Sóska

Leírás
Európában, Amerikában és Ázsiában őshonos, savanykás ízű levélzöldség ízét magas oxálsav tartalmának köszönheti. A Kárpát-medencében vadon is előfordul, szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon. Márciustól egészen késő őszig (tenyészidő) gyűjthető, de a legízletesebb a virágzás előtti (március-április) időszakban. A mezeis sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthető, de ez utóbbi ugyanúgy felhasználható emberi fogyasztásra. Szedését akkor érdemes kezdeni, amikor a lomblevelei a teljes nagyságot elérték, megvastagodtak. A betakarítás alkalmával ügyelni kell arra, hogy a fiatal leveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi termést csökkenthetjük. A hűvösebb, esős időben gyűjtött sóska íze enyhébb, mint a hosszú száraz időszakban fejlődőé. A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Két fajtája: a francia vagy közönséges sóska és a kevésbé savanyú angol sóska. A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik. Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik. Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll. Vásárlásakor ügyeljünk, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak. Készülhet belőle mártás, főzelék, köret, de salátákba is kerülhet.(Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Tavasszal és nyáron.
hogyan tároljam
Rövid ideig (kb. két napig) marad friss a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Célszerű mihamarabb felhasználni.
100g Sóska
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
3.2 g
víztartalom
93 g
Top ásványi anyagok
Magnézium
103 mg
Foszfor
63 mg
Kalcium
44 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.122 g
C vitamin
48 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
A vitamin
200 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
44 mg
Vas
2.4 mg
Magnézium
103 mg
Foszfor
63 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.131 mg
Mangán
0.349 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
2.9 g
víz
93 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.04 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.041 mg
Folát
13 µg
A vitamin
200 µg
C vitamin
48 mg
B6 vitamin
0.122 g