Sertéscsülök
648 kcal
Csülök sörben sülve
400 kcal
Csülök pékné módra szaftosan
581 kcal
Házi kocsonya
618 kcal
Cukkinis csülökpörkölt galuskával
Leírás
Sertéscsülök – receptek, leírás, tippek
A sertéscsülök hagyományos magyaros húsalapanyag, a belőle készült csülökpörkölt pedig szintén közkedvelt fogás, mely kenyérrel vagy vele sült krumplival és savanyúsággal a legfinomabb. A sertéscsülöknek persze többféle elkészítési módja van, a legismertebb mégis és a csülök pékné módra, a kocsonya és a csülkös bableves.
A sertéscsülök sütés előtt előfőzést igényel, magas kalóriatatalma miatt pedig fogyókúrázóknak nem feltétlen ajánlott. Legjobban a sör (illetve a barnasör), a mustár és a fokhagyma áll neki.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sertéscsülök?
A sertéscsülök a sertés első és hátsó lábszárainak végződése. A vastag sertésbőr alatt jelentős zsírréteg öleli körbe az izomzatot, így hőkezelés, főzés, sütés közben a zsír gyönyörűen átjárja a húst - ennek ellenére nem lehetetlen kiszárítani, hiszen a húst nem járja át márványozottan a zsírszerkezet, de ha jól készítjük, nem lesz baj. Ehhez tippeket itt találtok.
Hogyan vásároljuk?
Mindig megbízható henteshez forduljunk, akinél bizonyosan friss az áru - inkább piacon vegyük, mint élelmiszerboltok húsos részlegén. A friss sertéscsülök rózsaszínes, rugalmas húsú, nincs szúrós, kellemetlen szaga. A bőrön ne legyen elszíneződés, és ne is legyen ragacsos tapintásra.
Mire jó a sertéscsülök?
A sertéscsülök cupákos, kollagénes, szaftos húsféle, de mai napig (vagy egyre inkább) megosztó mind a sült csülök, mind a belőle készült pörkölt – pedig isteni íze van, ha megfelelően készítjük.
Ha csülköt (v)ennénk, első lépésként el kell döntenünk, mit szeretnénk belőle főzni vagy sütni, ehhez ki kell kiválasztanunk, melyik résszel dolgozunk majd – a sertés első és hátsó csülkei ugyanis eltérnek méretben, illetve csont- és zsírszerkezetben is. A hátsó csülök leginkább füstölésre alkalmas, mivel masszívabb a hústartalma, viszont a nagy csont és annak tömege miatt nem a legpraktikusabb sütéshez – pörköltbe főzve annál finomabb.
Mi készülhet a sertéscsülökből?
A sertéscsülök sülhet sörben, készülhet belőle csülök pékné módra vagy mustáros csülök pataki tálban, süthetjük sörös-mustárosan, kerülhet házi kocsonyába, és a barnasörös csülök tepsis burgonyával és párolt káposztával is isteni lakoma.
Még több sertéscsülkös receptért görgess lejjebb!
100 g Sertéscsülök
fehérjetartalom
19.87 g
zsírtartalom
67011.421 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
67.69 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
204 mg
Nátrium
84 mg
Magnézium
19 mg
Kalcium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.475 g
Kolin
68.2 mg
Niacin - B3 vitamin
5.75 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.594 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
19.87 g
Zsír
telített zsírsav
3.942 g
egyszeresen telített zsírsav
5.067 g
többszörösen telített zsírsav
2.412 g
koleszterin
67 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.69 mg
Magnézium
19 mg
Foszfor
204 mg
Nátrium
84 mg
Cink
2.02 mg
Réz
0.131 mg
Mangán
0.022 mg
Szelén
19.5 µg
szénhidrát
víz
67.69 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.47 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.307 mg
Niacin - B3 vitamin
5.75 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.594 mg
Kolin
68.2 mg
Retinol
6 µg
E vitamin
0.31 mg
D vitamin
20 µg
B12 vitamin
0.54 µg
A vitamin
6 µg
B6 vitamin
0.475 g