Ezt a magyar vörösbort választották a világ legjobbjának

A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.

Rendkívüli sikert könyvelhetett el idén a magyar bor, azon belül is a villányi borvidék. A Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ját közel 7500 bor többkörös vakkóstolása során választották a 2021. évi Concours Mondail de Bruxelles szakértő ítészei a világ legjobb vörösborának.

Ezt a magyar vörösbort választották a világ legjobbjának

A Jammertal Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert eredeti szakmája szerint orvos, orvosi műszereket forgalmazó cégével jelenleg is hazai kórházak jelentős beszállítója. A 90-es évek végén szeretett bele a villányi borvidékbe, egy barátokkal történt látogatás után. A bortúra után építette fel Európa egyik legmodernebb borászatát, amelynek nominális kapacitása évi egymillió palack. A Jammertal Borbirtok 2100 négyzetméteres látogatóközpontja egész évben várja a látogatókat. A birtok különlegessége a hatalmas bortrezor: a 90 ezer palackos tárolóhely világszerte kiemelkedőnek számít. Az alapító eredeti hivatásának megfelelően nagyon fontosnak tartja a tisztaságot, a létező leghigiénikusabb környezetben készülnek a borok a borászatában. És bár a pincészetet 20 évvel ezelőtt elsősorban befektetésnek tekintette, beleszeretett a borászatba, így nagyon sokat tett azért, hogy Villány valóban felkerüljön a vörösborok világtérképére.

7500 bort kóstoltak a szakemberek

A világon, ahol csak lehetséges volt meglátogatni nagy borvidékeket, minden helyen jártam Ausztrália és Dél-Afrika kivételével”- mondja dr. Szűcs Róbert. - „Próbáltam minél több emberrel beszélni, és leszűrni, hogy mitől tud jól működni ez a vállalkozás. Ezek a szakemberek nem árulják el azonnal a titkokat, de ha értőn figyelsz, az ilyen látogatások már önmagukban sokat adnak. Folyamatosan kell bort kóstolni szerte a világból. Ez egy olyan alap, amit sajnos mind a mai napig sok borász nem tesz meg. Ezt nem lehet könyvből megtanulni. A folyamatos kóstolás nagyon sokat ad ahhoz, hogy milyen borokat készítünk mi magunk is, hiszen mihez tudod hasonlítani a saját borodat, ha nem kóstoltál eleget a világ legjobbjaiból?”

A Jammertal Borbirtok tevékenysége sok tekintetben eltér nemcsak a környező borászatokétól, de általában a hazai borászatoktól is. Ők szüretelik legkésőbb a cabernet fajtákat, mire ők elkezdik, a többiek már rég túl vannak ezen. Ez kockázatot, hiszen az időjárás lehet, hogy hamarabb fordul át hidegebbre, nedvesebbre. Dr. Szűcs Róbert szerint nem volt jó döntés a cabernet franc-t a zászlóshajó villányi bornak megtenni, stratégiai szempontból jobb lett volna a villányi merlot-t választani, hiszen biztosabban beérik és a világon népszerűbb is. Az eredmények és a tények őt igazolják. A 2015-ös Cassiopeia Merlot a világ legjobb vörösbora lett: „A szlogenünk az, hogy Villány tesz minket naggyá. Ez a terroir egy kincs, és Villány fontos nekünk.”

Jammertal Borbirtok

A borászat alapboraival - Jammertal és Wunderlich márkanéven - több magyar kiskereskedelmi hálózatban is lehet találkozni. A Cassiopeia és a Koh-I-Noor név alatt kiadott prémium borokkal viszont nemzetközi értékesítést célzott meg a borászat: öt év kellett, hogy kiépüljön az az értékesítési csatorna, amelynek révén Kína a fő importőre ezeknek a boroknak. Ahogy dr. Szűcs Róbert mondja, Kínában nem kell a magyar boroknak behozhatatlan marketinghátránnyal megküzdeni, viszont nagyra értékelik azt a harminc arany- és nagyaranyérmet, amelyet a Jammertal Borbirtok borai az elmúlt években a világversenyeken begyűjtöttek.

Egy olyan évjáratban kezdtük a megmérettetést, amikor nagyon sok csapadék és hideg volt. Nem voltunk könnyű helyzetben

- emlékezik vissza dr. Szűcs Róbert.

„A 2005-ös Pinot Noirunk a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen ennek ellenére 2008-ban aranyérmes lett. Ez évben ez volt az egyetlen magyar vörösbor, amit aranyéremmel díjaztak. A kínai jelenlétünket azok a borok alapozták meg, melyek a 2006-2007-es év termései voltak. Fontos dolog, hogy mi a kínai piacra elfogadhatóan magas áron tudtunk belépni. Tudatos döntés volt, kereskedő fejjel gondolkodtam. Egy magasan meghatározott árszintből lefelé még mindig lehet menni, de egy alacsonyabbra belőtt árszintet már nem lehet a későbbiekben megemelni.”

Cassiopeia Merlot

A borászat külön kezeli a prémium borokat, külön márkanév alatt dobják piacra őket. Előre tudják, hogy hová és milyen áron kerülnek majd, ez pedig egy teljesen komplex látásmódot és megközelítést igényel. Ha a magyar borkedvelők jó magyar borokat szeretnének inni a jövőben is, kénytelenek lesznek megbarátkozni a gondolattal, hogy a magas minőségű termékek árai az uniós szint felé tendálnak. Magyarországon ma már semmivel nem olcsóbb a világszínvonalú tételek megtermelése, mint Francia- vagy Olaszországban. Ahogy dr. Szűcs Róbert összefoglalja:

A borászat egy nagyon kemény, kitartást igénylő munka, amelyben elméletben és gyakorlatban is tökéletesen felkészültnek kell lenni. Ezt a sikert a Jammertal Borbirtok minden egyes munkatársának, főborászunknak Kövesdi Zsófinak és szőlészeti vezetőnknek, Nagy Zsoltnak pedig név szerint is köszönöm.

A Jammertal Borbirtok és vele együtt a villányi terroir most nagyszerű visszaigazolást kapott arról, hogy jó úton jár, és büszkék rá, hogy ezzel a díjjal felhelyezték Villányt a világ elit vörösboros vidékeinek térképére.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...