Som

Som

Leírás

A somfélék családjába tartozó som egész Európában, így Magyarországon is őshonos. Több európai országban, többek között hazánkban is termesztik. A som élénkpiros színű, C-vitaminban rendkívül gazdag, fanyar, pikáns ízű gyümölcs. Íze túléretten a legfinomabb. A som augusztus-szeptember környékén érik. A gyümölcshúsból leggyakrabban lekvárt készítenek, de számos más módon is felhasználható a konyhában, elkészíthető szörpnek, kompótnak, de akár mártásnak is húsok mellé. Aszalva, illetve sós vagy ecetes vízben tartósítják.

Mikor vegyem

Nyár végén, ősz elején érik.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

3 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!