Alapanyag Abécé

Narancs

A téli hónapok egyik legnagyobb sztárgyümölcse kétség kívül a narancs, szinte bármilyen ételt ünnepivé varázsolhatunk vele. Fogyaszthatjuk frissen, készíthetünk belőle narancslevet, aszalhatjuk, száríthatjuk, de felhasználhatjuk pácokhoz, szószokhoz, süteményekhez vagy akár húsételekhez is. A kacsának különösen jól áll a narancs!

Napraforgómag

A napraforgómag az egyik legnépszerűbb olajos mag, amely nemcsak finom, de számos jótékony hatással is bír. A napraforgó növény terméséből származik, és világszerte elterjedt, mind étkezési, mind ipari felhasználásban. A mag héjas és hántolt formában is kapható, és remek ropogtatnivaló, hozzávaló vagy éppen díszítőelemként is szolgálhat.

Nádcukor

A nádcukor cukornádból készült, barna színű édesítőszer, szemben a fehér-, más néven kristálycukorral, aminek alapanyaga a cukorrépa - utóbbi nálunk jóval elterjedtebb, a nádcukor pedig egy drágább, különlegesebbnek tartott cukorfajta.

Napraforgó olaj

A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással sajtolják ki a napraforgó olajat. A napraforgó őshazája Nebraska és Mexikó között található. Európai megjelenését a spanyoloknak köszönhetjük, sokáig csak dísznövényként használták. Hazánkba a burgonyával egyidőben kerülhetett. Igazán csak a 18. század közepén terjedt el nagy aszályok következtében, mivel jó tűri a szárazságot.

Nektarin

A <strong>nektarin </strong>sokak kedvenc barackfajtája, hiszen magában hordozza az őszibarack csodás ízét, illatát, de héját nem kell lehúzni, hiszen kopasz, szőrtelen, így könnyen, azonnal fogyasztható. A nyár közepén szezonális, és magában, de sütikben, gyümölcs-, sőt, sós salátákban is isteni. Érdekesség, hogy nálunk csak pár évtizede kezdett feltűnni a polcokon, és gyorsan az őszibarack riválisává vált. Eredetileg Kínából származik, majd az Egyesült Államokban honosítottak meg (az ottani baracktermelés nagy részét ez a faj tette ki), de hamar meghódította Európát, így Magyarországon is egyre többen kezdték termelni.

Nutella

A nutella egy kenyérre kenhető, a nugáthoz hasonló ízű és állagú édes krém. Összetevői: cukor, növényi olaj, pörkölt mogyoró, kakaó, tejpor, szójalecitin és vanília. Olaszországban, Piemontban, 1940-ben, Pietro Ferrero cukrász találta ki a kenhető finomságot, melyet eleinte egy nugát után,  „gianduja"-nak nevezett el, ami mogyoróból, cukorból és tortabevonóból állt. 1951-ben Ferrero módosított a recepten és az újabb terméket szuperkrém nugát-nak,  „supercrema gianduja"-nak hívta, majd 1964-ben megalkotta a  „nutella" műszót, mely az angol  „nut",  „hazelnut" (mogyoró) szóból és az olasz  „ella" képzőből áll.

Növényi joghurt

A <strong>növényi joghurtok</strong> rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagak lehetnek, és típustól függően tartalmazhatnak például kalciumot, B12-vitamint, E-vitamint és értékes növényi zsírokat is. Elérhetőek natúr, gyümölcsös, vaníliás vagy akár csokoládés változatban is. Európában és Észak-Amerikában különösen gyorsan nő irántuk a kereslet.

Narancslekvár

A narancslekvár egy finom és népszerű gyümölcslekvár, amely főként narancsból készül. Jellegzetes ízét az édes és savanykás jegyek keveréke adja, gyakran kesernyés árnyalattal, amelyet a narancshéj használata eredményez. Ez a lekvár különösen elterjedt az angolszász országokban, például az Egyesült Királyságban, ahol „marmalade" néven ismert.

Naspolya

A naspolya a hazánkban is honos, rózsafélék családjába tartozó naspolyafa termése. A gyümölcs kb. 4 cm átmérőjű, barnás színű, utóérő. Ha a fán hagyva egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, akkor megpuhul és fogyasztható, de ha szedéskor még kemény, akkor pihentessük kamrában, szalmán, amíg megérik.

Narancsdzsem

A narancsdzsem egy lekvárféle, amit a narancs húsából és héjából főznek cukorral. Íze édes-savanykás, így egyszerre frissítő és finom.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...