Nosalty Logó

Ratatouille, azaz francia lecsó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Ezen a képen: Ratatouille, azaz francia lecsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Összesen 223 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Összesen 1116 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Összesen 29 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    669.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    231 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    1671 micro
  • β-crypt
    185 micro
  • Likopin
    9642 micro
  • Lut-zea
    3577 micro
Összesen 223 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    40.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2167.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    485 mg
  • Foszfor
    955 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    185.1 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    3346.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    759 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    1155 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    169 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    770 micro
  • Kolin:
    248 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    543 micro
  • β-karotin
    8357 micro
  • β-crypt
    926 micro
  • Likopin
    48211 micro
  • Lut-zea
    17884 micro
Összesen 1116 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    57.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    221 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    1272 micro
  • Lut-zea
    472 micro
Összesen 29 Kcal

Hozzávalók

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Elkészítés

Paradicsomszósz

  1. Az apróra vágott hagymát olívaolajon kicsit megpároljuk, mehet rá a kockára vágott paradicsom, az aprított fokhagyma. Kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és konzervvel (kb. 1 konzerv), fűszerezzük, és elkeverjük.
  2. Összefőzzük, nem turmixoljuk le, jó, ha kicsit darabos marad. Frissen vágott bazsalikomot a végén tesszük hozzá.
  3. Míg kihűl, előkészítjük a zöldségeket.

Zöldségek

  1. Szükségünk lesz egy mandolin zöldségszeletlőre, amin a megmosott zöldségeket legyaluljuk kb. 1-2 milliméteres szeletekre. Kissé besózzuk, majd kezdhetjük az étel összeállítását.

Összeállítás

  1. A paradicsomszószt egy hőálló, kerek tálba (jelen esetben én egy tortaformát használtam) kanalazzuk.
  2. A felkarikázott zöldségeket, váltakozva a színeket, szép sorban egymásra rakjuk kör alakban, kívülről befelé haladva körkörösen.
  3. Ha ezzel megvagyunk, olívaolajjal megkenjük a tetejét, és 200 fokra előmelegített, forró sütőbe toljuk kb. 45 percre, amíg jól megpirul.
  4. A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk sóval és szárított bazsalikommal.
  5. A vele sült paradicsomszósszal és friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
  6. Bon appétit!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sűtés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 91
  • Össznézettség: 9230
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gerzsenyi Flóra 92 recept

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, és néha zöldséghulladék is került a fazékba. A „rata” jelentése „kaja” a „touille” pedig annyit tesz „keverni”, a tehát szó szerint „kevert ételt” jelent. Manapság a ratatouille-t kicsit sem tartják maradéktemető számban, sőt Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb éttermeiben is gyakran terítéken van.

Hozzászólások

Hozzávalók

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!