Som
534 kcal
Somlekvár őszibarackkal
1129 kcal
Somos fehércsokis süti
297 kcal
Somlekvár
1693 kcal
Őszi vegyeslekvár
Leírás
A somfélék családjába tartozó som egész Európában, így Magyarországon is őshonos. Több európai országban, többek között hazánkban is termesztik. A som élénkpiros színű, C-vitaminban rendkívül gazdag, fanyar, pikáns ízű gyümölcs. Íze túléretten a legfinomabb. A som augusztus-szeptember környékén érik. A gyümölcshúsból leggyakrabban lekvárt készítenek, de számos más módon is felhasználható a konyhában, elkészíthető szörpnek, kompótnak, de akár mártásnak is húsok mellé. Aszalva, illetve sós vagy ecetes vízben tartósítják.
100 g Som
fehérjetartalom
1.6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
38.22 g
víztartalom
58.66 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
169 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g
Kolin
12 mg
Likopin
6800 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.6 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
169 mg
Vas
1.06 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.25 mg
Réz
0.113 mg
Mangán
1.02 mg
szénhidrát
rost
24.1 g
cukor
2.58 g
víz
58.66 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.166 mg
Niacin - B3 vitamin
1.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.8 mg
Folát
3 µg
Kolin
12 mg
Alfa-karotin
31 µg
Béta-karotin
2350 µg
Béta-kriptoxantin
483 µg
Likopin
6800 µg
Lutein+zeaxantin
2001 µg
E vitamin
5.84 mg
K vitamin
25.9 µg
A vitamin
217 µg
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g