r
Nosalty Logó

Nagyon vajas aranygaluska

Fekete Melinda
Nagyon vajas aranygaluska
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

931
Kalória
15.9g
Fehérje
97.8g
Szénhidrát
54.7g
Zsír
21.2g
Víz
82.4g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
29.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

Összesen 931 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

Összesen 5595 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

Összesen 394 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    54.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    486.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    97.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 931 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.3 g

Zsír

  • Összesen
    328.4 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2918.8 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    442 mg
  • Foszfor
    1372 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    586.6 g
  • Cukor
    179 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    127.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1575 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    530 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1543 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    388 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 5595 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    205.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    8.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 394 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Készítsünk magunk elé minden hozzávalót, ezután pontosan mérjük ki őket, válasszuk szét a tojásokat is. Vegyünk elő egy nagy keverőtálat amiben kényelmesen ki tudjuk dagasztani a tésztát, vagy használhatunk robotgépet is akkor azt készítsük elő.
  2. A tejet langyosítsuk meg és tegyünk bele egy tk. cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk, hogy felfusson.
  3. A lisztet szitáljuk bele a keverőtálba, adjuk hozzá a két tojássárgáját, a cukrot és vaníliás cukrot, a puha vajat, reszeljük bele egy bio citrom héját és öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet. Kb. 6-8 percig dagasszuk, amíg teljesen összeáll a tészta, nem ragad és elválik az edény falától. Amint ezzel megvagyunk, takarjuk le tiszta konyharuhával és melegebb helyen kelesszük duplájára, ez kb. 40 perc.
  4. Miután duplájára kelt lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 2 cm vastagságúra és szaggassuk ki közepes méretű pogácsaszaggatóval.

A dióhoz

  1. Mérjük ki a hozzávalókat és jól keverjük el őket egy tálban.

A rétegezéshez

  1. A sütőformát kenjük ki egy tk. olvasztott vajjal. Szórjuk meg a diós keverékkel, majd pakoljuk bele az első réteg kiszaggatott galuskát. Ne rakjuk őket túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük tovább nőni. Egy kanál vagy egy ecset segítségével jól locsoljuk meg olvasztott vajjal az összes galuskát. Így folytassuk tovább a rétegzést, amíg elfogynak a kiszaggatott galuskáink. Dió szórással zárjuk a rétegeket.
  2. Újra takarjuk le tiszta konyharuhával és hagyjuk, hogy duplájára keljen, kb. 15 perc alatt. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  3. A kelesztés után tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 50 percig, ha sülés közben úgy látjuk, hogy a teteje már aranybarna, de még nem sült eléggé át, takarjuk le egy foliával, amíg teljesen átsül.
  4. Miután kivettük a sütőből az aranygaluskát, hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön, utána tálaljuk hagyományosan vaníliasodóval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes vaníliasodóval nyakon öntve?

Az aranygaluska a puha kelt tészta és a meleg vaníliasodó párosításának köszönhetően lesz igazán tökéletes, aminek a dió adja meg a földesen édeskés ízét. Igaz, hogy pár órát el kell vele pepecselni, de amikor akad néhány szabad órának, és valami igazán lélekmelengető desszertre vágyunk, akkor mindig visszatérünk ehhez a klasszikushoz. Most megosztjuk pár titkunkat is, amivel garantáltan ínycsiklandó aranygaluska fog kikerülni a sütőből.

Aranygaluska tálban és tálkákban
Az aranygaluska a téli hónapok melengető finomsága
Nosalty / Fekete Melinda

A kelt tészta lelki világa

Az édes kelt tészta az aranygaluska lelke, és bizony, kellő odafigyelést igényel.

Fontos, hogy egy meleg, huzattól mentes helyen álljunk neki a sütögetésnek, és különösen fontos, hogy a hozzávalók se legyenek hidegek, a tojástól a vajon át a keverőtálig mindennek szobahőmérsékletűnek kell lennie, így lesz megfelelő állagú a tészta.

Élesztőből mindenképp frisset használjunk, ezzel is javítjuk a tészta állagát. Instant élesztőhöz legfeljebb végszükség esetén folyamodjunk. Ha tartunk az élesztő felfuttatásától, az is egy megoldás, ha először a friss élesztőt az aranygaluskához szükséges cukorba, lehetőleg porcukorba keverjük bele először, és utána tesszük a tejbe.

A liszt is legyen langyos, de ami még fontosabb, mindenképp szitáljuk át, hogy könnyű, légies állagú tésztát kapjunk.

Bár a citromhéj nem kötelező elem, nagyon jól áll az aranygaluskának ez a pici citrusosság, ezért nem érdemes kispórolni.

Aranygaluska tálban és tálkákban
Aranygaluska csinos tálkákban
Nosalty / Fekete Melinda

Sok tésztához hasonlóan, a pihentetés ebben az esetben is kihagyhatatlan lépés, azonban véletlenül sem szabad megfeledkezni a félretett aranygaluskáról, mert nem lesz jó vége. Bőven elég az aranygaluska tésztájának 40-45 perc, különben összeesik. Hasonló problémával szembesülhetünk, ha sütés közben nyitogatjuk az ajtót: bár nehéz megállni, nem szabad bekukucskálni a sütőbe, mert össze fog esni a tészta, és nem kapjuk meg a vágyott aranyló gömböket. Ha igazán maximalisták vagyunk, egy kis tálban vizet is tehetünk a sütőbe a galuska alá, a kelt tésztáknak ugyanis nagyon jót tesz a gőz.

Fontos lépés sütés előtt, hogy az aranygaluskarögöket alaposan megmártóztassuk a vajban, ezzel garantálhatjuk, hogy könnyebben elváljanak majd egymástól, és így a diós szórást még jobban magukba tudják szívni. Sütés közben megdagad a tészta, így mindenképp ügyeljünk, hogy kellő távolságot hagyjunk közöttük.

Variációk aranygaluskára

Az aranygaluska karakterét hagyományosan a dió adja meg, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne más ízekben is elkészíteni. Mutatunk is néhány ötletet:

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek