Alapanyag Abécé

Földimogyoró

A földimogyoró, más néven mogyoróbab vagy földimogyoró, egy rendkívül népszerű, tápláló mag, amely nemcsak a snackek világában, hanem a konyhákban is nagy szerepet kap. A hüvelyesek családjába tartozik, és bár gyakran az olajos magvak között emlegetjük, valójában nem is igazi diófélék közé tartozik. Különleges termesztési módja és ízletes, enyhén édes, sós aromája miatt a földimogyoró több millió ember mindennapi táplálkozásában jelen van.

Fejessaláta

Igen nagy jelentőséggel bíró, népszerű levélzöldségféle, melyet az egész világon fogyasztanak. A soklevelű fejessalátát Európában a görögök terjesztették el, akik az ókori egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismeretes. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: közönséges fejessaláta, jégsaláta, lollo rosso.

Finomliszt

A finomliszt gabonából (búzából, kukoricából, rozsból, rizsből, árpából) készült őrlemény, a kenyérkészítés legfőbb alapanyaga. A leggyakrabban használt liszt a búza finomliszt.

Fahéj

A fahéj Ázsiában őshonos, régóta ismert, erős aromájú fűszernövény. A fahéjfa szárított kérgét összetekercselve, darabokra vágva, illetve őrölve árulják. Gyümölcsöket, süteményeket, italokat ízesíthetünk vele, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában húsos és rizses ételekhez is keverik.

Fűszerpaprika

A fűszerpaprika a Capsicum annuum növény különböző fajtáiból készül, amelyek lehetnek édesek vagy csípősek. A paprikák termesztése, szüretelése és feldolgozása gondos odafigyelést igényelnek. A paprikát leszedik, magházát eltávolítják, megszárítják és megőrlik. Színe a rozsdabarnától az élénk pirosig változhat. Fajtái tekintetében a fűszerpaprika lehet csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős. A magyar konyhából nem hiányozhat: pirospaprikával készül a legtöbb tradicionális magyar étel (gulyásleves, pörkölt, halászlé).

Fehér spárga

A spárga (latin nevén Asparagus Officinalis) az egyik legértékesebb zöldségfélék között van számon tartva. Földalatti, megvastagodott, csíraszerű hajtását, azaz sípját használjuk étkezési célokra. Megannyi receptben megállja a helyét, ne csak zöld társát fogyasszuk, nyissunk az elegánsabb fehér fajta felé is!

Füge

A füge az egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Eredeti hazája a mediterránium területe, de mára fő termőterületei Spanyolországban, Franciaországban, Törökországban és Kaliforniában vannak. Napsütötte, szélvédett helyen hazánkban is sok helyen találkozhatunk fügebokorral.

Fekete retek

A fekete retek Ázsia területéről származik, sőt, már az ókori Egyiptom papjai is gyógyászati célú olajat készítettek magjából. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú, és télen is jól tárolható. Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres.

Fürjtojás

A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval. Az apró fürjtojást ugyanúgy főzhetjük, süthetjük, mint a sima tojást, de pici mérete és borsosabb ára miatt inkább különlegesebb salátákhoz, szendvicsekhez használja a gasztronómia.

Fehér hagyma

A fehér hagyma a vöröshagymától abban különbözik, hogy az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, szendvicsekbe. Az amerikai gyorsétterem-láncok előszeretettel használják hamburgereikben.

Füstölt pirospaprika

A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a Pimentón de la Vera, a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas. Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.

Fehér csokoládé

A fehér csokoládé egy édesség, aminek összetevői: kakaóvaj, tej és cukor. A hagyományos csokoládéval ellentétben a fehér csokoládé előállításánál a kakaómasszából kivonják a kakaóport és az így nyert kakaóvajat elegyítik tejjel és cukorral. A kakaóvaj olvadási pontja elég magas ahhoz, hogy a fehér csokoládé ne olvadjon meg szobahőmérsékleten.

Fehér bors

A fehér bors a bors (Piper nigrum) növény termése. A fehér, a fekete és a zöld bors is ugyanabból a növényből készül – csak az elkészítési mód más. A fehér bors 3%-kal kevesebb illóolajat tartalmaz, mint a fekete bors, így kevésbé intenzív és csípős.

Fekete kagyló

A fekete kagyló egy különleges tengeri csemege, melyet mai napig a luxusalapanyagok között tartunk számon, főleg a tengerrel nem rendelkező országokban. Természetes élőhelye az Atlanti-óceán északi partvidéke, az Északi-tenger és/vagy a Földközi-tenger. Tenyésztik is, leginkább Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban

Fehérbab

A fehérbab az egyik legismertebb és legsokoldalúbb hüvelyesünk, amely nemcsak tartalmas és laktató, de kiemelkedő fehérje- és rosttartalma miatt az egészséges étrend szerves része lehet. Semleges íze miatt szinte bármilyen fűszerezéssel jól párosítható, így salátákban, ragukban, krémekben vagy akár desszertként is megállja a helyét.

Fekete olajbogyó

A fekete olajbogyó a teljesen érett, már szinte fekete színű állapotában leszedett csonthéjas gyümölcs, mely az olajfélék családjából származik. A termés héja az érés folyamán zöld, vörös majd fekete lesz. Magja nagyon kemény és orsó alakú. Az egyik legkedveltebb egészséges nassolnivaló, magában, tapasokban, tésztaételekben, salátákban, pizzákon is kedvelt finomság.

