Skyr

A Skyr egy izlandi eredetű hagyományos tejtermék, azonban a külcsín ellenére nem joghurt, hanem inkább krémsajt. Állaga még a tejfölnél is krémesebb, leginkább a krémsajtok vagy a mascarpone állagához hasonlítható. Ízre savanykás, kicsit édes.
A natúr Skyr íze tömény, ha magában kóstoljuk. Hagyományosan a Skyrt tejjel és cukorral keverik, és legfőképp desszertként fogyasztják az izlandiak, zabkásával is keverik, és gyakran eszik lekvárral, gyümölccsel, vagy használják sajttorta feltétjeként illetve turmixokban, smoothie-kban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A Skyr átmenetet képez a krémsajt és a joghurt között. Izlandon zsírtalanított tej oltásával készítik: a tejet majdnem forrásig melegítik, lehűtik, majd a megfelelő bakrétiumtörzsek biztosításához (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) egy korábbi Skyr-adaggal, illetve oltóval oltják. Öt órán át fermentálják, majd lehűtik, pasztörizálják és lecsepegtetik (kicsavarják). Értékes tápanyagok találhatók benne, és gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, cserébe viszont magas a fehérjetartalma - magasabb, mint a joghurté. Szénhidráttartalma, energiatartalma is alacsony.
Remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott hétköznapi és még a fogyókúrás étrendbe is, mert segítségével fehérjebevitelünk úgy növekedhet, hogy ezzel párhuzamosan zsírbevitelünk nem emelkedik.
Tanulmány bizonyítja, hogy a skyrban és zabban gazdag, fehérjedús reggeli növeli a jóllakottságot, és javítja a koncentrációt.
Keressük a nagyobb szupermarketekben, a tejtermékes hűtőben. Ha kapható, általában a joghurtoknál találhatjuk meg nagy poharas vagy kisebb tégelyes kiszerelésben, natúr és esetleg ízesített változatban is. Az ízesített bolti Skyr-termékeket fogyaszthatjuk önmagukban is, de ha lehet, keressük a hozzáadottcukor-mentes változatokat!
Fogyaszthatjuk gyümölcsökkel, joghurttal, görög joghurttal, adhatjuk kásáinkhoz, készíthetünk belőle desszertet, de uzsonnára is tökéletes, fehérjében gazdag megoldás. Keverhetünk belőle a tésztaszószokhoz is, de kenceként is finom, ezen kívül a különféle zabkásákhoz is ajánlatos hozzáadni.
Készíthetünk vele chiamagos-gyümölcsös zabkását és egyéjszakás zabkását is, de elkeverhetjük fetával, krémes szendvicskrém gyanánt. Az izlandi ribizlilevest is próbáljuk ki skyrrel, sőt, akár paradicsomos-sajtos tésztaszószt is rittyenthetünk belőle!
Még több, skyrrel készült receptért görgess lejjebb!
Bármikor, nagyobb élelmiszerboltok, különlegesebb delikáteszek hűtőjében.
Hűtőben
fehérjetartalom
11 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
4 g
víztartalom
0 g
Nátrium
80 mg
fehérje
11 g
Zsír
ásványi anyagok
Nátrium
80 mg
szénhidrát
cukor
4 g
vitaminok
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
Hetek óta tervezem, hogy feltöltöm ide anyukám "messze földön híres" rakott tésztáját, ami voltaképpen semmi extra, viszont elképesztően finom. Legalábbis a mi családunkban dobogós ...