r
Nosalty Logó

Nagyon vajas aranygaluska

Fekete Melinda
Nagyon vajas aranygaluska
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

952
Kalória
16.9g
Fehérje
98g
Szénhidrát
56.5g
Zsír
24.7g
Víz
154.8g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
29.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

Összesen 5724 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

A dióhoz

A rétegezéshez

Összesen 393 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    56.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    528.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    98 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    24.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    282 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.6 g

Zsír

  • Összesen
    339 g
  • Telített zsírsav
    136 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    105 g
  • Koleszterin
    929 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3172 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    734 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    444 mg
  • Foszfor
    1528 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    588 g
  • Cukor
    179 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    148 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1728 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    510 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1692 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    423 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 5724 kcal
  • 9% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    10.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 393 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Készítsünk magunk elé minden hozzávalót, ezután pontosan mérjük ki őket, válasszuk szét a tojásokat is. Vegyünk elő egy nagy keverőtálat amiben kényelmesen ki tudjuk dagasztani a tésztát, vagy használhatunk robotgépet is akkor azt készítsük elő.
  2. A tejet langyosítsuk meg és tegyünk bele egy tk. cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk, hogy felfusson.
  3. A lisztet szitáljuk bele a keverőtálba, adjuk hozzá a két tojássárgáját, a cukrot és vaníliás cukrot, a puha vajat, reszeljük bele egy bio citrom héját és öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet. Kb. 6-8 percig dagasszuk, amíg teljesen összeáll a tészta, nem ragad és elválik az edény falától. Amint ezzel megvagyunk, takarjuk le tiszta konyharuhával és melegebb helyen kelesszük duplájára, ez kb. 40 perc.
  4. Miután duplájára kelt lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 2 cm vastagságúra és szaggassuk ki közepes méretű pogácsaszaggatóval.

A dióhoz

  1. Mérjük ki a hozzávalókat és jól keverjük el őket egy tálban.

A rétegezéshez

  1. A sütőformát kenjük ki egy tk. olvasztott vajjal. Szórjuk meg a diós keverékkel, majd pakoljuk bele az első réteg kiszaggatott galuskát. Ne rakjuk őket túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük tovább nőni. Egy kanál vagy egy ecset segítségével jól locsoljuk meg olvasztott vajjal az összes galuskát. Így folytassuk tovább a rétegzést, amíg elfogynak a kiszaggatott galuskáink. Dió szórással zárjuk a rétegeket.
  2. Újra takarjuk le tiszta konyharuhával és hagyjuk, hogy duplájára keljen, kb. 15 perc alatt. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  3. A kelesztés után tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 50 percig, ha sülés közben úgy látjuk, hogy a teteje már aranybarna, de még nem sült eléggé át, takarjuk le egy foliával, amíg teljesen átsül.
  4. Miután kivettük a sütőből az aranygaluskát, hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön, utána tálaljuk hagyományosan vaníliasodóval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes vaníliasodóval nyakon öntve?

Az aranygaluska a puha kelt tészta és a meleg vaníliasodó párosításának köszönhetően lesz igazán tökéletes, aminek a dió adja meg a földesen édeskés ízét. Igaz, hogy pár órát el kell vele pepecselni, de amikor akad néhány szabad órának, és valami igazán lélekmelengető desszertre vágyunk, akkor mindig visszatérünk ehhez a klasszikushoz. Most megosztjuk pár titkunkat is, amivel garantáltan ínycsiklandó aranygaluska fog kikerülni a sütőből.

Aranygaluska tálban és tálkákban
Az aranygaluska a téli hónapok melengető finomsága
Nosalty / Fekete Melinda

A kelt tészta lelki világa

Az édes kelt tészta az aranygaluska lelke, és bizony, kellő odafigyelést igényel.

Fontos, hogy egy meleg, huzattól mentes helyen álljunk neki a sütögetésnek, és különösen fontos, hogy a hozzávalók se legyenek hidegek, a tojástól a vajon át a keverőtálig mindennek szobahőmérsékletűnek kell lennie, így lesz megfelelő állagú a tészta.

Élesztőből mindenképp frisset használjunk, ezzel is javítjuk a tészta állagát. Instant élesztőhöz legfeljebb végszükség esetén folyamodjunk. Ha tartunk az élesztő felfuttatásától, az is egy megoldás, ha először a friss élesztőt az aranygaluskához szükséges cukorba, lehetőleg porcukorba keverjük bele először, és utána tesszük a tejbe.

A liszt is legyen langyos, de ami még fontosabb, mindenképp szitáljuk át, hogy könnyű, légies állagú tésztát kapjunk.

Bár a citromhéj nem kötelező elem, nagyon jól áll az aranygaluskának ez a pici citrusosság, ezért nem érdemes kispórolni.

Aranygaluska tálban és tálkákban
Aranygaluska csinos tálkákban
Nosalty / Fekete Melinda

Sok tésztához hasonlóan, a pihentetés ebben az esetben is kihagyhatatlan lépés, azonban véletlenül sem szabad megfeledkezni a félretett aranygaluskáról, mert nem lesz jó vége. Bőven elég az aranygaluska tésztájának 40-45 perc, különben összeesik. Hasonló problémával szembesülhetünk, ha sütés közben nyitogatjuk az ajtót: bár nehéz megállni, nem szabad bekukucskálni a sütőbe, mert össze fog esni a tészta, és nem kapjuk meg a vágyott aranyló gömböket. Ha igazán maximalisták vagyunk, egy kis tálban vizet is tehetünk a sütőbe a galuska alá, a kelt tésztáknak ugyanis nagyon jót tesz a gőz.

Fontos lépés sütés előtt, hogy az aranygaluskarögöket alaposan megmártóztassuk a vajban, ezzel garantálhatjuk, hogy könnyebben elváljanak majd egymástól, és így a diós szórást még jobban magukba tudják szívni. Sütés közben megdagad a tészta, így mindenképp ügyeljünk, hogy kellő távolságot hagyjunk közöttük.

Variációk aranygaluskára

Az aranygaluska karakterét hagyományosan a dió adja meg, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne más ízekben is elkészíteni. Mutatunk is néhány ötletet:

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...