Sonkahagyma
333 kcal
Olaszos rakott burgonya
598 kcal
Édesburgonyás pizza
Leírás
Sonkahagyma – receptek, leírás, tippek
A sonkahagyma íze nagyon kellemes, nem csípős, édeskés, épp ezért salátákba, illetve mártásokba, szendvicsekbe jobb választás, mint a vörös- vagy lila hagyma. Nyersen is nagyon finom, és jól tolerálható, de sokan főzéshez is ezt a fajtát használják. Náluk drágább, ritkábban beszerezhető.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a sonkahagyma?
A sonkahagyma egy különleges aromával rendelkező, hosszúkás-hengeres formájú, sárgás külső héjú hagymaféle. Húsa tömött, fehér. Jól szeletelhető. Frissességének és ropogós textúrájának köszönhetően a sonkahagyma tökéletesen illeszkedik a salátákhoz, amelyek így még ízletesebbek és gazdagabbak lesznek. Édeskés, enyhe ízvilágú, finom, kivételesen jó ízű salátahagyma.
Hogyan vásároljuk?
Keressük a sonkahagymát különlegesebb zöldségeseknél, termelőknél a piacon, vagy nagyobb áruházak zöldséges részlegén. Kevésbé elterjedt nálunk, így drágább is. Feszes, kemény darabokat válasszunk, sose legyenek puhák, mert az rothadást jelenthet.
Mire jó a sonkahagyma?
A sonkahagyma a vöröshagymához hasonlóan tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, kéntartalmú vegyületeket, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, foszfort, kalciumot, szelént és cinket. Energiaszegény: 100 grammban csak 38 kalória van. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin, a kvercetin, hatékonyan gátolja a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek által okozott allergiás tüneteket. Ha a hagymát héjával együtt tesszük a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából. A magas koleszterinszint csökkentésére és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is kiváló. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés kiváló ellenszere például a hagymatea.
A sonkahagymának is vannak antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületekei, ugyanakkor kisebb koncentrációban, mint a vöröshagymának, hiszen minél csípősebb a hagyma íze és illata, annál magasabb az antioxidánsértéke.
Mi készülhet a sonkahagymából?
Sonkahagymával készülhet többek közt különleges új-guineai kókuszos édesburgonya, azaz Kaukau, pirított rizs ananásszal, rákkal és kesudióval, rozmaringos májpástétom vörösborban párolt körtével, lazac roston, habos fehérbormártással, de maradékmentő libahúsos linguine, pirított csirkés-gombás szendvics borsos-mustáros szósszal, sőt, akár brassói is.
Még több sonkahagymás receptért görgess lejjebb!
100 g Sonkahagyma
fehérjetartalom
1.1 g
zsírtartalom
0.072 g
szénhidráttartalom
9.34 g
víztartalom
89.11 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
29 mg
Kalcium
23 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.12 g
C vitamin
7.4 mg
Kolin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.123 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.1 g
Zsír
telített zsírsav
0.042 g
egyszeresen telített zsírsav
0.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.017 g
ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Vas
0.21 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
29 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.039 mg
Mangán
0.129 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
cukor
4.24 g
víz
89.11 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.046 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.027 mg
Niacin - B3 vitamin
0.116 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.123 mg
Folát
19 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
4 µg
E vitamin
0.02 mg
K vitamin
0.4 µg
C vitamin
7.4 mg
B6 vitamin
0.12 g