Sóska

Sóska

Leírás

Európában, Amerikában és Ázsiában őshonos, savanykás ízű levélzöldség ízét magas oxálsav tartalmának köszönheti. A Kárpát-medencében vadon is előfordul, szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon. Márciustól egészen késő őszig (tenyészidő) gyűjthető, de a legízletesebb a virágzás előtti (március-április) időszakban. A mezeis sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthető, de ez utóbbi ugyanúgy felhasználható emberi fogyasztásra. Szedését akkor érdemes kezdeni, amikor a lomblevelei a teljes nagyságot elérték, megvastagodtak. A betakarítás alkalmával ügyelni kell arra, hogy a fiatal leveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi termést csökkenthetjük. A hűvösebb, esős időben gyűjtött sóska íze enyhébb, mint a hosszú száraz időszakban fejlődőé. A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Két fajtája: a francia vagy közönséges sóska és a kevésbé savanyú angol sóska. A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik. Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik. Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll. Vásárlásakor ügyeljünk, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak. Készülhet belőle mártás, főzelék, köret, de salátákba is kerülhet.(Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Tavasszal és nyáron.

hogyan tároljam

Rövid ideig (kb. két napig) marad friss a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Célszerű mihamarabb felhasználni.

100g Sóska

fehérjetartalom

2 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

3.2 g

víztartalom

93 g

Hány kalória

gramm

sóska?

Top ásványi anyagok

Magnézium

103 mg

Foszfor

63 mg

Kalcium

44 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.122 g

C vitamin

48 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

A vitamin

200 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

44 mg

Vas

2.4 mg

Magnézium

103 mg

Foszfor

63 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.2 mg

Réz

0.131 mg

Mangán

0.349 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

2.9 g

víz

93 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.04 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.041 mg

Folát

13 µg

A vitamin

200 µg

C vitamin

48 mg

B6 vitamin

0.122 g

Címlapról ajánljuk

8 aranybarnára pirult, szaftos csirkecombos fogás

A szaftos csirkecomb az egyik legjobb választás, ha könnyen akarsz mennyei ebédet vagy vacsorát rittyenteni: sokszor elég csak néhány finom zöldséggel (vagy éppen gyümölccsel) és fűszerrel a sütőbe tenni, de akár serpenyőben is szaftos lesz, ha tudjuk, hogyan kell bánni vele.

Nosalty

További cikkek