Főzőtejszín

A főzőtejszín egy sokoldalú konyhai alapanyag, amelyet előszeretettel használnak főzéshez, hogy krémesebbé, gazdagabbá tegye az ételeket. Krémlevesek, szószok, rakott ételek, pörköltek, valamint tészták kiegészítője lehet, de desszertekhez is használható, ha egy kis lágyságot szeretnénk adni az ízeknek.

Fahéjrúd

A fahéjrúd a világ egyik legnépszerűbb fűszere, amely meleg, édeskés és fűszeres illatával szinte minden konyhában otthonra talál. Főként édességek, forró italok és karácsonyi ételek elengedhetetlen hozzávalója, de sós fogásokban is megállja a helyét. Egész évben kapható, és már egy kisebb darab is képes különleges aromát adni az ételeknek.

Fekete bors

A <strong>fekete bors</strong> a Piper nigrum nevű növény éretlenül szedett, majd megszárított termése. A szárítás során a bogyók feketévé és ráncossá válnak, innen ered a nevük is. A fekete borsot egészben vagy őrölve használjuk: frissen darálva intenzívebb és illatosabb. Szinte minden sós ételhez illik, de egyes desszertek is jól viselik a bors enyhén csípős karakterét.

Főtt tojás

A kemény tojást nevezzük főtt tojásnak. Rengeteg elkészítési mód ismert, gyakran képezi vita tárgyát, pontosan hogyan is készül a tökéletes főtt tojás. Rengeteg ételbe kerülhet ez az alapanyag, egytálételekbe, salátákba és sós pitékbe is, de gyakran fogyasztjuk magában, reggelire. Húsvétkor különösen sok készül belőle, hiszen remek a sonka mellé. 

Fokhagymakrém

A fokhagymakrémet felhasználhatjuk fokhagymával</strong> <strong>készülő receptekhez,</strong> <strong>rákenhetjük pirítósra vagy bundás kenyérre. Házilag elkészíthetjük nyers fokhagymából, így intenzívebb az íze, illetve sült fokhagymából, így kevésbé intenzív a fokhagyma íz. A boltban megvehetjük tubusos vagy üveges kiszerelésben.

Fusilli tészta

A fussili, vagy fusilli, az a vidáman csavarodó, spirálforma tészta, amitől minden étel üde, játékos és ízes lesz. Az olasz eredetű név a „fuso” – orsó – szóból ered, amivel korábban kézzel tekerték a friss tésztát.

Füstölt sajt

A füstölt sajt az egyik legkarakteresebb sajtváltozat, amely különleges ízvilágát hagyományos füstölési eljárásnak köszönheti. Aromás, enyhén sós, néha krémes, máskor inkább kemény állagú – változatossága miatt a meleg és hideg konyha egyik titkos favoritja.

Fekete áfonya

A fekete áfonya a legismertebb és legértékesebb áfonyafajta, amelyet vadon is megtalálhatunk hazánk erdős-hegyvidéki területein. Apró termete ellenére rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban – nem véletlenül tartják „szupergyümölcsnek”.

Fügelekvár

A fügelekvár igazi különlegesség a lekvárok között: nemcsak édes, telt íze miatt, hanem sűrű, karakteres állaga miatt is. A füge a mediterrán térség kedvelt gyümölcse, már az ókorban is nagy becsben tartották. Frissen is fogyasztható, de rövid szezonja miatt gyakran dolgozzák fel lekvárként vagy aszalják. A belőle készült lekvár harmonikusan egyesíti a gyümölcs édességét és enyhe földes ízét.

Főtt sonka

A főtt sonka fűszerezett vagy ízesítés nélküli vízben megfőzött sonka, a húsvéti asztal egyik főszereplője, persze bármikor készíthetjük. Önmagában, némi főtt tojás, mustár, torma kíséretében fenséges fogás, de sok más étel alapja is lehet.

Füstölt tarja

A füstölt tarja a sertéstarja alacsony hőmérsékleten való füstölésével készül. A boltokban kapható termékek általában - sajnos - gyors füstölésű áruk. A füstölt tarja hazánkban húsvét táján a legkelendőbb, akkor gyakorlatilag minden bolt húsos részlegén hozzájuthatunk. A minőségre azonban fordítsunk figyelmet!

Füstölt sertéscsülök

A füstölt sertéscsülök a sertés lábszár azon része, amelyet pácolással és füstöléssel tartósítanak, így a hentes boltokb</strong>a<strong>n, pultokban hideg helyen, külön hűtés nélkül is eláll. Főtt és nyers változatban is kapható. A magyar konyha sok receptjébe felhasználják, különleges, mély ízt ad a vele készített ételnek.

Füstölt lazac

A füstölt lazac lazacfiléből készül, füstölési eljárással tartósítva. Az eljárás során a halat először sózzák, majd füstölve érlelik, ami különleges ízt ad neki, miközben meghosszabbítja a szavatossági idejét is. Selymes, enyhén sós, füstös ízvilágú, és rendkívül népszerű, magasabb árfekvésű ínyencség.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek