Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

Ázsiában őshonos, fokhagyma illatú, intenzív ízű gombafajta. Kalapja barna, lemezkéi bézs színűek. A keleti kultúrákban a hosszú élet zálogaként tartják számon, régóta használják az orvoslásban is.  Sok ázsiai étel hozzávalója, jól illik húsokhoz, wokban, keverve sült ételekhez. A friss gomba tisztításakor ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb ideig érje víz, mert hamar magába szívja a nedvességet, és akkor szivacsossá válik.

3. helyen áll a világ legtermésztettebb gombafajai közül, évi mintegy 600 000 tonnát állítanak elő. Ideális élelmiszer, hiszen rostanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Jelentős B-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül említésre méltó magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Ha a gombát napsugárzás vagy uv sugarak érik, 4-5 szárított termőtest elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitaminigényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös. A shiitake fontos fehérje és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is találhatò. Sok komplex szénhidrátot, úgynevezett poliszacharidot tartalmaz. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható, de különösen leucinban és lizinben gazdag.
Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. A shiitake 15,8 % vizet, 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kálciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint tartalmaz. Ebben a gombában találhatò a már említett lentinán, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását és az immunrendszer erősítésével még a daganatgátló hatással is rendelkeznek,o lyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, ami az immunrendszert ösztönzi a működésre, valamint fokozzák a vérben lévő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia-és gyulladáscsökkentő hatásának.
E gomba rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen. Valamint szerepe van az agyvérzés megelőzésében. A shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, kitűnő méregtelenítő hatása is van a benne található prolintartalma miatt, ami az élelmek tartósítására használt rákkeltő nitriteket megköti. A makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és tejtermékekből, állati eredetű zsírokbòl adodó lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.
(Köszönjük Kis Mercedesnek a tudnivalókat a Shiitake gomba jótékony hatásairól.)

mikor vegyem

Frissen, amikor kapható, szárítottat egész éven át.

hogyan tároljam

Papírtörlővel borított tálcán szétterítve néhány napig eláll a hűtőben.
Tisztítása: Egy szűrőbe téve, engedjünk rá folyóvizet.
Ha lefagyasztjuk frissen, előtte semmiféleképpen sem mossuk meg.

Shiitake gomba alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!