Alapanyag Abécé

Eper

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világon az eper, aminek szakmai megnevezése valójában szamóca. Hazánkban is sok helyen foglalkoznak termesztésével, ezek közül kiemelkedő a Szentendrei-sziget, Tahitótfalu, Lajosmizse, Szeged-Szatymaz környéke és Nagyréde. Nyári gyümölcsként definiáljuk, de már április vége felé szedhető, ha korán érkezik a meleg idő.

Ecet

Az ecet az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb alapanyag a világ konyháiban – nemcsak savanyításra, hanem ízesítésre, tartósításra, sőt, néha még sütéshez is használják. Több típusa létezik, a klasszikus almaecettől a karakteres balzsameceten át az egzotikus rizsecetig.

Edami sajt

Az észak-hollandiai Edam kikötőjéből származó tehéntejből készült sajt az edami. Érlelési ideje 3-tól 6 hónapig terjedhet, és hosszától függően lehet a sajt kérge sárga vagy vöröses. Eredetileg kerek formájú, de ma már gyártanak hasáb és rúd alakú edamit is.

Ementáli sajt

Az ementáli sajt eredetileg svájci, az Emme völgyéből származó keménysajt. Hatalmas, malomkő formájú korongokban gyártják, melyeknek súlya elérheti a 130 kg-ot is. Mérete miatt érlelési ideje is hosszú, minimum 10 hónap.

Eperlevél tészta

Az eperlevél cikkcakkos szélű, téglalap alakú tésztaféle. Általában tojással készítik és levesbetétnek használják, de akár tésztaételhez vagy köretként is alkalmazható. Manapság már kapható gluténmentes változata is boltokban.

Ecetes torma

Az ecetes torma egy hazánkban igencsak közkedvelt csípős, pikáns sós krém, mely reszelt tormagyökérből készül, és a legtöbben húsvét táján fogyasztjuk az ünnepi sonka mellé. Házilag is elkészíthetjük, de a boltokban is megvásárolhatjuk, leginkább kisüveges formában, egész évben.

Ezersziget öntet

Az ezersziget öntet (Thousand Island dressing) egy krémes, enyhén édeskés ízvilágú mártás, amely a világ egyik legismertebb salátaöntete. Nevét egy legendás, festői helyszínről kapta, és azóta is népszerű kiegészítője salátáknak, hamburgereknek és szendvicseknek.

Eperlekvár

Az eperlekvár a tavasz és a kora nyár egyik legédesebb kincse, amit generációk óta főzünk, kenünk, kanalazunk, vagy csak titokban kikanalazunk a spájz polcáról. Friss eperből készül, ami az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs – nem véletlenül: illatos, lédús, és szinte mindenkit az első nyári napsugarakra emlékeztet.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek