r
Nosalty Logó

Paradicsomos húsgombóc

Rosanics Petra
Paradicsomos húsgombóc
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

húsgombóc

paradicsommártás

523
Kalória
33.8g
Fehérje
54.5g
Szénhidrát
19.3g
Zsír
372.3g
Víz
123.8g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
11.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír

húsgombóc

paradicsommártás

Összesen 523 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír

húsgombóc

paradicsommártás

Összesen 2091 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír

húsgombóc

paradicsommártás

Összesen 106 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1401.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    715 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    372.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    389 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    17369 micro
  • Lut-zea
    161 micro
Összesen 523 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.3 g

Zsír

  • Összesen
    77.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5605 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    531 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    1736 mg
  • Nátrium
    2858 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    217.8 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    1489.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    90 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    591 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1555 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    642 micro
Összesen 2091 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    75.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    3507 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 106 kcal

Elkészítés

húsgombóc

  1. Egy nagy tálba tesszük a darálthúst, a rizst, egy fél fej finomra aprított hagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Ízesítjük ízlés szerint: nálunk majoranna, füstölt pirospaprika, paprikakrém, só és bors került bele. Adjunk hozzá egy tojást is, majd az egészet dolgozzuk össze egynemű masszává. (Ha valaki nem ehet tojást, nyugodtan hagyja ki és helyette keverjen hozzá kevés zsemlemorzsát.)
  2. A húsmasszából diónál valamivel nagyobb gombócokat formázunk, melyeket egy tányérra félreteszünk. Fél kiló húsból kb. 16 ekkora méretű gombóc jön ki, de ízlés szerint gyúrhatunk kisebb vagy nagyobb golyókat is.
  3. Lábasban forraljunk vizet, majd helyezzük bele a húsgombócokat. Fontos, hogy amikor a hús már benne van, a víz csak gyöngyözzön és ne zubogjon. Érdemes a főzővizet is ízesíteni, mi friss petrezselymet, borókabogyót és babérlevelet tettünk bele.
  4. Gyöngyöző vízben, lefedve főzzük a húsgombócokat 30-35 percig, közben pont el tudjuk készíteni a paradicsommártást.

paradicsommártás

  1. Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a hagyma másik, ezúttal lereszelt felét. Pároljuk pár perc alatt üvegesre, majd adjuk hozzá a finomlisztet és picit azzal is pirítsuk át.
  2. Ekkor jöhet bele a passzírozott vagy aprított paradicsom, valamint a víz - utóbbit érdemes úgy hozzáadni, hogy a paradicsomos küblit "öblítjük ki" vele. Ízlés szerint cukrozzuk is, ez a lépés elhagyható, de finomabb lesz kevés cukor hozzáadásával, ami a paradicsom ízét is jobban kiemeli.
  3. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze a mártást, majd tegyük takarékra. Ha aprított paradicsomot használtunk, érdemes botmixerrel kicsit krémesebbre turmixolni.
  4. Közben elkészültek a húsgombócok is, ezeket egy szedőkanál segítségével merjük át a paradicsommártásba, majd pár perc alatt melegítsük össze a kettőt.
  5. A kész paradicsomos húsgombócokat tálaljuk főtt vagy sült burgonyával, esetleg pár karéj puha fehérkenyérrel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 45 p

Egy újabb menzás klasszikust készítettünk el, hogy bizonyítsuk: ezek igenis szuper fogások, ha rendesen vannak elkészítve. Mi most sertésből gyúrtunk gombócokat, de csirkéből, pulykából vagy marhából is elkészíthető ez az örökzöld fogás, ami natúr, főtt burgonyával tálalva az igazi!

További receptek

Pesztós húsgolyó spagettivel

A húsgolyó egy olyan étel, amit jól lehet variálni. A magyarok csinálnak belőle fasírtot, Olaszországban pedig inkább húsgolyóként megy, amit legtöbbször tésztához társítanak, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek