Sárgabarack

Sárgabarack

Leírás

Az őszibarack rokona, Kínában őshonos. Fajtától függően halványsárga, narancsos, pirosas színű lehet, vékony, bársonyos héjú, lédús gyümölcs. Erősen antioxidáns hatású. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy hibátlan, sima héjú barackokat válasszunk. Utóérő fajta. Gyümölcse nyersen fogysztva vagy gyümölcslének facsarva is használható. Aszalva, hasonlóan a szilvához, minden ásványianyag- és vitamintartalmát megőrzi.Befőtt, dzsem, lekvár egyaránt készülhet belőle, fagyasztás után is jól felhasználható, emellett hagyományosan pálinka főzésre is használatos. Közepes pektintartalma miatt igazán sűrű dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Mikor vegyem

Frissen nyáron, szárított formában bármikor.

hogyan tároljam

Éretlenebb példányokat szobahőmérsékleten, az éretteket hűtőben kell tárolni. Kényes gyümölcs, hamar megromlik.

100g Sárgabarack

fehérjetartalom

1.4 g

zsírtartalom

0.274 g

szénhidráttartalom

11.12 g

víztartalom

86.35 g

Hány kalória

gramm

sárgabarack?

Top ásványi anyagok

Foszfor

23 mg

Kalcium

13 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.054 g

C vitamin

10 mg

Kolin

2.8 mg

Béta-karotin

1094 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.4 g

Zsír

telített zsírsav

0.027 g

egyszeresen telített zsírsav

0.17 g

többszörösen telített zsírsav

0.077 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

0.39 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

23 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.2 mg

Réz

0.078 mg

Mangán

0.077 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

9.24 g

víz

86.35 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.03 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.6 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.24 mg

Folát

9 µg

Kolin

2.8 mg

Alfa-karotin

19 µg

Béta-karotin

1094 µg

Béta-kriptoxantin

104 µg

Lutein+zeaxantin

89 µg

E vitamin

0.89 mg

K vitamin

3.3 µg

A vitamin

96 µg

C vitamin

10 mg

B6 vitamin

0.054 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?