r
Nosalty Logó

Ratatouille, azaz francia lecsó

Gerzsenyi Flóra
Ratatouille
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

237
Kalória
7.2g
Fehérje
37g
Szénhidrát
9.7g
Zsír
669.4g
Víz
-
Koleszterin
12.7g
Élelmi rost
22.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Összesen 237 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Összesen 1187 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Paradicsomszósz

Zöldségek

Összeállítás

Összesen 31 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    669.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    231 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    1671 micro
  • β-crypt
    185 micro
  • Likopin
    9642 micro
  • Lut-zea
    3577 micro
Összesen 237 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2167.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    485 mg
  • Foszfor
    955 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    185.1 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

Víz

  • Összesen
    3346.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    759 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    1155 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    770 micro
  • Kolin:
    248 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    543 micro
  • β-karotin
    8357 micro
  • β-crypt
    926 micro
  • Likopin
    48211 micro
  • Lut-zea
    17884 micro
Összesen 1187 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    57.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    88.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    1270 micro
  • Lut-zea
    471 micro
Összesen 31 kcal

Elkészítés

Paradicsomszósz

  1. Az apróra vágott hagymát olívaolajon kicsit megpároljuk, mehet rá a kockára vágott paradicsom, az aprított fokhagyma. Kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és konzervvel (kb. 1 konzerv), fűszerezzük, és elkeverjük.
  2. Összefőzzük, nem turmixoljuk le, jó, ha kicsit darabos marad. Frissen vágott bazsalikomot a végén tesszük hozzá.
  3. Míg kihűl, előkészítjük a zöldségeket.

Zöldségek

  1. Szükségünk lesz egy mandolin zöldségszeletlőre, amin a megmosott zöldségeket legyaluljuk kb. 1-2 milliméteres szeletekre. Kissé besózzuk, majd kezdhetjük az étel összeállítását.

Összeállítás

  1. A paradicsomszószt egy hőálló, kerek tálba (jelen esetben én egy tortaformát használtam) kanalazzuk.
  2. A felkarikázott zöldségeket, váltakozva a színeket, szép sorban egymásra rakjuk kör alakban, kívülről befelé haladva körkörösen.
  3. Ha ezzel megvagyunk, olívaolajjal megkenjük a tetejét, és 200 fokra előmelegített, forró sütőbe toljuk kb. 45 percre, amíg jól megpirul.
  4. A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk sóval és szárított bazsalikommal.
  5. A vele sült paradicsomszósszal és friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
  6. Bon appétit!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, és néha zöldséghulladék is került a fazékba. A „rata” jelentése „kaja” a „touille” pedig annyit tesz „keverni”, a tehát szó szerint „kevert ételt” jelent. Manapság a ratatouille-t kicsit sem tartják maradéktemető számban, sőt Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb éttermeiben is gyakran terítéken van.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...