r
Nosalty Logó

Pan con Tomate (spanyol olívaolajos grillezett kenyér reszelt paradicsommal)

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Hering András
Pan con Tomate (spanyol olívaolajos grillezett kenyér reszelt paradicsommal)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 195 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1079 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    599 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    175.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3474 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    58.5 g

Zsír

  • Összesen
    108.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4316.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    692 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    267 mg
  • Foszfor
    785 mg
  • Nátrium
    2395 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    261.7 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    702.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    545 micro
  • β-karotin
    2434 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    13894 micro
  • Lut-zea
    885 micro
Összesen 2230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1213 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 195 kcal

Hozzávalók

  • 3 nagy db paradicsom (fontos, hogy nagyobb és érett darabokat használjunk)
  • 1 dl olívaolaj (a kenyérre csepegtetve/kenve)
  • 2 gerezd fokhagyma (a kenyérre dörzsölve)
  • 0.5 kg kenyér (rusztikus kenyér - én ciabattát használtam)
  • ízlés szerint (a legjobb tengeri sópehellyel, például Maldon sóvirággal)
  • fekete bors ízlés szerint (opcionális)
  • 1 fél lime-ból nyert limelé (nem kötelező, de kellemes ízt ad a paradicsom és a fokhagyma kontrasztjaként)

Elkészítés

  1. A paradicsomot megmossuk, majd vízszintesen kettévágjuk. Helyezzünk egy reszelőt egy nagy tálba, vagy használjunk nagy lyukú dobozos reszelőt. Dörzsöljük át a paradicsom félbevágott felületét a reszelő nagy lyukain, lelapított tenyérrel mozgassuk a paradicsomot előre-hátra. Fontos, hogy az érett paradicsom húsát kell lereszelni, a bőrét nem! Dobjuk ki a paradicsombőrt, a paradicsompépet ízlés szerint ízesítsük sóval.
  2. A felszeletelt ciabattát (vagy más rusztikus, kézműves kenyeret) vágódeszkára fektetjük, meglocsoljuk vagy lekenjünk olívaolajjal, majd előmelegített sütőben (grillfunkción) vagy egy forró serpenyőben ropogósra sütjük 2-3 perc alatt. Akkor lesz tökéletes, ha szélei sötétedni (szenesedni) kezdnek. Vegyük ki a kenyeret a sütőből/serpenyőből, dörzsöljük be a megtisztított fokhagymagerezdekkel.
  3. A kenyérre kanalazzuk a reszelt paradicsompépet. Meglocsoljuk a maradék extra szűz olívaolajjal, és ízesítjük tengeri sópehellyel, megszórhatjuk friss fűszernövényekkel. Azonnal tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 141
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 4120
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 28.

Receptkategóriák

Pan con Tomate (spanyol olívaolajos grillezett kenyér reszelt paradicsommal)
Hering András 166 recept

A pan con tomate, vagyis a Spanyolországból ismert paradicsomos kenyér a legcsodásabb tapasok egyike a világon. Varázslata egyszerűségében rejlik, hiszen mindössze öt összetevőből áll (kenyér, paradicsom, olívaolaj, fokhagyma és só), főzést sem igényel, mégis éppen ez az egyszerűség és visszafogottság teszi tökéletes nyári étellé. A pan con tomate egyébként eredetileg egy katalán specialitás, és a neve pa amb tomàquet (paradicsomos kenyér), ami az Ibériai-félsziget északkeleti részén található Katalónia ismertette meg Spanyolországgal és a világgal. Mivel ezeken a területeken jóval zamatosabb és érettebb paradicsomok teremnek, ezért ha tehetjük, mi is nagyobb, puhább, érettebb (akár túlérett) és húsos paradicsomokat válasszunk hozzá a piacon, ne sajnáljunk minőségi olívaolajat és egy friss, ropogós ciabattát vagy más rusztikus kenyeret vásárolni a fogáshoz; így lesz tökéletes élmény ez a gyors és egyszerű fogás.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek