Spárgatök
192 kcal
Fúziós csirke tagine
616 kcal
Quinoás gombával töltött tök
176 kcal
Kapros-tejfölös pikáns tökleves
Leírás
Spárgatök – receptek, leírás, tippek
A spárgatök gazdag vízben, rostokban és vitaminokban, miközben alacsony a kalóriatartalma, ezért ideális választás diétázók számára is. Különösen kedvelt a vegetáriánus vagy vegán konyha követői körében. A spárgatök az egyik leggyakrabban használt főzőtökfajta. A főzőtök színe halványsárga vagy enyhén zöldes, általában még éretlenül fogyasztjuk. Igen kedvező hatásai miatt gyógynövényként is hasznosítják: jól ismert gyulladásgátló hatása, csökkenti a vércukorszintet.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a spárgatök?
A spárgatök (Cucurbita pepo var. fastigata) a tökfélék családjába tartozik, és hosszú, vékony, zöld vagy sárga színű termést hoz. A spárgatök eredetileg Közép-Amerikából származik, de már világszerte termesztik, különösen a melegebb éghajlatú országokban. Hazánkban leginkább a nyári hónapokban találkozhatunk vele a piacokon, de fagyasztva is elérhető, így az év bármely szakában fogyasztható.
Hogyan vásároljuk?
A spárgatök szezonja nyáron és ősszel van, és leginkább a piacokon találjuk meg. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a héja sima, fényes és kemény legyen, ez jelzi, hogy még nem kezdett el puhulni. A spárgatök mérete változó, a kisebb, fiatal példányok általában ízletesebbek és ropogósabbak.
Mire jó a spárgatök?
A spárgatök rendkívül tápláló, könnyed zöldség. Gazdag vízben, rostokban és vitaminokban, különösen A-vitaminban, C-vitaminban, valamint magnéziumban és káliumban. Alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendekbe is könnyedén beilleszthető. Segít a bélflóra egészségének fenntartásában, mivel magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést.
A spárgatökben található antioxidánsok hozzájárulnak a bőr védelméhez is, segíthetnek a sejtek regenerálódásában, és lassíthatják az öregedési folyamatokat. Mivel alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek számára is ideális választás lehet.
A spárgatök kalóriatartalma és tápanyagtartalma
100 gramm spárgatök körülbelül 16 kalóriát tartalmaz, így ideális alapanyag a könnyű és alacsony kalóriatartalmú ételekhez. Ezen kívül C-vitamin, A-vitamin, magnézium, kálium és folsav található benne, tehát egy tápanyagban igen gazdag zöldségféle.
Mi készülhet a spárgatökből?
A spárgatök sokoldalú alapanyag, számos ételben felhasználható. Kiválóan alkalmas levesek, saláták, rakott ételek, pörköltek készítésére. A spárgatököt grillezhetjük, süthetjük, párolhatjuk, de akár nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. Akár töltve is elkészíthetjük, vagy pürésítve levesekhez adhatjuk. Enyhén édes ízvilága remekül illik fűszeres, sós és édes ételekhez egyaránt.
A spárgatök kiválóan működik más őszi alapanyagokkal, mint például sütőtökkel, céklával vagy édesburgonyával. Pörkölve vagy grillezve is isteni ételt készíthetünk belőle, de ha pürésítjük, akkor finom levesalapot kaphatunk. Különleges ízt adhatunk neki egy kis fokhagymával, rozmaringgal vagy gyömbérrel is, így egyedi fogásokat varázsolhatunk az asztalra.
A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is.
Még több spárgatökös receptért görgess lejjebb!
100 g Spárgatök
fehérjetartalom
1.01 g
zsírtartalom
0.188 g
szénhidráttartalom
3.88 g
víztartalom
94.28 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
32 mg
Kalcium
21 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
2 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
C vitamin
19.3 mg
Kolin
7.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.448 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.01 g
Zsír
telített zsírsav
0.093 g
egyszeresen telített zsírsav
0.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.082 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
0.44 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
32 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.29 mg
Réz
0.092 mg
Mangán
0.172 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
2.88 g
víz
94.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.051 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.041 mg
Niacin - B3 vitamin
0.448 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.16 mg
Folát
19 µg
Kolin
7.1 mg
Béta-karotin
90 µg
Lutein+zeaxantin
290 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
3.2 µg
A vitamin
8 µg
C vitamin
19.3 mg
B6 vitamin
0.104 g