Nagyon vajas aranygaluska
Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes vaníliasodóval nyakon öntve?
Az aranygaluska a puha kelt tészta és a meleg vaníliasodó párosításának köszönhetően lesz igazán tökéletes, aminek a dió adja meg a földesen édeskés ízét. Igaz, hogy pár órát el kell vele pepecselni, de amikor akad néhány szabad órának, és valami igazán lélekmelengető desszertre vágyunk, akkor mindig visszatérünk ehhez a klasszikushoz. Most megosztjuk pár titkunkat is, amivel garantáltan ínycsiklandó aranygaluska fog kikerülni a sütőből.
A kelt tészta lelki világa
Az édes kelt tészta az aranygaluska lelke, és bizony, kellő odafigyelést igényel.
Fontos, hogy egy meleg, huzattól mentes helyen álljunk neki a sütögetésnek, és különösen fontos, hogy a hozzávalók se legyenek hidegek, a tojástól a vajon át a keverőtálig mindennek szobahőmérsékletűnek kell lennie, így lesz megfelelő állagú a tészta.
Élesztőből mindenképp frisset használjunk, ezzel is javítjuk a tészta állagát. Instant élesztőhöz legfeljebb végszükség esetén folyamodjunk. Ha tartunk az élesztő felfuttatásától, az is egy megoldás, ha először a friss élesztőt az aranygaluskához szükséges cukorba, lehetőleg porcukorba keverjük bele először, és utána tesszük a tejbe.
A liszt is legyen langyos, de ami még fontosabb, mindenképp szitáljuk át, hogy könnyű, légies állagú tésztát kapjunk.
Bár a citromhéj nem kötelező elem, nagyon jól áll az aranygaluskának ez a pici citrusosság, ezért nem érdemes kispórolni.
Sok tésztához hasonlóan, a pihentetés ebben az esetben is kihagyhatatlan lépés, azonban véletlenül sem szabad megfeledkezni a félretett aranygaluskáról, mert nem lesz jó vége. Bőven elég az aranygaluska tésztájának 40-45 perc, különben összeesik. Hasonló problémával szembesülhetünk, ha sütés közben nyitogatjuk az ajtót: bár nehéz megállni, nem szabad bekukucskálni a sütőbe, mert össze fog esni a tészta, és nem kapjuk meg a vágyott aranyló gömböket. Ha igazán maximalisták vagyunk, egy kis tálban vizet is tehetünk a sütőbe a galuska alá, a kelt tésztáknak ugyanis nagyon jót tesz a gőz.
Fontos lépés sütés előtt, hogy az aranygaluskarögöket alaposan megmártóztassuk a vajban, ezzel garantálhatjuk, hogy könnyebben elváljanak majd egymástól, és így a diós szórást még jobban magukba tudják szívni. Sütés közben megdagad a tészta, így mindenképp ügyeljünk, hogy kellő távolságot hagyjunk közöttük.
Variációk aranygaluskára
Az aranygaluska karakterét hagyományosan a dió adja meg, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne más ízekben is elkészíteni. Mutatunk is néhány ötletet: