Alapanyag Abécé

Olajbogyó

Az olajbogyó az olajfa gyümölcse, melynek őshazája vélhetően Kis-Ázsia volt. Ma elsősorban a Földközi-tenger partján termesztik, de Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is gyakori. Rengeteg olajfafajta, így számos olívabogyó is létezik és kerül az üzletekbe akár sós lében, ecetben vagy olajban eltéve. A mediterrán konyha alapvető alapanyaga.

Olívaolaj

Az olívaolaj a mediterrán országok konyhájának egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, sokan folyékony aranyként emlegetik. Sokoldalúan felhasználható: önthetjük salátákra, készíthetünk belőle dresszingeket, használhatjuk sütéshez, főzéshez, pácokhoz vagy mártásokhoz.

Oregánó

Az oregánó az egyik legkedveltebb fűszerünk, amit használhatunk frissen, szárítva vagy olajként, bevethetjük sültekhez, levesekhez, mártásokhoz, töltelékekhez, salátákhoz, az igazi olasz pizza nélkülözhetetlen fűszere. Hasznos tipp: ha friss oregánót használunk, csak tálalás előtt adjuk az ételhez, ha szárított formájában használjuk fel, akkor a főzési idő vége előtt 15 perccel adjuk hozzá fogásunkhoz, így az intenzív ízhatás garantált!

Okra

Az okra, más néven bazsalikomosmályva, bámia, bhindi, gombó vagy quimbombó egy különleges, nálunk kevésbé ismert zöldségféle. A szubtrópusi területek és a mediterrán vidék népszerű, szinte naponta fogyasztott zöldség- és fűszernövénye.

Osztriga

Az osztriga igazi különlegesség, amit elsősorban nyersen, citrommal meglocsolva fogyasztanak, de készülhet belőle gratinált fogás, leves, sőt tésztaszósz is. Jellegzetes íze a tenger frissességét idézi, és gasztronómiai ritkaságként a luxusételek közé sorolják. Magas cinktartalma miatt afrodiziákumként is számon tartják.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek