Som

Som

Leírás

A somfélék családjába tartozó som egész Európában, így Magyarországon is őshonos. Több európai országban, többek között hazánkban is termesztik. A som élénkpiros színű, C-vitaminban rendkívül gazdag, fanyar, pikáns ízű gyümölcs. Íze túléretten a legfinomabb. A som augusztus-szeptember környékén érik. A gyümölcshúsból leggyakrabban lekvárt készítenek, de számos más módon is felhasználható a konyhában, elkészíthető szörpnek, kompótnak, de akár mártásnak is húsok mellé. Aszalva, illetve sós vagy ecetes vízben tartósítják.

Mikor vegyem

Nyár végén, ősz elején érik.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

3 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.