a lé pedig felforr.
  4. Ezután egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a főzeléket. Nem szükséges az összes borsót leturmixolni, elég addig, amíg szép zöld színe nem lesz.
  5. Ízlés szerint fogyasszuk fasírttal, virslivel vagy főtt tojással.

Recept infó

  • Főzés ideje: 40 p

A zöldborsófőzelék az a menzás fogás, amire még a gyerekek szeme is felcsillan, főleg, ha fasírttal tálalják. Hogy ne maradjon olyan fakó fehér ez a közkedvelt fogás, ezért egy kicsit beleturmixoltunk, amitől ilyen szép élénkzöld lett. Ezen a változtatáson kívül azonban minden más eleme a régi, megszokott ízeket nyújtja.

A zöldborsófőzelék a főzelékek univerzumában kiemelt helyet élvez: általában az a fogás, amit felnőtt és gyerek is megeszik, sőt, szeret! Készíthetjük hagyományosan, édeskésen, fehéren vagy pirosan, azaz paprikásan, lisztes rántással vagy keményítővel felhúzva, tejes/tejszínes/tejfölös habarással vagy akár vegán verzióban is - például kókusz-, kesu- vagy zabkrémmel!

zöldborsófőzelék
Krémes zöldborsófőzelék

A legegészségesebb sűrítési módszer: sűrítsd önmagával, liszt nélkül!

Vegyél ki egy-két merőkanálnyit a már kész borsófőzelékből, botmixerrel turmixold le, majd öntsd vissza a fazékba. Így nem kell extra sűrítőanyagot használnod, egészségesebb lesz a végeredmény, több lesz a főzelékedben a zöldségalapanyag, és a színe és szép zöldre vált!

+ Tipp: darabolj bele legalább egy csokor friss petrezselymet, sőt, ha kísérletező kedvű vagy, bazsalikom, koriander vagy menta is mehet bele - utóbbi kettő főleg a kókuszkrémes verzióhoz illik! A friss zöldfűszerrel együtt turmixold és sűrítsd, csodás zöld színt kap majd!

Készítsd alaplével víz helyett, mint a profi séfek! Miért?

  • sokkal mélyebb, aromásabb, gazdagabb ízélményben lesz részed
  • a házi alaplé vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz, mint a sima víz — főleg zöldség- vagy csontalaplé esetén
  • az alaplében található zöldségek (pl. hagyma, zeller, répa) vagy húsfélék természetes umamitartalma kiemeli a zöldborsó édességét
zöldborsófőzelék
A borsófőzeléked megannyi módon besűrítheted, például önmagával sűrítve is

Milyen alaplevet érdemes használni a zöldborsófőzelékhez?

  • Zöldségalaplé: a legjobb választás, mert vegán/vegánok is ehetnek belőle, és nem nyomja el a zöldborsó ízét, de szépen kiegészíti.
  • Csirkealaplé: szintén jó választás, mert nem annyira intenzíven húsos, mély ízű, hogy zavaró legyen.
  • Marha- vagy halalaplé: ezek nem igazán illenek a zöldborsófőzelékbe, mert túl erőteljesek lehetnek ehhez az ételhez.

Milyen feltét illik a zöldborsófőzelékhez?

Tojás

A klasszikus tükörtojás mellett a tojás minden verzióját ajánljuk: mezei főtt tojás, félig lágy hatperces, egy laza rántotta, omlett vagy buggyantott tojás is remek feltét lehet szinte bármilyen főzelék tetején.

Húsfélék

A klasszikus kerekded fasírt mellett természetesen egyben /csőben sült fasírtok is kerülhetnek a főzelék tetejére, de akár a maradék sült csirke vagy egy szelet, zsírban eltett hideg sertéscomb is jól illik rá. De készíthetsz retró bélszínrolót is!

Vega/vegán alternatívák

A zöldségfasírtok sora áll rendelkezésedre, így egy répa-, cékla, lilakáposzta-, cukkini- vagy kölesfasírt is jó választás, de pár szelet sült tofu, vagy nemes egyszerűséggel a jó öreg rántott sajt/gomba is remek lehet a borsófőzelék tetején.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek