A sárgarépa fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok háziasított alfaja. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű.
A sárgarépalé tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, karotint, sót, A-, B-, C-,E-, G- és K-vitaminokat. A legtöbb benne az A-vitamin elő vitaminja, a karotin, ami zsírban oldódik. Éppen ezért annak, aki diétázik, és kevés zsiradékot visz be a szervezetébe, érdemes egy kanál lenmagolajat magában vagy salátával elfogyasztania a sárgarépalé előtt.
Szívesen jársz a természetbe csipkebogyót, pitypanglevelet vagy más izgalmas, vadon termő finomságot szedni? Te vagy a kistermelői piacok sztárvásárlója? Akkor ez a játék neked szól!
Bármilyen apró édesség, bonbon, keksz és szelet kiváló ajándék lehet Mikulásra, ha idén elhanyagolnánk a fémfóliás figurákat és a mandarint. Még ma is neki lehet állni, holnapra simán elkészül bármelyik most következő recept.
Nincs igazán ellenvetésünk, ha valaki elénk tesz egy kondér gazdag, húsos-zöldséges levest. Ilyenkor, télen főleg imádjuk, mert melenget és laktat egyszerre, és még főételre se vágyunk utána, olyan kiadós.
Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.
Visszaszámlálás indul! Itt az adventi szezon, ne bonyolítsuk túl az életünket túlzottan hosszadalmas és összetett fogásokkal a héten: főzzünk gyorsan elkészülő leveseket és főételeket, a desszertek pedig álljanak itt karácsonyi inspirációként!
Hogy mit ajánlunk most nektek? Egyszerű krémes süteményeket karácsonyra, hogy az isteni krémes sütiélmény meglegyen, de túl bonyolult se legyen a sütögetés.