r
Nosalty Logó

Brassói szűzpecsenye

Simon Gábor
Brassói szűzpecsenye
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Brassói szűzpecsenye

767
Kalória
60g
Fehérje
36.9g
Szénhidrát
41.2g
Zsír
372g
Víz
205.6g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
1.8g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Brassói szűzpecsenye

Összesen 767 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Brassói szűzpecsenye

Összesen 1533 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Brassói szűzpecsenye

Összesen 132 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1639.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    784 mg
  • Nátrium
    555 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    372 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    373 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1139 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1269 micro
Összesen 767 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.9 g

Zsír

  • Összesen
    82.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    411 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3278.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    1568 mg
  • Nátrium
    1111 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    743.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    746 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    466 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2279 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2539 micro
Összesen 1533 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    196 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

Brassói szűzpecsenye

  1. A burgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kockákra. Főzzük 5-6 percet, utána szűrjük le. Rázzuk össze finoman a burgonyát, így sokkal ropogósabb lesz a külseje.
  2. Hevítsük fel a serpenyőt, tegyük bele a zsírt, majd pirítsuk meg a burgonyákat. Amikor elkészült, akkor szedjük ki, és tegyük félre.
  3. A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd pirítsuk zsírjára. Adjuk hozzá a vastagabb csíkokra vágott sertésszüzet, borsozzuk meg, és pirítsuk át nagy lángon.
  4. Amikor szépen megpirult a hús, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, és enyhén sózzuk meg. Ízlés szerint majorannával, őrölt fűszerköménnyel is lehet ízesíteni. Futtassuk át a fűszerekkel együtt, és egy kevés vizet adjunk hozzá. Természetesen alaplével is felönthetjük, vagy akár fehérborral is, hogy még ízletesebb legyen.
  5. Tegyük vissza a sült burgonyát, forgassuk össze, végül szórjuk meg dúrvára vágott petrezselyemmel.
  6. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 5 p

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Brassói aprópecsenye petrezselyemmel, felülnézetben
Brassói aprópecsenye petrezselyemmel
Nosalty

A brassóinál hétvége-kompatibilisebb étel nem nagyon van, talán a húsleves veszi fel vele még a versenyt, meg persze a rántott hús. Időigényes, de ha sütőben készül a krumpli, gyorsabban megleszünk vele, a húst pedig akár kuktában is puhára főzhetjük. A brassói aprópecsenye előnye, hogy a köret és a hús egyszerre érkezik, és csupán néhány alapanyag szükséges hozzá: a gondosan megválasztott hús és burgonya, némi szalonna, valamint hagyma, fokhagyma, illetve az alap magyaros fűszerek.

Hús

A brassói aprópecsenye eredetileg sertésből készül, ideálisan szűzpecsenyéből, mint ez a recept is. Ezen kívül sertéscombból, karajból is összeállíthatjuk, ha pedig nem szeretnénk sertést fogyasztani, vagy soványabb, könnyedebb verzióra vágyunk, választhatunk hozzá szárnyashúst is - pulyka- vagy csirkecombfilét. Marhahúsból ritkán készül, de természetesen abból is finom.

Burgonya

Sütni való burgonyából készüljön, hiszen a brassói legfontosabb hozzávalója a szaftos-fűszeres-fokhagymás hús mellett a kockákra vágott sült burgonya.

Profi tipp:

a felkockázott burgonyát főzd elő (félkészre), és aztán sütőben, tepsire terítve süsd ropogósra!

Fűszerek

Az alap a só, a fokhagyma és a frissen (!) őrölt fekete bors. Ha fűszerpaprikát is teszünk bele, az lehet füstölt verzió is - isteni plusz ízt ad a magyaros ételeknek. Sokan egy kevés őrölt köményt, vagy akár majorannát is adnak a húshoz.

Brassói aprópecsenye serpenyőben, felülnézetben
A brassóihoz a húst csíkokra vágjuk, a burgonyát pedig kockákra
Nosalty

Az alaprecept

A brassóialaphoz pirítsunk zsírjára némi minőségű kolozsvári szalonnát (apró kockákra vágva), mehet rá a felkockázott vöröshagyma, aprított fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, esetleg egy kevés sűrített paradicsom és/vagy egy-két szem paradicsom és egy tv-paprika felkockázva. Ez ízlés kérdése. Erre megy a felkockázott hús és egy kevés víz, végül pedig puhára főzzük a húsunkat. A sült burgonyát a végén adjuk a szaftos húshoz.

Vitaindító plusz hozzávalók:

A zöldborsó hozzáadása kapcsán családok szakadnak ketté, a lényeg viszont, hogy semmit se vegyünk véresen komolyan, hiszen ahány ház, annyi szokás. Ha szeretjük vagy így szoktuk meg, keverjünk bele némi párolt zöldborsót nyugodtan! Sőt, a tavaszi szezonban friss medvehagymával is spékelhetjük.

A brassói aprópecsenye frissen a legfinomabb, az éppen kisült burgonyakockákkal összeforgatva. Tálaláskor szórhatunk rá friss petrezselymet, a savanyúság pedig ne maradjon el mellőle: kovászos/ecetes/csemegeuborkával, almapaprikával vagy csalamádéval tökéletes magyaros egytálétel válik belőle.

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek