Alapanyag Abécé
Csirke
A csirke értékes fehérhús, népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy rövid idő alatt elkészíthető, másrészt, hogy viszonylag olcsó. Az emberi szervezet fontos fehérjeforrása, illetve B-vitamin-tartalma sem másodlagos. Elkészítési módjának csak a fantázia szab határt: grillezhetjük, süthetjük, párolhatjuk, főzhetjük, egészben vagy darabokban. Kínálhatunk mellé zöldséget, tésztát, gyümölcsöt. Vásárláskor a halványrózsaszín, kissé puha húsú csirkét keressük.
Csicseriborsó
A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a közel-keleti térségben kb. 7500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és India.
Csemegekukorica
Fülledt balatoni nyarakat, egyszerre sós és édes ízkavalkádot idéz a csemegekukorica, sokunk legszebb gyerekkori emlékeit előhívva. A kukorica a magyar mezőgazdaság fontos terménye, csemege változata pedig kimondottan emberi fogyasztásra alkalmas. A legismertebb elkészítési módja a főzés, de grillezve és morzsoltan is rágcsálhatjuk.
Csirkemáj
A csirkemáj igazán népszerű alapanyag, hiszen alacsony az ára, finom, és igazán sokrétűen felhasználható. Mindezek mellett egészségügyi hatásai is kiválóak, továbbá alacsony a kalóriatartalma, így a diétázók is bátran fogyaszthatják.
Csipkebogyó
A csipkebogyó a vadrózsa piros termése, amely ősszel érik, és magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően az egyik legértékesebb gyógynövénygyümölcsünk. Jellegzetes, savanykás íze miatt ritkán fogyasztják nyersen, inkább lekvárok, szörpök, teák, levesek és gyógykészítmények alapanyaga. Ősszel a legjobb frissen gyűjteni, de egész évben kapható szárított formában is.
Csicsóka
A csicsóka egy télen szezonális gumós zöldség, külsőleg hasonlít a gyömbérhez, felhasználásában a burgonyához. Nyersen édes, ropogós, főzve, párolva pedig finom és aromás, ezáltal sokféle étel alapja lehet. Rendkívül sok egészségügyi előnnyel bír.
Csiperkegomba
A csiperkegomba a gombák egyik legismertebb nemzetsége kb. 300 fajjal. Magyarországon a legismertebb, legnépszerűbb gombafajta. Másik neve <em>champignon (ejtsd: sampinyon)</em>, mely elnevezés a franciából lett átvéve.
Csemegeuborka
A csemegeuborka az egyik legkedveltebb savanyúság, mely a magyar háztartások többségében nem hiányozhat a pörköltek, sült húsok mellől. Házilag is elkészíthetjük: többféle eltevési mód közül válogathatunk, a lényeg pedig a fűszeres-ecetes lé.
Csípős fűszerpaprika
A csípős fűszerpaprika karakteres ízű, jellegzetes színű és illatú, az egyik legismertebb magyar konyhai alapanyag. A paprika nemcsak fűszerként, hanem egészségmegőrző hatása miatt is különösen értékes, köszönhetően a benne található kapszaicinnek és antioxidánsoknak.
Csirkealaplé
A csirkealaplé az egyik legcsodálatosabb ételízesítőnek tekinthető - a séfek mélyhűtőjében mindig lapul belőle egy kevés, mellyel leveseket, főzelékeket, mártásokat, szószokat, egytálételeket stb. "húznak fel" víz helyett.
Csirkecomb
A magas fehérjetartalmú és tápanyagokban gazdag (például vas, cink és B-vitaminok) csirkecomb szaftos íze, roppanós bőre miatt népszerű választás sokféle étel elkészítéséhez.
Csirkeszárny
A csirkeszárny a magyar háztartásokban gyakran előkerülő alapanyag, melyet elsősorban az alaplevek készítéséhez használunk, ugyanis nem túl húsos rész. Ennek ellenére finom ropogtatnivaló a sült csirkeszárny, melyet ma már az éttermekben és gyorséttermekben is tudunk rendelni.
Csirke alsócomb
A csirke alsócombja a szárnyashúsfélék egyik legnépszerűbbje, a magyar konyha is előszeretettel használja. Ez a rész a csirke lábának alsó szakasza, amely az izmosabb részek közé tartozik.
Csirkemellsonka
Csirkemellből készülő magas hústartalmú fehérjében gazadag húsipari termék a csirkemellsonka. A különböző gyártók által előállított csirkemell sonka között különbség lehet. A termék tartalmaz csirkemell filét, vizet, sót, tejcukrot, ízfokozót, antioxidánst, aromákat és tartósítószert.
Csirke felsőcomb
A csirke felsőcomb a csirke alsócombjához ízülettel kapcsolódó felső lábrész. Kicsontozva jól tölthető, de sütni és párolni is kitűnő. Lebőrözve, megfosztva az inaktól és ízületektől rántani és sütni jó választás. Csirkepörköltbe és csirkehúslevesbe egyaránt felhasználhatjuk.
Csirkenyak
A csirkenyak a csirke egyik legkevésbé nemes része, ám aki nem idenkedik leenni a kevés, de finom húst a csirke nyakáról, az kitűnő nyaklevest vagy pörköltet főzhet belőle. Az esetleges szalmonella miatt megfőzve finom eledel a kutyák számára. Csirkepörköltbe, húslevesbe is bele lehet dobni, ha már kezünk ügyében van, csak javítani fog az ízeken.
