Sertésháj

Sertésháj

Leírás

A háj laza zsírszövet, amely az állat (jelen esetben sertés) beleit és gyomrát védi. Régen zsír helyett használták, nemcsak főzéshez és sütéshez, de kocsikenéshez, és mécsesek készítéséhez is. Vágáskor egybenhagyták, és sózással-füstöléssel tartósították. A vastagabb, egybefüggő sertéshájat gyakran kiolvasztották zsírnak, vagy töpörtyűt készítettek belőle. Ma már főként csak hájas süteményt készítenek belőle. Ehez régen az úgynevezett fodros hájat használták, amit nem volt alkalmas töpörtyűnek. A háj melegben olvad, és kenhetővé válik, így régen gyakori kísérője volt a pirított kenyérnek.

Mikor vegyem

Leginkább téli időszakban beszerezhető, disznótorok környékén. Mélyhűtőben azonban pár hónapig eláll.

hogyan tároljam

Azonnali felhszanálás esetén pár napig hűtőben - különben lefagyaszva

48 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek