Sárgabarack

Leírás
Az őszibarack rokona, Kínában őshonos. Fajtától függően halványsárga, narancsos, pirosas színű lehet, vékony, bársonyos héjú, lédús gyümölcs. Erősen antioxidáns hatású. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy hibátlan, sima héjú barackokat válasszunk. Utóérő fajta. Gyümölcse nyersen fogysztva vagy gyümölcslének facsarva is használható. Aszalva, hasonlóan a szilvához, minden ásványianyag- és vitamintartalmát megőrzi.Befőtt, dzsem, lekvár egyaránt készülhet belőle, fagyasztás után is jól felhasználható, emellett hagyományosan pálinka főzésre is használatos. Közepes pektintartalma miatt igazán sűrű dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.
Mikor vegyem
Frissen nyáron, szárított formában bármikor.
hogyan tároljam
Éretlenebb példányokat szobahőmérsékleten, az éretteket hűtőben kell tárolni. Kényes gyümölcs, hamar megromlik.
100g Sárgabarack
fehérjetartalom
1.4 g
zsírtartalom
0.274 g
szénhidráttartalom
11.12 g
víztartalom
86.35 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
23 mg
Kalcium
13 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.054 g
C vitamin
10 mg
Kolin
2.8 mg
Béta-karotin
1094 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.4 g
Zsír
telített zsírsav
0.027 g
egyszeresen telített zsírsav
0.17 g
többszörösen telített zsírsav
0.077 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
0.39 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
23 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.078 mg
Mangán
0.077 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
9.24 g
víz
86.35 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.03 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
0.6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.24 mg
Folát
9 µg
Kolin
2.8 mg
Alfa-karotin
19 µg
Béta-karotin
1094 µg
Béta-kriptoxantin
104 µg
Lutein+zeaxantin
89 µg
E vitamin
0.89 mg
K vitamin
3.3 µg
A vitamin
96 µg
C vitamin
10 mg
B6 vitamin
0.054 g