Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaftos brassói aprópecsenye

Szaftos brassói aprópecsenye
Szaftos brassói aprópecsenye
115 perc / előkészület: 25 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is vannak nagyon hasonló receptek, de a ma ismert brassói elődjét a Mátyás Pincében készítette először Papp Endre az ötvenes években. Állítólag fontos esemény előtt álltak, de nem kaptak más húst, csak némi sertésfarkat, így azokról vagdosták le a húst. Akkor még nem sült burgonyakockával, hanem zsírban pirított krumplival tálalták. Egy később megjelent szakácskönyvben Papp meg is jelentette az ő brassóijának a receptjét - a mienkhez nagyon hasonlít, annyi csak a különbség, hogy fokhagyma helyett vöröshagymát használ, és nem kockaburgonyával, hanem hagymás, tört krumplival tálalja. De nekünk nagyon kell a brassóiba a sült krumpli és a rengeteg fokhagyma! :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Savanyúság, amilyet szeretnénk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst felkockázzuk, a kétfajta szalonnát szintén.
  2. A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron nagy lángon kicsit megpirítjuk a húskockákat. Ha már kis színt kaptak, akkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd mehet hozzá a kis kockára vágott paradicsom és felkarikázott paprika.
  3. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, és kis lángon, lefedve, időnként megkavarva kb. 90 percig főzzük. Ha szükséges lenne, időnként önthetünk alá egy pici vizet, de ne sokat, mert a sűrű szaft a lényeg.
  4. Mikor már majdnem készen van, forró olajban kisütjük a kis kockára vágott krumplikat, majd szűrőpapírra szedjük.
  5. Ha a hús megpuhult, visszaöntjük az edénybe a szalonnapörcöket, hozzáadjuk a forró krumplit, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 587 627
elküldve: 22
receptkönyvben: 669
elkészítve: 36/36
Facebookon megjelent: 2

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

brassói aprópecsenye, brassói, klasszikus brassói

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nana43
nana43 Tue, 2018-06-05 19:58

Legyünk nyitottak a változatosságra! Lehet őrölt paprika nélkül is készíteni, feltételezem Ön emiatt nevezi pörköltnek. Van, aki zöldborsót is tesz bele, már akinek a gyomra is szereti.

mnb
mnb Sun, 2020-08-30 18:18

Az eredeti brassói aprópecsenye receptben szerepel a zöldborsó, mint összetevő. A dolgoknak utána kell olvasni minden esetben, gondosan, figyelmesen. Évekig én sem tudtam, hogy így van, de végül megtaláltam a készítésének valós történetét és annak közzétett eredeti receptjét.
Papp Endre: - 1950. szeptember 17-én alkottam ezt az ételt egy ételújítási versenyre. A szavai szerint : "Szeptember 15-én kaptunk árut a konyhára, konkrétan 137 sertésfarkat. Szépek voltak, le kellett őket „snájdolni”. Még a pincérek is ezzel foglalkoztak. Ezekből a sertésfarkakból készült az első ilyen étel, noha a receptben már valóban sertésszűz szerepelt. -S hogy miért lett brassói? "- Mert Kolozsvárról ugye már elnevezték a kolozsvári töltött káposztát, Erdélyről az erdélyi rakott káposztát... 1950-ben bennem még nagyon élt Trianon emléke, ezért nem akartam Erdélyt kihagyni, s így a névadáskor Brassóra esett a választásom mert erről a városról még akkor nem neveztek el ételt..." A Papp Endre által írt recept szerint a brassói aprópecsenye hozzávalói 10 adagra: 1,6 kg sertésszűzpecsenye 0,3 kg kolozsvári szalonna 0,5 kg vöröshagyma 0,1 kg sertészsír 0,3 kg zöldpaprika 0,2 kg paradicsom 0,5 kg zsenge zöldborsó 1 db hegyes erőspaprika

A legenda szerint a fokhagyma később került a receptbe, mikor a vendéglőkben az otthagyott ételek húsdarabjait is belevágták a készülő ételbe, hogy elvegye az esetleg idegen szagokat.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2018-02-16 18:03

Ezt inkább hívnám pörköltnek, mint brassóinak. Egészen más étel.

504
sertéslapocka 60 dkg
burgonya 80 dkg
fokhagyma 5 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
hegyes erős paprika 0.5 közepes db
paradicsom 2 közepes db
kolozsvári szalonna 10 dkg
bacon 10 dkg