Sajt

A sajt népszerű tejtermék, fontos kálcium- és fehérjeforrás. Leggyakrabban tehén- és kecsketejből készítik. Számtalan fajtája létezik: friss sajtok (pl. mascarpone), érlelt, lágy sajtok (pl. camembert, brie), érlelt, félkemény sajtok (pl. edámi, gouda), érlelt, kemény sajtok (pl. parmezán, cheddar, ementáli), érlelt, gyúrt sajtok (pl. parenyica), érlelt, belsőpenészes sajtok (pl. gorgonzola, márványsajt- pl. roquefort), érlelt, sós-vizes sajtok (pl. feta), ömlesztett sajtok, krémsajtok.

Leírás

Sajt – receptek, leírás, tippek

A sajtnak több ezer fajtája létezik, amelyeket a tej típusa, a készítési folyamat és az érlelési idő különböztet meg. A sajtok ízvilága rendkívül változatos, az enyhe, tejes ízektől a karakteresen sós és erjedt aromákig terjed.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sajt?

Sajt

A sajt egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amely számos konyhában és ételben központi szerepet játszik. Rengeteg fajtája van, és nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. A legismertebb típusok közé tartoznak a friss sajtok, lágy sajtok, kemény és kékpenészes sajtok, valamint füstölt sajtok.

Hogyan vásároljuk?

Sajtot piacon, delikátboltban, speciális sajtboltban, és persze szuper- és hipermarketekben is tudunk venni. A sajt típusát attól függően válasszuk meg, hogy mihez szeretnénk felhasználni. Vásárláskor mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot, valamint érdeklődjünk a származási helyéről. Általában hűtőben, légmentesen zárva tároljuk.

Mire jó a sajt?

A sajt gazdag kalciumban, fehérjében, valamint B12-vitaminban. Mérsékelt fogyasztás mellett hozzájárulhat az egészséges étrendhez, de magas zsírtartalma miatt érdemes mértéket tartani.

A sajtot magában vagy salátákban (feta, parmezánforgács), illetve szendvicsek, tapasok és antipastitálak részeként is fogyaszthatjuk. A sajtot felhasználhatjuk szószok elkészítéséhez, de tehetjük reszelve vagy darabokban pizzára, tésztára, quiche-re, rakott ételre, illetve tölthetünk vele húst és zöldséget is. Sajtot még desszertek elkészítésekor is használhatunk, például a sajttortához.

Mi készülhet a sajtból?

Sajtból készülhet lazacos rakott tészta, retró sajtos tallér, sajtos perec omlósan, őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke, krumplis focaccia, cukkinilasagne sonkával, pikáns paprikakrémes penne, grillezett halloumis szendvics, egyedényes sajtos tészta, pizzakrémes-szezámos-sajtos csavart hamis hájasból, házi medvehagymás lángos, egyszerű sajttekercs, gőzölt omlettes burger, sajtos pogácsa egyszerűen, Italian Chopped Sandwich, sonkás-sajtos croissant-felfújt, karácsonyi kínálótál, virslis-sajtos falat, sajttal besütött brokkoli, hajdinás-lednekes, padlizsános ragu és rakott sütőtök.

Még több sajtos receptért görgess lejjebb!

352
Kalória
23.8g
Fehérje
0.6g
Szénhidrát
28.2g
Zsír
45.5g
Víz
123g
Koleszterin
-
Élelmi rost
570mg
Cukor

100 g Sajt

fehérjetartalom

23.78 g

zsírtartalom

123026.758 g

szénhidráttartalom

0.57 g

víztartalom

45.45 g

gramm sajt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

650 mg

Nátrium

534 mg

Foszfor

360 mg

Magnézium

24 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.053 g

Kolin

15.4 mg

A vitamin

315 µg

Retinol

313 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

23.78 g

Zsír

telített zsírsav

16.691 g

egyszeresen telített zsírsav

9.338 g

többszörösen telített zsírsav

0.729 g

koleszterin

123 g

ásványi anyagok

Kalcium

650 mg

Vas

0.43 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

360 mg

Nátrium

534 mg

Cink

2.6 mg

Réz

0.022 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

14.5 µg

szénhidrát

cukor

0.57 g

víz

45.45 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.014 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.24 mg

Niacin - B3 vitamin

0.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.21 mg

Folát

18 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

313 µg

Béta-karotin

29 µg

E vitamin

0.24 mg

D vitamin

21 µg

K vitamin

2.4 µg

B12 vitamin

1.5 µg

A vitamin

315 µg

B6 vitamin

0.053 g

4900 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Kormos Lili

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...