Alapanyag Abécé

Zöldbab

A zöldbab a nyár egyik nagy ajándéka, fogyasszuk frissen, tegyük el vagy fagyasszuk le télre, és ne csak zöldbabfőzeléket készítsünk belőle! 

Zellerlevél

A zellerlevél nemcsak ehető, hanem rendkívül ízletes is – sokkal több, mint egyszerű levesbe való zöldség. Használhatjuk zöldfűszerként krémlevesekhez, ragukhoz, pástétomokhoz, pesztóhoz, sőt salátákba is tehetjük. Jellegzetes, enyhén kesernyés, friss íze miatt karakteres ízesítőként szolgál, különösen jól illik burgonyás vagy lencsés ételekhez.

Zabpehely

A zabpehely fontos összetett szénhidrátforrásunk, mely amellett, hogy kiváló és egészséges szénhidráttartalommal bír, fontos energiaforrásunk is lehet. Számos olyan értékes táplálkozás-élettani tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben.

Zabtej

A zabtej az egyik legkedveltebb növényi ital, amelyet főként vízből és zabpehelyből készítenek. Krémes állaga és enyhén édeskés íze miatt tökéletes alternatívája a tehéntejnek, főként kávéba, gabonapelyhekhez, zabkásához, turmixokba vagy főzéshez. Laktózmentes, vegán, és gyakran dúsítják kalciummal, B12-vitaminnal, D-vitaminnal is.

Zöldpaprika

A <strong>zöldpaprikának</strong> sokféle fajtája létezik: lehet csípős, édes, vastag húsú vagy hegyes. A paprika nemcsak színében és ízében sokszínű, hanem tápanyagokban is gazdag. Frissen fogyasztva tartalmazza a legtöbb vitamint, de savanyítva és főzve is kedvelt alapanyag. A világ számos országában termesztik, de a Kárpát-medencében különösen jó minőségű példányok nőnek.

Zöldhagyma

A zöldhagyma vagy más néven újhagyma sokak által kedvelt, ízletes, zsenge hagymaféle, amely a tavaszi időszakban fontos vitaminforrás is. A zöldhagyma íze kellemes, édeskésebb, az átlagos vöröshagymával ellentétben nem annyira csípős. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, salátákban, levesekben, szendvicseken, magában. Bármikor helyettesíthetjük vele a vöröshagymát a főzés, sütés során.

Zabliszt

A zabliszt egyre népszerűbb alapanyaggá vált az étrendtudatos emberek körében, hiszen rendkívül tápláló, rostban gazdag és kíméletes a szervezethez. Magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas az emésztés támogatására, valamint segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.

Zabkorpa

A zabkorpa a zab feldolgozása során keletkező melléktermék, amely a zab szem külső héjából származik. Nagyon tápláló és egészséges alapanyag, amely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Sokféleképp felhasználhatjuk, mégis ritkán aknázzuk ki kedvező tulajdonságait.

Zabpehelyliszt

A zabpehelyliszt az egészségtudatos konyhák egyik alapköve, gluténmentes étrendben is gyakran használt alternatíva. A teljes értékű zabpehelyből készül, finomra őrölve, így megőrzi a gabona rosttartalmát és tápanyagait. Elsősorban péksüteményekhez, palacsintákhoz, sűrítéshez és panírozáshoz alkalmazzák, de kreatívan kombinálható más lisztekkel is.

Zöldspárga

A zöldspárga nagyon könnyen elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú és különleges ízű zöldség. Rengeteg jó tulajdonsága van, azonban van három rossz is: az egyik, hogy rövid ideig van szezonja, a másik, hogy nem bírja jól a tartósítást, illetve igen borsos az ára. Éppen ezért érdemes megragadni az alkalmat, amikor zöldspárgát ehetünk!

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...