Alapanyag Abécé

Lime

A lime Magyarországon is kedvelt, zöld színű citrusféle, koktélok egyik kedvenc alapanyaga, rakhatjuk gyümölcssalátákba, limonádéba, grillezett húsokhoz, tenger gyümölcseihez, héját reszelhetjük piskótába, levét felhasználhatjuk mártások és pácok készítéséhez is, de ételek savanyítására is bevethetjük. 

Lazac

A lazac egy közkedvelt, de a drágább árkategóriába tartozó hal, mely számos módon elkészíthető, és akár nyersen is fogyasztható. Összetéveszthetetlen rózsaszínes-narancsos színe mellett magas Ómega-3 zsírsavtartalmáról is ismerhetjük. A lazachús rengeteg receptben megállja a helyét, legyen szó egy klasszikusabb ünnepi halvacsoráról vagy akár exotikusabbnak számító sushiról.

Lenmag

A lenmag apró, barna vagy aranyszínű magocska, ami igazi szuperélelmiszerként vált ismertté. Használhatjuk kenyérsütéshez, zabkásába, turmixba, salátákra szórva, növényi tojáshelyettesítőként süteményekben, de hidegen sajtolva lenmagolajként is fogyasztható. Magas rost- és omega-3-tartalma miatt régóta ajánlják az egészségtudatos étrend részeként.

Laskagomba

A laskagomba különleges, kagyló formájú kalapjával igen jellegzetes külsejű, közkedvelt gombafaj Magyarországon, és előszeretettel fogyasztjuk párolva, főzve, sütve, pörköltekben és megannyi fogásban.

Leveles tészta

A leveles tészta egy olyan tésztaféle, mely ugyan házilag is készülhet, de legtöbbször mélyhűtött, illetve készre nyújtott és sütőpapírral feltekert, hűtött változatban használjuk. Ezt csak tölteni kell, és már süthető is. Készíthetünk belőle húsos, zöldséges, halas lepényeket, falatokat, felhasználhatjuk ételek „beborítására”, dekorációs célokra is ideális, kiválóan alkalmas édes és sós sütemények készítésére egyaránt.

Levendulavirág

A levendula az egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógynövény- és dísznövényünk. Elsősorban a mediterrán térségből származik, de hazánkban is régóta termesztik, különösen a Balaton-felvidéken. Jótékony hatásai mellett illata is különleges, így a gasztronómiában, gyógyászatban és szépségápolásban is népszerű alapanyag.

Lestyán

A <strong>lestyán </strong>egy fűszer- és gyógynövény, melyet a régiek sokkal gyakrabban alkalmaztak, a modern kor sajnos főleg a bolti ételízesítőkben találkozik vele, szárítva. Érdemes a piacokon friss zöldfűszerként keresni, mert remek ízt ad (főleg) a magyaros ételeknek! Házilag is megéri termeszteni, mert nincs szükség belőle nagy mennyiségre, intenzív íze miatt ugyanis csak keveset kell használni belőle.

Leveskocka

A leveskocka egy sokoldalú, koncentrált ízesítő alapanyag, amelyet elsősorban levesek, mártások, pörköltek és egyéb főételek fűszerezésére használnak. Gyors és egyszerű módja annak, hogy ízgazdag, harmonikus alapot adjunk az ételnek, ugyanakkor fontos tudni, hogy a leveskocka tartalmazhat sót és egyéb adalékanyagokat is, így használatánál mértékletesség ajánlott.

Limoncello

A limoncello olasz eredetű citromlikőr, melyet a Nápolyi-öbölben, az Amalfi-part mentén, valamint Sziciliában állítanak elő. Színe élénksárga, az íze édes-keserű. Alkoholtartalma változó, általában 20 % körül mozog. Hagyományosan étkezés után fogyasztják az emésztés elősegítésére.

Lasagne tészta

A <strong>lasagne tészta</strong> alapvetően búzalisztből és tojásból készül, széles, lapos téglalap alakú formában. Száraz és friss változatban is elérhető: a száraztészta főzés előtt is használható (szaftos raguban megpuhul), de előfőzve is könnyen rétegezhető. A friss változat rugalmasabb és gyorsabban átsül. A klasszikus bolognai mellett spenótos-ricottás, gombás vagy akár édes túrós változat is készíthető vele.

Libamell

A libamell a liba mellrészéből származó hús, amely rendkívül ízletes, sötétebb és zsírosabb, mint például a csirkemell. A libahús karakteres ízű. Magyarországon és más európai országokban is népszerű alapanyag, főleg ünnepi ételként vagy különleges alkalmakra</strong> <strong>készítik el.

Lapkasajt

A lapkasajt egy ömlesztett sajtkészítmény, amit vékonyan, fóliába csomagolva árulnak. A szeletelt sajt nem minősül lapkasajtnak. Az ömlesztett sajt eredetileg hibás, vagy rosszabb minőségű sajtokból készül, általában tartalmaz színezékeket, tartósítószert, ízfokozókat. Lapkasajt többféle ízesítésben kapható a boltokban, általában hidegtálakhoz, szendvicsekhez használják alapanyagként.

Lemon curd

A lemon curd egy speciálisan angol tojásos citromkrém, ami citromból, tojásból, cukorból és vajból készül. Angliában kenyérre kenve is fogyasztják. Mivel tojással készült krém, ezért csak hűtőben tartható el néhány napig. Töltelékként süteményekhez, tortákhoz, muffinokhoz használható.

Lenmagolaj

A lenmagolaj hidegen sajtolt növényi olaj, amelyet a lenmagból nyernek ki. Kellemesen diós ízű, főként salátákhoz, krémekhez, turmixokhoz, joghurtba keverve vagy reggeli zabkására locsolva használják. Bioboltokban, drogériákban és nagyobb szupermarketekben is kapható, egész évben elérhető, de hűtve tárolandó, és csak hidegen fogyasztható.

Lecsópaprika

A <strong>lecsópaprika</strong> kiváló C-vitamin forrás, de tartalmaz A- és B-vitaminokat is, valamint fontos antioxidánsokat. Legismertebb felhasználási módja a klasszikus lecsó, de sok más ételnek is remek alapanyaga. Egyszerűen termeszthető, így sok házikertben is megterem.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek