Alapanyag Abécé

Halványító zeller

A halványító zeller friss, üde ízével és ropogós textúrájával nemcsak a saláták sztárja, hanem sokoldalú alapanyag a konyhában. Alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van értékes vitaminokkal, így ideális választás az egészségtudatos táplálkozásban.

Hajdina

A hajdina, vagy másik nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ennek oka az, hogy a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, jellegzetes, szívecske formájú szemeit a búzához hasonlóan használják fel.

Hokkaido tök

A hokkaido tök egy kisebb méretű, kerekded, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Ősszel érik, finom édes az íze. Eredetileg New England-ből származik, és onnan került át Japánba, itt nemesítették mai formájára. Hokkaido szigetéről kapta a nevét.

Heck

A hekk hazánk egyik legnépszerűbb strandétele, amely főként balatoni és duna parti büfék kínálatából ismert, bár valójában nem őshonos magyar hal. Húsa fehér, omlós, enyhén édeskés ízű, és kevés szálkát tartalmaz, ezért kicsik és nagyok egyaránt kedvelik. Leggyakrabban bundázva, bő olajban sütve, sült krumplival és friss kenyérrel tálalják. Főként fagyasztott formában kapható, emiatt egész évben elérhető.

Háztartási keksz

A háztartási keksz egy népszerű, egyszerű, és viszonylag semleges ízű keksz. Gyakran adja sütemények és desszertek alapját, de magában is remek nassolnivaló, különösen betegségek után, hiszen könnyű emészteni. Jól felszívja a nedvességet, és stabil textúrát ad a sütiknek. A háztartási kekszet eredetileg angolszász hagyományok hívták életre. Magyarországon is elterjedt, mivel sokáig eltartható. Az 1800-as évek végén vált népszerűvé, különösen a polgári háztartásokban, innen ered a neve is.

Habfixáló

A habfixáló egy speciális sütőipari és cukrászati adalékanyag, amelyet főként habok, tejszínek, krémek stabilizálására használnak. Segít megőrizni a hab állagát és volumenét, megakadályozza a gyors összeesést, valamint javítja a felvert tejszín vagy tojásfehérje állagát és tartósságát. Szinte elengedhetetlen eszköz cukrászok és házi süteménykészítők számára egyaránt.

Halloumi sajt

A halloumi egy ciprusi eredetű sajt, amely különleges tulajdonsága miatt vált világszerte ismertté: nem olvad meg hevítés hatására, így kiválóan grillezhető vagy serpenyőben süthető. Rugalmas, sós ízű, enyhén gumis állaga van: kívül ropogósra sül, belül pedig puha marad.

Habtejszín

A habtejszín egy selymes, gazdag tejtermék, amelyet a tejszín felverhetősége és krémessége tesz népszerűvé. Széles körben alkalmazzák édes és sós ételekhez egyaránt, legyen szó tortákról, krémekről, levesekről vagy szószokról. Kiválóan habosítható, ezért a cukrászat egyik alapvető hozzávalója.

Hamburger zsemle

A hamburger zsemle, vagy más néven hamburger buci a gyorséttermi és street food kultúra egyik alappillére. Az igazi jó hamburger titka nemcsak a húspogácsában vagy a feltétekben rejlik, hanem a zsemle minőségében is.

Himalája só

A Himalája só olyan sóféleség, ami elsősorban Pakisztán területéről, a Himalája lábánál található sóbányákból származik, és több száz millió éves ásványi lerakódásokból nyerik ki és a feldolgozásához semmilyen ipari eljárást nem alkalmaznak.

Halászlékocka

A halászlékocka</strong> <strong>koncentrált ízű ételízesítő, amit halászlevek készítéséhez, ízesítéséhez ajánlanak. Tartalmaz</strong> <strong>sót, növényi olajat, csekély mennyiségű halpépet, fűszereket (pirospaprika, bors), vöröshagymát és gyakran színezékeket és ízfokozót is. Halászlé mellett halpaprikáshoz vagy egyéb halételekhez is használható.

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...