Savanyú káposzta

Leírás
Erjesztéssel tartósított fehér káposzta, főként Közép-és Kelet Európában kedveltek a belőle készült ételek (pl. töltött káposzta, korhelyleves). Bőséges C-vitamin forrás, ajánlatos nemcsak főtt, hanem nyers formában történő fogyasztása is. Ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását akkor is, amikor nem abból készül a főétel. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az pedig még értékesebbé teszi, hogy az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag, torma, stb.) maguk is egyben gyógynövények is, és légúti és emésztőszervi jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Leginkább télen.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Savanyú káposzta
fehérjetartalom
0.91 g
zsírtartalom
0.114 g
szénhidráttartalom
4.28 g
víztartalom
92.52 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
661 mg
Kalcium
30 mg
Foszfor
20 mg
Magnézium
13 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.13 g
C vitamin
14.7 mg
Kolin
10.4 mg
Lutein+zeaxantin
295 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.91 g
Zsír
telített zsírsav
0.034 g
egyszeresen telített zsírsav
0.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.067 g
ásványi anyagok
Kalcium
30 mg
Vas
1.47 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
20 mg
Nátrium
661 mg
Cink
0.19 mg
Réz
0.096 mg
Mangán
0.151 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.9 g
cukor
1.78 g
víz
92.52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.021 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.022 mg
Niacin - B3 vitamin
0.143 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.093 mg
Folát
24 µg
Kolin
10.4 mg
Alfa-karotin
5 µg
Béta-karotin
8 µg
Lutein+zeaxantin
295 µg
E vitamin
0.14 mg
K vitamin
13 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
14.7 mg
B6 vitamin
0.13 g