Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ratatouille, azaz francia lecsó

Ratatouille, azaz francia lecsó
Ratatouille, azaz francia lecsó
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, és néha zöldséghulladék is került a fazékba. A „rata” jelentése „kaja” a „touille” pedig annyit tesz „keverni”, a tehát szó szerint „kevert ételt” jelent. Manapság a ratatouille-t kicsit sem tartják maradéktemető számban, sőt Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb éttermeiben is gyakran terítéken van.

hozzávalók / 5 adag

Paradicsomszósz

Zöldségek

Szólj hozzá!

elkészítés

Paradicsomszósz

  1. Az apróra vágott hagymát olívaolajon kicsit megpároljuk, mehet rá a kockára vágott paradicsom, az aprított fokhagyma. Kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és konzervvel (kb. 1 konzerv), fűszerezzük, és elkeverjük.
  2. Összefőzzük, nem turmixoljuk le, jó, ha kicsit darabos marad. Frissen vágott bazsalikomot a végén tesszük hozzá.
  3. Míg kihűl, előkészítjük a zöldségeket.

Zöldségek

  1. Szükségünk lesz egy mandolin zöldségszeletlőre, amin a megmosott zöldségeket legyaluljuk kb. 1-2 milliméteres szeletekre. Kissé besózzuk, majd kezdhetjük az étel összeállítását.

Összeállítás

  1. A paradicsomszószt egy hőálló, kerek tálba (jelen esetben én egy tortaformát használtam) kanalazzuk.
  2. A felkarikázott zöldségeket, váltakozva a színeket, szép sorban egymásra rakjuk kör alakban, kívülről befelé haladva körkörösen.
  3. Ha ezzel megvagyunk, olívaolajjal megkenjük a tetejét, és 200 fokra előmelegített, forró sütőbe toljuk kb. 45 percre, amíg jól megpirul.
  4. A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk sóval és szárított bazsalikommal.
  5. A vele sült paradicsomszósszal és friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
  6. Bon appétit!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 506
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
47 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

francia lecsó

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

225
olívaolaj 4 ek
fehér hagyma 1 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
koktélparadicsom 10 dkg
konzerv paradicsom 300 g
paradicsomlé 3 dl
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
balzsamecet 1 ek
bazsalikom 1 ek
cukkini 2 közepes db
cukkini 2 közepes db
padlizsán 3 db
paradicsom 4 db
sárga kaliforniai paprika 1 db
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
0 ízlés szerint