Skyr

Leírás

Skyr – receptek, leírás, tippek

A Skyr egy izlandi eredetű hagyományos tejtermék, azonban a külcsín ellenére nem joghurt, hanem inkább krémsajt. Állaga még a tejfölnél is krémesebb, leginkább a krémsajtok vagy a mascarpone állagához hasonlítható. Ízre savanykás, kicsit édes.

A natúr Skyr íze tömény, ha magában kóstoljuk. Hagyományosan a Skyrt tejjel és cukorral keverik, és legfőképp desszertként fogyasztják az izlandiak, zabkásával is keverik, és gyakran eszik lekvárral, gyümölccsel, vagy használják sajttorta feltétjeként illetve turmixokban, smoothie-kban.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Skyr

Mi az a skyr?

A Skyr átmenetet képez a krémsajt és a joghurt között. Izlandon zsírtalanított tej oltásával készítik: a tejet majdnem forrásig melegítik, lehűtik, majd a megfelelő bakrétiumtörzsek biztosításához (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) egy korábbi Skyr-adaggal, illetve oltóval oltják. Öt órán át fermentálják, majd lehűtik, pasztörizálják és lecsepegtetik (kicsavarják). Értékes tápanyagok találhatók benne, és gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, cserébe viszont magas a fehérjetartalma - magasabb, mint a joghurté. Szénhidráttartalma, energiatartalma is alacsony.

Remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott hétköznapi és még a fogyókúrás étrendbe is, mert segítségével fehérjebevitelünk úgy növekedhet, hogy ezzel párhuzamosan zsírbevitelünk nem emelkedik.

Tanulmány bizonyítja, hogy a skyrban és zabban gazdag, fehérjedús reggeli növeli a jóllakottságot, és javítja a koncentrációt.

Hogyan vásároljuk?

Keressük a nagyobb szupermarketekben, a tejtermékes hűtőben. Ha kapható, általában a joghurtoknál találhatjuk meg nagy poharas vagy kisebb tégelyes kiszerelésben, natúr és esetleg ízesített változatban is. Az ízesített bolti Skyr-termékeket fogyaszthatjuk önmagukban is, de ha lehet, keressük a hozzáadottcukor-mentes változatokat!

Mi készülhet skyrből?

Fogyaszthatjuk gyümölcsökkel, joghurttal, görög joghurttal, adhatjuk kásáinkhoz, készíthetünk belőle desszertet, de uzsonnára is tökéletes, fehérjében gazdag megoldás. Keverhetünk belőle a tésztaszószokhoz is, de kenceként is finom, ezen kívül a különféle zabkásákhoz is ajánlatos hozzáadni.

Készíthetünk vele chiamagos-gyümölcsös zabkását és egyéjszakás zabkását is, de elkeverhetjük fetával, krémes szendvicskrém gyanánt. Az izlandi ribizlilevest is próbáljuk ki skyrrel, sőt, akár paradicsomos-sajtos tésztaszószt is rittyenthetünk belőle!

Még több, skyrrel készült receptért görgess lejjebb!

62
Kalória
11g
Fehérje
4g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
4g
Cukor

100 g Skyr

fehérjetartalom

11 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

4 g

víztartalom

0 g

gramm skyr?

Top ásványi anyagok

Nátrium

80 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

11 g

Zsír

ásványi anyagok

Nátrium

80 mg

szénhidrát

cukor

4 g

vitaminok

5 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek