Sütőpor

A sütőpor a tészták térfogatnövelésére használatos, mely a vegyi anyagokból képződő szén-dioxid által emeli meg a sülő süteményeket. A süteményekbe a sütőport mindig szitáljuk, vagy keverjük össze a liszttel, mert így egyenletesen oszlik el benne, másrészt megakadályozzuk az idő előtti kémiai reakciókat is.
A sütőpor gyakorlatilag a szódabikarbóna, a szalalkáli és a foszforsav savanyú sójának meghatározott arányú keveréke.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sütőpor egy kémiai térfogatnövelő szer, amelyet sütéshez használnak, hogy a tészták és sütemények könnyűek és levegősek legyenek. Az adott tészta sülése közben szén-dioxidot szabadít fel, ami megemeli a tésztát.
Sütőport minden szuper- és hipermarket polcán találunk, általában többféle márkajelöléssel. A lejárati dátumot mindenképp ellenőrizzük, és ha sütésnél nem kell egy teljes zacskó sütőport felhasználnunk, akkor tegyük száraz helyre a maradékot. Ha nincs otthon sütőpor, akkor negyed teáskanál szódabikarbóna és egy fél teáskanál savas közegű összetevő, például citromlé vagy ecet egyvelege hasonló hatást fejt ki.
Sütőport általában a konyhában használunk sütemények és kelt tészták készítéséhez, de takarításhoz is felhasználhatjuk, például zsíros foltok eltávolítására, ha vízzel összekeverjük. Sőt, egyesek szerint szagtalanító hatása is van, ezért cipőbe szórják.
Készülhet Ciniminis keksz, Tom Cruise kókuszos-fehércsokis kuglófja, könnyű kráterszelet, tepertős shortbread, egyszerű csokis perec, sajtos perec omlósan, tangó szelet, mákos-mézeskalácsos joghurtpite, meggyes csokoládés szelet, lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával, sörkrém pohárban, gyümölcskenyér, csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, egyszerű bundás alma, almás pite mandulával és fahéjas-almás morzsás muffin.
Még több sütőporos receptért görgess lejjebb!
Bármikor.
Saját csomagolásásban, száraz, hűvös helyen tároljuk.
fehérjetartalom
0.1 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
24.1 g
víztartalom
4 g
Foszfor
9918 mg
Nátrium
7893 mg
Kalcium
7364 mg
Magnézium
39 mg
fehérje
0.1 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
7364 mg
Vas
11.27 mg
Magnézium
39 mg
Foszfor
9918 mg
Nátrium
7893 mg
Cink
0.02 mg
Réz
0.013 mg
Mangán
0.014 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
0.2 g
víz
4 g
vitaminok
Több mint 46 évig névtelen volt a kis figura, majd egy viccnek köszönhetően lett.
NosaltyIsteni krémlevesek várnak minket a héten zellerből, sütőtökből, krumpliból, gombából, kukoricából, valamint szaftos tokányok és pörköltek, így a jóllakás tutira garantált. Édességvonalon pedig apró muffinok veszik át az uralmat. Főzzetek velünk!
NosaltyOlvasni jó, enni jó, olyan történeteket olvasni, amikben akár a főzés, akár az ételek kiemelt szerepet kapnak, egyenesen csodálatos. Ha a szürke téli délutánokra kerestek olvasnivalót, mutatunk hét könyvet, amikben a gasztronómiának is kiemelt szerep jut.
Kormos LiliHa te sem szereted a büdös hagymaszagot a lakásban, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a trükköt.
A hússütés sajnos nem olyan folyamat, amit nem lehet elrontani: cipőtalp keménységű, és/vagy túlfűszerezett, nem megfelelően átsült húsokra senki se vágyik. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat.
Vannak, akik sok éve így csinálják, mások viszont csakis a letisztult só-bors kombóra esküsznek: és te raksz a húslevesbe ilyen fűszert? Aranyló, sőt, egészségesebb lesz tőle!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...