Csirkeszív
A csirkeszív igazi különlegesség a belsőségek között – apró mérete ellenére telt ízű, szaftos, és sokféleképpen elkészíthető. Süthetjük serpenyőben, párolhatjuk, grillezhetjük nyárson, főzhetünk belőle pörköltet, de levesbetétként is remek. Aki nyitott a belsőségek kipróbálása iránt, annak a csirkeszív ízletes és pénztárcabarát választás lehet.
Csirkefarhát
A csirkefarhát az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbban felhasználható baromfirész, amely kiváló alapanyag levesek, raguk és pörköltek készítéséhez. Bár önmagában kevés hússal rendelkezik, a rajta maradt húsdarabok és a bőr főzés közben intenzív, gazdag ízt ad az ételeknek. Egész évben könnyen beszerezhető frissen és fagyasztva is.
Csontos sertéskaraj
A csontos sertéskaraj az egyik legkönnyebben elérhető a sertéshúsok közül, hiszen szinte minden hentesnél és szupermarketben megtalálható. Sokan azért szeretik, mert mócsing-, zsír- és ínmentes, tiszta hús.
Csirkezúza
A csirkezúza talán nem mindenki számára a legelső választás, amikor húsételt készítenek, pedig rendkívül gazdag ízvilággal és tápláló összetevőkkel rendelkezik. Ez a finom, puha hús különösen népszerű a hagyományos magyar konyhában, ahol szinte mindenféle ételben felhasználható.
Csirkemellfilé
A csirkemellfilé szerte a világon a legnépszerűbb húsfélék között foglal helyett: sovány, zsírszegény, diétákba is illeszthető fehérjedús szárnyashús, mely rengetegféleképpen elkészíthető és ízesíthető, gyors, könnyedebb ebédek, vacsorák kedvenc alapanyaga</strong>.
Csöves kukorica
A kukorica az egyik legsokoldalúbban felhasználható nyári alapanyagunk: grillezve, főzve, salátákban, levesekben is isteni. Júniustól szeptemberig kapható a piacokon, frissen a legfinomabb, de mirelit formában egész évben elérhető. Felhasználhatjuk köretként, lepényben, pitében, levesekben vagy akár a grillre is dobhatjuk. Készíthetünk belőle főtt kukoricát, kukoricakrémlevest, kukoricasalátát, polentát, tortillát vagy akár kukoricás kenyeret is.
Csirkeláb
A csirkeláb izgalmasan karakteres, de sokak által alulértékelt alapanyag a konyhában. Főként bőrből, ízületekből és kis csontokból áll, izomhúst alig tartalmaz — így az elkészítés után kifejezetten kocsonyás, zselatinos állagot kapunk. Karakteres, gazdag textúrát és extra ízt ad leveseknek, mártásoknak és raguknak.
Császárszalonna
A császárszalonna sertéshúsból, azon belül oldalszalonnából készülő, pácolt, sült-füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, húsos hasaalja-szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, de csíkozva és szeletelve is kapható. A nem füstölt változata igen romlandó, jobb, ha pár napon belül elfogyasztjuk!
Címlapról ajánljuk
Mit főzzek ma? Mexikói húsleves kukoricával, gombás borjútokány és ünnepi...
Ma sem lehet panasz a menüre! Húsleves, mexikói ízekkel bolondítva, mellé egy klasszikus kis tokány, szarvacska tésztával felütve, hozzá pedig habdesszert jár.
Macsuga ViktóriaGyönyörű, 3 részes, akciós Blaumann edénykészlet vár rátok a Pennyben
Gyönyörű, karácsonyra is tökéletes, de az év bármely napján bevethető 3 részes piros Blaumann edénykészlet akciós most a Pennyben. Érdemes sietni, mert nincs belőle sok!
Nosalty8 nagyon krémes majonézes saláta karácsonyra, amiért mindenki rajongani fog
Nem maradhatnak el az ünnepi asztalról a majonézes saláták, amik sült húsok és különböző (rántott) halak, zöldségek remek kísérői. Összegyűjtöttük 8 olyan kedvencünket, amiket mindenki imádni fog.
NosaltyLegnépszerűbb cikkek
4 élelmiszer, ami tiltólistára kell, hogy kerüljön 50 év felett,...
50 év felett fokozatosan csökken az anyagcsere gyorsasága, amit először a hasnyálmirigyünk érez meg. Fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében átgondoljuk táplálkozásunkat, és körbenézzünk a hűtőnkben. Íme, 4 olyan tiltólistás élelmiszer, ami árt a hasnyálmirigynek!
Közösségi felháborodás miatt eltakarták a malacsütést az egyik adventi vásárban
A kordonozás után sem csillapodtak a kedélyek, így most a hely a Facebook-oldaláért küzd.
Megnyitott Kapás Boglárka kávézója: erdélyi nevet kapott a hely
Megnyitott Kapás Boglárka világbajnok úszó és férje, Telegdy Ádám közös kávézója, méghozzá Budapest V. kerületében.
Top Receptek
Karácsonyi rögtön puha mézeskalács
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Klasszikus hagyományos bejgli
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...