Alapanyag Abécé

Narancs

A téli hónapok egyik legnagyobb sztárgyümölcse kétség kívül a narancs, szinte bármilyen ételt ünnepivé varázsolhatunk vele. Fogyaszthatjuk frissen, készíthetünk belőle narancslevet, aszalhatjuk, száríthatjuk, de felhasználhatjuk pácokhoz, szószokhoz, süteményekhez vagy akár húsételekhez is. A kacsának különösen jól áll a narancs!

Napraforgómag

A napraforgómag az egyik legnépszerűbb olajos mag, amely nemcsak finom, de számos jótékony hatással is bír. A napraforgó növény terméséből származik, és világszerte elterjedt, mind étkezési, mind ipari felhasználásban. A mag héjas és hántolt formában is kapható, és remek ropogtatnivaló, hozzávaló vagy éppen díszítőelemként is szolgálhat.

Nádcukor

A nádcukor cukornádból készült, barna színű édesítőszer, szemben a fehér-, más néven kristálycukorral, aminek alapanyaga a cukorrépa - utóbbi nálunk jóval elterjedtebb, a nádcukor pedig egy drágább, különlegesebbnek tartott cukorfajta.

Napraforgó olaj

A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással sajtolják ki a napraforgó olajat. A napraforgó őshazája Nebraska és Mexikó között található. Európai megjelenését a spanyoloknak köszönhetjük, sokáig csak dísznövényként használták. Hazánkba a burgonyával egyidőben kerülhetett. Igazán csak a 18. század közepén terjedt el nagy aszályok következtében, mivel jó tűri a szárazságot.

Nektarin

A <strong>nektarin </strong>sokak kedvenc barackfajtája, hiszen magában hordozza az őszibarack csodás ízét, illatát, de héját nem kell lehúzni, hiszen kopasz, szőrtelen, így könnyen, azonnal fogyasztható. A nyár közepén szezonális, és magában, de sütikben, gyümölcs-, sőt, sós salátákban is isteni. Érdekesség, hogy nálunk csak pár évtizede kezdett feltűnni a polcokon, és gyorsan az őszibarack riválisává vált. Eredetileg Kínából származik, majd az Egyesült Államokban honosítottak meg (az ottani baracktermelés nagy részét ez a faj tette ki), de hamar meghódította Európát, így Magyarországon is egyre többen kezdték termelni.

Nutella

A nutella egy kenyérre kenhető, a nugáthoz hasonló ízű és állagú édes krém. Összetevői: cukor, növényi olaj, pörkölt mogyoró, kakaó, tejpor, szójalecitin és vanília. Olaszországban, Piemontban, 1940-ben, Pietro Ferrero cukrász találta ki a kenhető finomságot, melyet eleinte egy nugát után,  „gianduja"-nak nevezett el, ami mogyoróból, cukorból és tortabevonóból állt. 1951-ben Ferrero módosított a recepten és az újabb terméket szuperkrém nugát-nak,  „supercrema gianduja"-nak hívta, majd 1964-ben megalkotta a  „nutella" műszót, mely az angol  „nut",  „hazelnut" (mogyoró) szóból és az olasz  „ella" képzőből áll.

Növényi joghurt

A <strong>növényi joghurtok</strong> rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagak lehetnek, és típustól függően tartalmazhatnak például kalciumot, B12-vitamint, E-vitamint és értékes növényi zsírokat is. Elérhetőek natúr, gyümölcsös, vaníliás vagy akár csokoládés változatban is. Európában és Észak-Amerikában különösen gyorsan nő irántuk a kereslet.

Narancslekvár

A narancslekvár egy finom és népszerű gyümölcslekvár, amely főként narancsból készül. Jellegzetes ízét az édes és savanykás jegyek keveréke adja, gyakran kesernyés árnyalattal, amelyet a narancshéj használata eredményez. Ez a lekvár különösen elterjedt az angolszász országokban, például az Egyesült Királyságban, ahol „marmalade" néven ismert.

Naspolya

A naspolya a hazánkban is honos, rózsafélék családjába tartozó naspolyafa termése. A gyümölcs kb. 4 cm átmérőjű, barnás színű, utóérő. Ha a fán hagyva egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, akkor megpuhul és fogyasztható, de ha szedéskor még kemény, akkor pihentessük kamrában, szalmán, amíg megérik.

Narancsdzsem

A narancsdzsem egy lekvárféle, amit a narancs húsából és héjából főznek cukorral. Íze édes-savanykás, így egyszerre frissítő és finom.

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...