r
Nosalty Logó

Paradicsomos flat tart leveles tésztából

Hering András
Paradicsomos tart leveles tésztából ricottás alappal, friss koktélparadicsommal, sütőpapíron, késsel szeletelve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

437
Kalória
14.3g
Fehérje
34.2g
Szénhidrát
27.6g
Zsír
113.6g
Víz
71.9g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
2.9g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 437 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1753 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 190 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.3 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    844.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    113.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1640 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 437 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57 g

Zsír

  • Összesen
    110.2 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3379.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    1024 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    763 mg
  • Nátrium
    1437 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    136.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    454.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    497 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    353 micro
  • α-karotin
    258 micro
  • β-karotin
    1571 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    6561 micro
  • Lut-zea
    563 micro
Összesen 1753 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    712 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 190 kcal

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (légkeveréses: 200 °C).
  2. A leveles tésztát tekerjük ki, és tegyük sütőpapíros tepsire. Késsel vágjuk körbe kb. 1 cm-es „keretet” a szélétől befelé, de ne vágjuk át teljesen, így szépen fel fog puffadni a pereme.
  3. A tészta belső részét villával szurkáljuk meg, hogy ne emelkedjen fel. Elő is süthetjük: tegyük 10 percre a sütőbe, hogy a leveles tészta minden része egységesen elősüljön.
  4. Közben a paradicsomokat szeleteljük fel (a koktél- és kisebb darabokat elég csak félbevágni), egy keverőtálban adjuk hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát, szórjuk meg friss kakukkfűvel, sópehellyel, majd locsoljuk meg olívaolajjal, keverjük össze.
  5. A ricottát tegyük szintén egy keverőtálba, reszeljük rá egy fél citrom héját, locsoljuk meg frissen facsart citromlével, finoman sózzuk, majd egy habverő segítségével keverjük krémesre.
  6. Kenjünk be a leveles tésztaalapot a krémessé kevert ricottával, ügyelve arra, hogy csak a keretbe (vagy körbe) kenjük fel a krémet. A keretet le is kenhetjük egy felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljön.
  7. Ezután szedjük rá a paradicsomokat a kakukkfüves-fokhagymás olajjal, rendezzük el tetszőlegesen és dekoratívan a krém tetején.
  8. Szórjuk meg plusz friss kakukkfűvel , meglocsolhatjuk még egy kevés olívaolajjal, és (ha használsz) reszelj rá parmezánt is (opcionális).
  9. Süssük 20–25 percig, amíg a széle aranybarna és ropogós lesz, a paradicsom pedig kissé karamellizálódik.
  10. Sütés után érdemes 5-10 percig hűlni hagyni, de melegen, langyosan vagy akár hidegen is finom. Kínálhatjuk friss rukkolával, egy kis balzsamecetes locsolással vagy egy pohár hideg fehérborral.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40

Ha nyár, akkor paradicsom - és ha paradicsom, akkor jöhet ez a villámgyors, mégis pazar paradicsomos tart, ami leveles tésztából készül, és garantáltan befér egy zsúfolt hétköznap estébe is. Krémes ricottával, édesre sült paradicsomkarikákkal és egy cseppnyi olívaolajjal minden falat egy kis mediterrán nyaralás.

Friss, színes koktélparadicsomok fokhagymával és kakukkfűvel egy tálban, mellette leveles tésztára kent ricotta – készül a paradicsomos flat tart.<br>
Amikor a nyár megkéri a kezed, paradicsomot hoz hozományba – te pedig megsütöd.
Hering András

Nincs időd főzni, de valami látványosra és finomra vágysz? A flat tart, vagyis a lapos, formába nem szorított pitetípus – épp neked való. Ráadásul, ha a hűtőben lapul egy csomag leveles tészta és néhány érett paradicsom, máris úton vagy a siker felé.

A flat tart lényege, hogy formába nyomkodás helyett szabadon sütjük, általában sütőpapírral bélelt tepsiben, a szélét csak enyhén megemelve vagy visszahajtva. Nem kell piteforma, nem kell vakon sütni, a végeredmény mégis egy mutatós, ropogós szélű, szaftos belsejű piteféle, ami lehet sós vagy édes is.

Ebben a nyári verzióban az enyhén citromos, ricottás alapra kerülnek lédús paradicsomkarikák, kevés fokhagymával, olívaolajjal és friss kakukkfűvel megbolondítva. A sütés során a paradicsom kissé karamellizálódik, a tészta pedig aranybarnára pirul, és már kész is a mediterrán hangulatú vacsora vagy előétel.

A legjobb eredményt akkor kapod, ha érett, lédús, de nem túl vizes paradicsomokat használsz. A koktél- vagy szilvaparadicsom tökéletes választás: kisebb méretük miatt gyorsan sülnek, nem áztatják el a tésztát, és szépen meg is karamellizálódnak. Ha nagyobb, hagyományos paradicsomot használnál, szeletelés után itasd le papírtörlővel, hogy ne engedjen túl sok levet.

Szeletelt piros és sárga koktélparadicsom fokhagymával és friss kakukkfűvel megszórva, egy tálban, kanállal.
Napérlelte szerelem egy tálban
Hering András

Ha épp nincs ricotta otthon, ne ess kétségbe: használhatsz krémsajtot, mascarponét, tejfölt vagy akár lágy kecskesajtot is alapként. A paradicsom mellé remekül passzol egy kanál zöld pesztó, néhány karika mozzarella, vagy egy maréknyi feta morzsa. Bátrabbak dobhatnak rá olívabogyót, sült paprikát, karamellizált hagymát, vagy akár vékonyra szeletelt cukkinit is. A tetejére mehet friss bazsalikom, kakukkfű vagy egy csipet szárított oregánó, amit csak kíván a kamra és a szíved.

Sütés közben figyeld a tészta szélét: akkor tökéletes, ha aranybarna és ropogós, a paradicsom pedig kissé összeesett, kezd karamellizálódni. Ha úgy látod, hogy a tészta széle gyorsabban pirul, mint a közepe, egy kis alufóliával lazán letakarhatod a peremet az utolsó percekre. A legjobb, ha sütés után 5-10 percet pihenteted, így szépen szeletelhető lesz, és az ízek is összeérnek.

Sütőpapírral bélelt tepsin paradicsomos-ricottás flat tart: leveles tésztára kent ricotta, tetején színes koktélparadicsom, fokhagyma és kakukkfű, felvert tojással megkenve a széle.
Mielőtt a sütő is csókot lehel rá.
Hering András

Akár vendégek jönnek, akár csak magadnak dobnál össze valami „instakompatibilis” finomságot, ez a recept biztosan nem okoz csalódást.

Paradicsomos flat tart leveles tésztából - gyors, nyári vacsora 30 perc alatt
Paradicsomos flat tart leveles tésztából - gyors, nyári vacsora 30 perc alatt
Hering András

Nincs szükség piteformára, extra konyhai trükkökre vagy hosszas előkészületre, csak tekerd ki a tésztát, pakold meg finomságokkal, és már mehet is a sütőbe. Egy könnyű vacsora, egy baráti borozás vagy egy piknik királya lehet.

Paradicsomos, ricottás flat tart leveles tésztával sütve az asztalon

A végeredmény nem csak gyönyörű, de isteni finom is.
Hering András

Recept és fotók: Hering András @andrishering

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek