Alapanyag Abécé

Gomba

A gombának számtalan fajtája létezik, ezek közözz is megkülönböztetjük a vadon termő és a termesztett gombákat. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. Felhasználása változatos: ízesíthetjük vele a leveseket, adhatjuk salátákhoz, húsokhoz, mártásokhoz és szendvicsekhez.

Grépfrút

A grépfrútot számos módon fel lehet használni: ehetjük frissen, készíthetünk belőle gyümölcslevest, rakhatjuk salátákba, desszertekbe, használhatjuk akár fűszerként is koktélokhoz. 

Gránátalma

Különleges forma, szín, rubinvörös magok, karakteres íz, a gránátalmát az istenek gyümölcsének is hívják. Igazi superfood, alacsony a kalóriatartalma, készíthetünk belőle gránátalmalevet, mártást, de tehetjük húsételek mellé, salátákba vagy süteményekbe, krémekbe is.</strong><strong> 

Gesztenye

A gesztenye hazánkban is őshonos téli gyümölcs, állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Más magvakkal szemben a gesztenye jóval több vizet tartalmaz, mint olajat, ezért olyan krémes, puha állagú. Nyersen nem fogyasztjuk</strong>.

Garnéla

A garnéla nyersen barnás-szürkés színű, főzött állapotban rózsaszínes rák, a kisebb testű rákok közé sorolható. Számos fajtája létezik, a legismertebbek a királyrák és a tigrisgarnéla. Borsos ára ellenére jó ideje egyre közkedveltebb a prémium alapanyagok között.

Garam masala

A garam masala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék, mely többféle változatban is készülhet. A leggyakrabban használt összetevői a következők: a fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág.

Ghee

A ghee (szanszkrit szó, ejtsd: gí) hagyományos indiai, pakisztáni élelmiszer, ami a vízibivaly vagy tehén tejéből kapott vajból készül. Tisztított vajnak is hívják, mely nem mellesleg laktózmentes is.

Gersli

A gersli hántolt, kerekded formájú, fényezett, kis méretű, kerek árpagyöngy. Laktató leves- és főzelékbetét, de akár kolbászok, kásák, rakottasok, sőt, édességek összetevője is lehet. Nálunk leginkább a sólet elengedhetetlen hozzávalójaként ismert.

Grana Padano

A Grana Padano egy kiváló minőségű, kemény olasz sajt, amelyet évszázadok óta nagyra értékelnek Európa-szerte. Eredete az olaszországi Pó-síkságra vezethető vissza, ahol először a 12. században kezdtek el hasonló sajtot készíteni. Napjainkban szigorú előírások szerint gyártják, hogy megőrizze hagyományos ízvilágát és minőségét.

Galagonya

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik, megtalálható erdőkben, mezőkön, cserjésekben és a kertekben is. Hazánkban a cseregalagonya és az egybibés galagonya a leggyakoribbak. A galagonya számos pozitív élettani hatással bír, többek között javítja a szívműködést, csökkenti a vérnyomást és koleszterint, valamint nyugtató hatása van.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...