r
Nosalty Logó

Palacsinta alaprecept

Nosalty
alaprecept
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

428
Kalória
12.6g
Fehérje
56g
Szénhidrát
15.9g
Zsír
97.2g
Víz
135g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
10.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 428 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 174 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    378.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    97.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 428 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.5 g

Zsír

  • Összesen
    63.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1513 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    410 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    547 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    224.2 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    388.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    452 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 1714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    39.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 174 kcal

Elkészítés

  1. Egy tálba ütjük a tojásokat, majd a cukrokkal együtt kikeverjük.
  2. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásos keverékhez a lisztet, majd a tejet és a szódát, végül az olajat, és csomómentesre keverjük.
  3. Egy serpenyőt vagy palacsintasütőt egy ecsettel vékonyan megkenünk olajjal, majd megsütjük a palacsintákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 15 p

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan nem fogsz csalódni!

Palacsinta, mellette sötét tálban különböző töltelékek
A palacsinta alaprecept, amivel garantált a siker

A palacsinta eredettörténete

A palacsintát nemcsak mi vagy a nagyszüleink generációja élvezte. Bizony már több ezer éve süti az emberiség a kerek és lapos tésztakorongokat.

A palacsinta ősi eredetét bizonyítja, hogy a Vezúv által 79-ben elpusztított Pompei városában a régészek palacsintához hasonló, elszenesedett süteményeket találtak. Afrikában a kutatók több ezer éves őrlőköveket és malomszerszámokat tártak fel, amelyek palacsinta-szerű tészták elkészítésére utalnak. Skandináviában ősi sziklarajzok ábrázolnak embereket, akik nyílt tűzön sütnek és forgatnak palacsintára emlékeztető ételeket, ami arra utal, hogy a palacsintaszerű ételek a korai skandináv konyha részét képezték. 

Az étel eredetével kapcsolatban számos elmélet látott napvilágot

Az egyik szerint a palacsinta a neolitikumban keletkezett, amikor az emberek elkezdtek gabonaféléket termeszteni és lisztté őrölni őket. A liszt, víz és egyéb rendelkezésre álló alapanyagok keverékét forró köveken vagy primitív serpenyőkben sütötték meg, így jöttek létre a korai palacsinták.

Akárhogy is legyen, az bizonyos, hogy világszerte számtalan verzióban létezik ez az egyszerű, de nagyszerű étel.

Palacsinták a világ körül

Ahány nemzet, annyiféle palacsinta. Az Amerikában népszerű kis kerek és dundi palacsintákat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ahogy a franciák által kedvelt crêpes-et sem. Talán sokaknak ismerős a Kelet-Európában elterjedt blini, na de hallottál már az indiai dosáról, a japán okonomiyakiról, vagy a Venezuelában és Kolumbiában készülő cachpáról?

Tippek a tökéletes palacsintatésztához

  • Ne legyen túl híg a tészta: ha túl folyós lesz a tészta, akkor a belőle kisülő palacsinták nem tudják majd tartani magukat, és könnyen elszakadnak.
  • Pihentesd elegendő ideig: érdemes sütés előtt legalább 30 percet, de akár egy órát is pihentetni a tésztát, lehetőleg a hűtőben, hogy kissé összeálljon.
  • Forrósítsd fel a serpenyőt: forrósítsd fel a serpenyőt, majd vedd vissza a lángot. Ha a belekanalazott masszának sercegő hangja van, akkor már elég forró volt az edény.
  • Csak csomómentesen: akár a kézi, akár a gépi habverőt hívod segítségül, keverd csomómentesre a palacsintatésztát!
Kéz merőkanállal palacsintatésztát mer egy fekete serpenyőbe
Ha biztosra akarunk menni, az első palacsinta előtt cseppentsünk pár csepp olajat a serpenyőbe

Tipp: így nem lesz csomós a tészta

A csomók ellen a legjobb, amit bevethetsz, az egy gép ereje, és itt nem a megszokott kézi keverőre gondolunk. A turmixgépben a lisztnek esélye sem lesz csomókat alkotni, ugyanis a késekkel teljesen sima tésztát hozunk létre.

Mentesen is élvezheted!

A palacsinta alapreceptjét mindössze néhány egyszerű cserével mentessé varázsolhatod, így senkinek sem kell lemondania róla.

  • Tojás: az alapreceptben a tojás az, ami összefogja a tésztát, így elengedhetetlen, hogy megfelelő helyettest alkalmazz. A kívánt állagot legkönnyebben némi keményítő hozzáadásával érheted el: csodák csodájára, pont úgy működik majd, mint a tojás.
  • Tej: a sima tejet cseréld növényire (érdemes valamilyen semleges ízű, tartalmasabb tejet használni, például zabot, mandulát), illetve mindenképp önts némi plusz olajat is a masszába, hogy az kellően zsíros legyen.
  • Liszt: ha gluténmentes palacsintát szeretnél kapni, egyszerűen helyettesítsd a lisztet rizs- és kukoricaliszt 1-1 arányú keverékével.
  • Cukor: míg a sima palacsinta tésztájába nem érdemes cukrot keverni (mert úgy könnyebben odakap, leragad), a vegán recept esetében azért van szükség pár evőkanálnyira, hogy a masszában lévő cukor szép, karamellizált foltokat adjon a kisütött palacsintáknak.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...