Alapanyag Abécé

Rozmaring

A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

Rizs

Az egyik legfontosabb növényi táplálék a világon, laktató, sokszínű és egyszerű alapanyag, de utóbbit nem kell, hogy az ízén is érezzük. Készíthetünk belőle köretet, desszertet, ázsiai ételkülönlegességeket, levesbetétet, salátát vagy akár fasírtot is.

Ricotta

A ricotta savóból készült friss, kissé édeskés olasz sajtféle. Tehén- és juhtejből egyaránt készítik, érettségi foka szerint lehet enyhébb vagy pikánsabb ízű. Számtalan édesség krémes alapanyaga, de egyáltalán nemcsak desszertekhez használják, hanem például szószokhoz, tészták töltelékéhez is.

Rizstészta

A rizstészta az ázsiai konyha elengedhetetlen alapanyaga, amely rizslisztből és vízből készül, és többféle formában és méretben kapható. Magyarországon az ázsiai boltokban érdemes keresni, de a nagyobb élelmiszerboltokban is egyre gyakoribb.

Rókagomba

A rókagomba egy igen népszerű és ízletes gombafajta, mely különleges alakjával és jellegzetes sárga, narancssárga vagy barna színével tűnik ki a gombák közül. Általában az erdők mélyén, fák tövében található meg. Sokan kedvelik enyhén fűszeres illata és különleges, kissé borsos íze miatt.

Római kömény

A római kömény Nyugat-Ázsiában őshonos fűszernövény. Külseje a köménymagra hasonlít, de ízében attól teljesen eltér. Indiában az egyik legtipikusabb ízesítő, de előszeretettel használják Ázsia más részein, az észak-afrikai konyhákban, valamint Dél- és Közép-Amerika országaiban is.

Retek

A retek (latin neve: Raphanus sativus) egy gyorsan növő, hidegtűrő, lágyszárú növény, amelyet leginkább gyökerei miatt termesztenek. Az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldség, de bizonyos fajtái ősszel is termeszthetőek. A retek sokféle formában, színben és ízben megtalálható, a kerek, rózsaszínes hónapos retektől az erősebb ízű, hosszúkás fekete téli retekig.

Rizsecet

A rizsecet az ázsiai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga, amelyet rizsből erjesztenek. Enyhébb, lágyabb savassága miatt különösen jól használható salátákhoz, sushihoz, pácokhoz és mártásokhoz. Több fajtája létezik, az áttetsző fehértől a sötétebb, karamelles változatokig, mindegyik más-más ízvilágot képvisel.

Rebarbara

A rebarbara (<em>Rheum rhabarbarum</em>) terjedelmes bokorrá fejlődő évelő növény. Méretes levelei és pirosas-rózsaszínes levélnyelei miatt akár dísznövény is válhat belőle.

Repceolaj

A repceolaj a repce növény magjából készül, mely sötét színű és jellegzetes aromája van. Európában a XIII. századtól állítanak elő repceolajat. A finomított repceolaj íze és illata semleges. Kitűnően alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de salátákat és mártásokat is készítenek belőle.

Réteslap

A réteslap a magyar és közép-európai konyha egyik legismertebb alapanyaga, amely hajszálvékony tésztalapokból áll. A házi rétesek alapja, legyen szó klasszikus édes ízekről, mint az almás, túrós, meggyes rétes, vagy sós variációkról, például káposztás vagy spenótos rétesről. Az előre gyártott réteslap gyors és kényelmes megoldás, de házilag is elkészíthető, ha igazán autentikus élményre vágyunk.

Rózsabors

A rózsabors az borsfa termése. A piros borsfa (schinus terebinthifolius) fásszárú növény, mely a szappanvirágúak rendjébe és a szömörcefélék családjába tartozik. A piros borsfának a bogyóit, azaz termését fogyasztják. A borsszem nagyságú termést általában szárított formában tudjuk megvásárolni.

Roletti

A roletti általában fagylaltkelyhek és torták díszítéséhez használt ostya alapú cukrászati készítmény. Általában 15-25 cm hosszú, gyakran spirális mintázata van. Édes íze miatt sokan magában is szeretik fogyasztani.

Rizottó rizs

Az igazi olasz rizottó alapanyaga a rizottó rizs, ebből készül a folyós állagú kásaszerű étel. A legjobb rizottó rizs fajták az Arborio és a Carnaroli. A rizs hófehér színű és magas keményítő tartalmának köszönheti, hogy nehezen szétfőzhető. Rizottó rizs, rizottó módszerrel elkészítve tökéletes, de alkalmas még desszertek, édességek elkészítéséhez. A rizottó az észak-olasz konyha egyik alappillére.

Rétesliszt

A finomlisztnél jobb sikértartalmú búzaliszt a rétesliszt, amelynek BFF-55 a sütőipari kódja és kétszer fogós lisztnek is nevezik. Felhasználható gyúrt tészták, galuska, panírok, sütemények készítéséhez. Előfordul, hogy a legjobb eredményt a finomliszt és rétesliszt keverése adja egy ilyen jellegű tésztánál.

Raklett sajt

A raklett egy félkemény, olvadós, svájci eredetű sajt, amely nemcsak sajátos aromájáról, hanem társasági étkezésekhez kötődő hagyományáról is híres. A neve egyúttal egy egész étkezési stílust is jelöl.

Ringlószilva

A ringlószilva apró, kerekded, sárgás, zöldes vagy pirosas héjú gyümölcs, amely édes-savanykás ízével frissen és feldolgozva is kiváló. Nyár végén, kora ősszel érik, és rövid ideig kapható frissen, de lekvár, kompót, szörp vagy aszalvány formájában egész évben élvezhetjük. Könnyen termeszthető, így sok magyar kertben is megtalálható. Ez a méltatlanul mellőzött szilvafajta a fájának is köszönheti túlélését, mert a szilvafa mindent kibír.

Reteklevél

Kevesen tudják, hogy a hazánkban hagyományosan népszerű hónapos retek levele is ehető. Alapos tisztítás után felhasználhatjuk akár salátákba, pestókba is.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek