Sárgarépa

Leírás
Legrégibb kultúrnövényeink egyike, már a görögök és a rómaiak is termesztették (bár akkoriban majdnem fehér színű volt; csak a XIX. században nyerte el szép narancssárga színét). A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. E kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának. Ma már szerencsére egyre tudatosabban fogyasztjuk. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető. A sárgarépát főzve fogyasztva több bétakarotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotintartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik. A sárgarépapüré a kisbabák pépes étrendjének fontos részét képezik, mivel jól hat az emésztésre, és megakadályozza a puffadást és a székrekedést. Magyarország egyes részein a szárított leveléből mind a mai napig teát készítenek, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak, de ne fogyasszuk ételbe főzve, mert mérgező. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Egész évben kapható, azonban tavasszal a legízletesebb.
hogyan tároljam
Hűtőszekrényben vagy hűvös, sötét helyen egy-két hétig eláll. Legkedvezőbb tartósítási formája a gyorsfagyasztás.
100g Sárgarépa
fehérjetartalom
0.93 g
zsírtartalom
0.146 g
szénhidráttartalom
9.58 g
víztartalom
88.29 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
69 mg
Foszfor
35 mg
Kalcium
33 mg
Magnézium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.138 g
Kolin
8.8 mg
Béta-karotin
8285 µg
C vitamin
5.9 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.93 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.012 g
többszörösen telített zsírsav
0.102 g
ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Vas
0.3 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
35 mg
Nátrium
69 mg
Cink
0.24 mg
Réz
0.045 mg
Mangán
0.143 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
cukor
4.74 g
víz
88.29 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.066 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.058 mg
Niacin - B3 vitamin
0.983 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.273 mg
Folát
19 µg
Kolin
8.8 mg
Alfa-karotin
3477 µg
Béta-karotin
8285 µg
Likopin
1 µg
Lutein+zeaxantin
256 µg
E vitamin
0.66 mg
K vitamin
13.2 µg
A vitamin
835 µg
C vitamin
5.9 mg
B6 vitamin
0.138 g