r
Nosalty Logó

Brassói szűzpecsenye

Simon Gábor
Brassói szűzpecsenye
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Brassói szűzpecsenye

767
Kalória
60g
Fehérje
36.9g
Szénhidrát
41.2g
Zsír
372g
Víz
205.6g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
1.8g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Brassói szűzpecsenye

Összesen 767 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Brassói szűzpecsenye

Összesen 1533 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Brassói szűzpecsenye

Összesen 132 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1639.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    784 mg
  • Nátrium
    555 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    372 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    373 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1139 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1269 micro
Összesen 767 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.9 g

Zsír

  • Összesen
    82.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    411 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3278.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    1568 mg
  • Nátrium
    1111 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    743.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    746 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    466 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2279 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2539 micro
Összesen 1533 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    196 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

Brassói szűzpecsenye

  1. A burgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kockákra. Főzzük 5-6 percet, utána szűrjük le. Rázzuk össze finoman a burgonyát, így sokkal ropogósabb lesz a külseje.
  2. Hevítsük fel a serpenyőt, tegyük bele a zsírt, majd pirítsuk meg a burgonyákat. Amikor elkészült, akkor szedjük ki, és tegyük félre.
  3. A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd pirítsuk zsírjára. Adjuk hozzá a vastagabb csíkokra vágott sertésszüzet, borsozzuk meg, és pirítsuk át nagy lángon.
  4. Amikor szépen megpirult a hús, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, és enyhén sózzuk meg. Ízlés szerint majorannával, őrölt fűszerköménnyel is lehet ízesíteni. Futtassuk át a fűszerekkel együtt, és egy kevés vizet adjunk hozzá. Természetesen alaplével is felönthetjük, vagy akár fehérborral is, hogy még ízletesebb legyen.
  5. Tegyük vissza a sült burgonyát, forgassuk össze, végül szórjuk meg dúrvára vágott petrezselyemmel.
  6. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 5 p

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Brassói aprópecsenye petrezselyemmel, felülnézetben
Brassói aprópecsenye petrezselyemmel
Nosalty

A brassóinál hétvége-kompatibilisebb étel nem nagyon van, talán a húsleves veszi fel vele még a versenyt, meg persze a rántott hús. Időigényes, de ha sütőben készül a krumpli, gyorsabban megleszünk vele, a húst pedig akár kuktában is puhára főzhetjük. A brassói aprópecsenye előnye, hogy a köret és a hús egyszerre érkezik, és csupán néhány alapanyag szükséges hozzá: a gondosan megválasztott hús és burgonya, némi szalonna, valamint hagyma, fokhagyma, illetve az alap magyaros fűszerek.

Hús

A brassói aprópecsenye eredetileg sertésből készül, ideálisan szűzpecsenyéből, mint ez a recept is. Ezen kívül sertéscombból, karajból is összeállíthatjuk, ha pedig nem szeretnénk sertést fogyasztani, vagy soványabb, könnyedebb verzióra vágyunk, választhatunk hozzá szárnyashúst is - pulyka- vagy csirkecombfilét. Marhahúsból ritkán készül, de természetesen abból is finom.

Burgonya

Sütni való burgonyából készüljön, hiszen a brassói legfontosabb hozzávalója a szaftos-fűszeres-fokhagymás hús mellett a kockákra vágott sült burgonya.

Profi tipp:

a felkockázott burgonyát főzd elő (félkészre), és aztán sütőben, tepsire terítve süsd ropogósra!

Fűszerek

Az alap a só, a fokhagyma és a frissen (!) őrölt fekete bors. Ha fűszerpaprikát is teszünk bele, az lehet füstölt verzió is - isteni plusz ízt ad a magyaros ételeknek. Sokan egy kevés őrölt köményt, vagy akár majorannát is adnak a húshoz.

Brassói aprópecsenye serpenyőben, felülnézetben
A brassóihoz a húst csíkokra vágjuk, a burgonyát pedig kockákra
Nosalty

Az alaprecept

A brassóialaphoz pirítsunk zsírjára némi minőségű kolozsvári szalonnát (apró kockákra vágva), mehet rá a felkockázott vöröshagyma, aprított fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, esetleg egy kevés sűrített paradicsom és/vagy egy-két szem paradicsom és egy tv-paprika felkockázva. Ez ízlés kérdése. Erre megy a felkockázott hús és egy kevés víz, végül pedig puhára főzzük a húsunkat. A sült burgonyát a végén adjuk a szaftos húshoz.

Vitaindító plusz hozzávalók:

A zöldborsó hozzáadása kapcsán családok szakadnak ketté, a lényeg viszont, hogy semmit se vegyünk véresen komolyan, hiszen ahány ház, annyi szokás. Ha szeretjük vagy így szoktuk meg, keverjünk bele némi párolt zöldborsót nyugodtan! Sőt, a tavaszi szezonban friss medvehagymával is spékelhetjük.

A brassói aprópecsenye frissen a legfinomabb, az éppen kisült burgonyakockákkal összeforgatva. Tálaláskor szórhatunk rá friss petrezselymet, a savanyúság pedig ne maradjon el mellőle: kovászos/ecetes/csemegeuborkával, almapaprikával vagy csalamádéval tökéletes magyaros egytálétel válik belőle.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...