Krémes zöldborsófőzelék
A zöldborsófőzelék az a menzás fogás, amire még a gyerekek szeme is felcsillan, főleg, ha fasírttal tálalják. Hogy ne maradjon olyan fakó fehér ez a közkedvelt fogás, ezért egy kicsit beleturmixoltunk, amitől ilyen szép élénkzöld lett. Ezen a változtatáson kívül azonban minden más eleme a régi, megszokott ízeket nyújtja.
A zöldborsófőzelék a főzelékek univerzumában kiemelt helyet élvez: általában az a fogás, amit felnőtt és gyerek is megeszik, sőt, szeret! Készíthetjük hagyományosan, édeskésen, fehéren vagy pirosan, azaz paprikásan, lisztes rántással vagy keményítővel felhúzva, tejes/tejszínes/tejfölös habarással vagy akár vegán verzióban is - például kókusz-, kesu- vagy zabkrémmel!
A legegészségesebb sűrítési módszer: sűrítsd önmagával, liszt nélkül!
+ Tipp: darabolj bele legalább egy csokor friss petrezselymet, sőt, ha kísérletező kedvű vagy, bazsalikom, koriander vagy menta is mehet bele - utóbbi kettő főleg a kókuszkrémes verzióhoz illik! A friss zöldfűszerrel együtt turmixold és sűrítsd, csodás zöld színt kap majd!
Készítsd alaplével víz helyett, mint a profi séfek! Miért?
- sokkal mélyebb, aromásabb, gazdagabb ízélményben lesz részed
- a házi alaplé vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz, mint a sima víz — főleg zöldség- vagy csontalaplé esetén
- az alaplében található zöldségek (pl. hagyma, zeller, répa) vagy húsfélék természetes umamitartalma kiemeli a zöldborsó édességét
Milyen alaplevet érdemes használni a zöldborsófőzelékhez?
- Zöldségalaplé: a legjobb választás, mert vegán/vegánok is ehetnek belőle, és nem nyomja el a zöldborsó ízét, de szépen kiegészíti.
- Csirkealaplé: szintén jó választás, mert nem annyira intenzíven húsos, mély ízű, hogy zavaró legyen.
- Marha- vagy halalaplé: ezek nem igazán illenek a zöldborsófőzelékbe, mert túl erőteljesek lehetnek ehhez az ételhez.
Milyen feltét illik a zöldborsófőzelékhez?
Tojás
A klasszikus tükörtojás mellett a tojás minden verzióját ajánljuk: mezei főtt tojás, félig lágy hatperces, egy laza rántotta, omlett vagy buggyantott tojás is remek feltét lehet szinte bármilyen főzelék tetején.
Húsfélék
A klasszikus kerekded fasírt mellett természetesen egyben /csőben sült fasírtok is kerülhetnek a főzelék tetejére, de akár a maradék sült csirke vagy egy szelet, zsírban eltett hideg sertéscomb is jól illik rá. De készíthetsz retró bélszínrolót is!
Vega/vegán alternatívák
A zöldségfasírtok sora áll rendelkezésedre, így egy répa-, cékla, lilakáposzta-, cukkini- vagy kölesfasírt is jó választás, de pár szelet sült tofu, vagy nemes egyszerűséggel a jó öreg rántott sajt/gomba is remek lehet a borsófőzelék tetején.