r
Nosalty Logó

Fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsommártásban

Hering András
Fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsommártásban
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

419
Kalória
5.9g
Fehérje
43.7g
Szénhidrát
25.3g
Zsír
334.1g
Víz
30.1g
Koleszterin
9g
Élelmi rost
17.5g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Összesen 419 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Összesen 1679 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Összesen 78 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    471.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    334.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    667 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    1431 micro
  • β-karotin
    5682 micro
  • β-crypt
    608 micro
  • Likopin
    2316 micro
  • Lut-zea
    336 micro
Összesen 419 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    101.3 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1886.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    463 mg
  • Nátrium
    908 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    174.7 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1336.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2667 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    738 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    560 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    376 micro
  • α-karotin
    5723 micro
  • β-karotin
    22730 micro
  • β-crypt
    2431 micro
  • Likopin
    9264 micro
  • Lut-zea
    1343 micro
Összesen 1679 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    266 micro
  • β-karotin
    1058 micro
  • β-crypt
    113 micro
  • Likopin
    431 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 78 kcal

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A töltelékhez enyhén sós vízben megfőzzük a rizst (fehér- vagy barnarizst válasszunk, ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl), hagyjuk kihűlni.
  2. Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon. Hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a sárgarépát, és puhára főzzük (enyhén megpirítjuk).
  3. Ezután hozzáadjuk a főtt rizst, a kukoricát vagy a borsót, az almát és a kakukkfüvet. Ízesítjük: sózzuk és borsozzuk bőkezűen – a töltelék legyen szép és ízletes, a paprika plusz fűszerezéseként is szolgál majd.

A szószhoz

  1. A szószhoz a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felhevítjük. Hozzáadjuk a hagymát, és 5 percig főzzük, amíg megpuhul, és barnulni kezd.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, alacsonyra vesszük a hőfokot, majd tovább főzzük 3-5 percig, hogy a hagyma édes ízét megcsípje a fokhagyma ereje. A paradicsomot meghámozzuk, felkockázzuk (vagy beletesszük a hámozott konzervparadicsomot), és időnként megkeverve 15 percig főzzük.
  3. A dupla tejszínt vagy habtejszínt egy habverővel beleforgatjuk a zöldségalaplébe, majd az egészet átöntjük a szószba, és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal, esetleg kevés cukorral ízesítjük. A szósznak selymesnek és bársonyosnak kell lennie.

És ami a lényeg

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses funkciót válasszunk). Vágjuk le a paprikáról a „kupakot", távolítsuk el a magokat, és töltsük meg a fűszeres zöldséges rizzsel.
  2. A szósz felét öntsük egy tűzálló edénybe, amiben kényelmesen elférnek a töltött paprikák is. Rendezzük őket szép sorba, majd locsoljuk meg a maradék szósszal.
  3. A tepsit szorosan zárjuk le alufóliával vagy a fedőjével, és a sütőben 30 percig süssük. Ezután vegyük le az alufóliát (vagy a fedőt), és főzzük további 10 percig, amíg a paprika jól megfő és megpirul. Petrezselyemmel és egy kis kaporral tálaljuk (a kapor mindig jó hozzá).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Néhány éve már kóstoltam rizzsel töltött paprikát egy ukrán főzőtanfolyamon, és kellemesen meglepett az ízek összetettsége. Híresebb, török vagy görög rokonaival ellentétben nem volt benne fűszer vagy szárított gyümölcs, ami gazdagította volna a látszólag banális tölteléket (alapvetően inkább csak zöldségek), de valamilyen furcsa alkímia miatt így is rendkívül finom volt. Az eredetihez képest ebben a receptben a zöldalma és - mindenekelőtt - a krémes paradicsomszósz az az elem, ami igazán egyedivé teszi: egyszerűen tényleg annyira harmonikus és karakteres lesz az alapanyagok finomhangolásától, hogy lehetetlen egy paprika befalásánál megállni.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.