Sertéscsülök

A sertéscsülök hagyományos magyaros húsalapanyag, a belőle készült csülökpörkölt pedig szintén közkedvelt fogás, mely kenyérrel vagy vele sült krumplival és savanyúsággal a legfinomabb. A sertéscsülöknek persze többféle elkészítési módja van, a legismertebb mégis és a csülök pékné módra, a kocsonya és a csülkös bableves.

Leírás

Sertéscsülök – receptek, leírás, tippek

A sertéscsülök sütés előtt előfőzést igényel, magas kalóriatatalma miatt pedig fogyókúrázóknak nem feltétlen ajánlott. Legjobban a sör (illetve a barnasör), a mustár és a fokhagyma áll neki.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sertéscsülök?

Sertéscsülök

A sertéscsülök a sertés első és hátsó lábszárainak végződése. A vastag sertésbőr alatt jelentős zsírréteg öleli körbe az izomzatot, így hőkezelés, főzés, sütés közben a zsír gyönyörűen átjárja a húst - ennek ellenére nem lehetetlen kiszárítani, hiszen a húst nem járja át márványozottan a zsírszerkezet, de ha jól készítjük, nem lesz baj. Ehhez tippeket itt találtok.

Hogyan vásároljuk?

Mindig megbízható henteshez forduljunk, akinél bizonyosan friss az áru - inkább piacon vegyük, mint élelmiszerboltok húsos részlegén. A friss sertéscsülök rózsaszínes, rugalmas húsú, nincs szúrós, kellemetlen szaga. A bőrön ne legyen elszíneződés, és ne is legyen ragacsos tapintásra.

Mire jó a sertéscsülök?

A sertéscsülök cupákos, kollagénes, szaftos húsféle, de mai napig (vagy egyre inkább) megosztó mind a sült csülök, mind a belőle készült pörkölt – pedig isteni íze van, ha megfelelően készítjük.

Ha csülköt (v)ennénk, első lépésként el kell döntenünk, mit szeretnénk belőle főzni vagy sütni, ehhez ki kell kiválasztanunk, melyik résszel dolgozunk majd – a sertés első és hátsó csülkei ugyanis eltérnek méretben, illetve csont- és zsírszerkezetben is. A hátsó csülök leginkább füstölésre alkalmas, mivel masszívabb a hústartalma, viszont a nagy csont és annak tömege miatt nem a legpraktikusabb sütéshez – pörköltbe főzve annál finomabb.

Mi készülhet a sertéscsülökből?

A sertéscsülök sülhet sörben, készülhet belőle csülök pékné módra vagy mustáros csülök pataki tálban, süthetjük sörös-mustárosan, kerülhet házi kocsonyába, és a barnasörös csülök tepsis burgonyával és párolt káposztával is isteni lakoma.

Még több sertéscsülkös receptért görgess lejjebb!

193
Kalória
19.9g
Fehérje
-
Szénhidrát
12g
Zsír
67.7g
Víz
67g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Sertéscsülök

fehérjetartalom

19.87 g

zsírtartalom

67011.421 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

67.69 g

gramm sertéscsülök?

Top ásványi anyagok

Foszfor

204 mg

Nátrium

84 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.475 g

Kolin

68.2 mg

Niacin - B3 vitamin

5.75 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.594 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

19.87 g

Zsír

telített zsírsav

3.942 g

egyszeresen telített zsírsav

5.067 g

többszörösen telített zsírsav

2.412 g

koleszterin

67 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.69 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

204 mg

Nátrium

84 mg

Cink

2.02 mg

Réz

0.131 mg

Mangán

0.022 mg

Szelén

19.5 µg

szénhidrát

víz

67.69 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.47 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.307 mg

Niacin - B3 vitamin

5.75 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.594 mg

Kolin

68.2 mg

Retinol

6 µg

E vitamin

0.31 mg

D vitamin

20 µg

B12 vitamin

0.54 µg

A vitamin

6 µg

B6 vitamin

0.475 g

202 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek