Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

A sherry erősített bor, melyet Spanyolország Jerez régiójából származó fehér szőlőből készítenek. Mind a bornak, mind az erősítéshez használt borpárlatnak a hivatalos jerezi borrégióból kell származnia.
A sherry előállításának központja Jerez de la Frontera városa. Neve is innen ered, Jerez régi angol neve 'Sherry'. A régió Európa egyik legrégebbi és legmelegebb éghajlatú szőlővidéke.
Az érlelés során a sherrys hordókat nem töltik teljesen tele, hogy a bor jobban szellőzzön és kialakulhasson a tetején egy finom élesztőréteg, az ún 'flor'. A sherry ízének alakulására nagy hatással van a flor. Ez teszi szárazzá a sherryt, ez adja neki a kissé élesztős ízt. Az újbort egy évig hagyják pihenni mielőtt erősítenék (=borpárlattal szeszeznék). A testesebb borokat 17,5%-ig erősítik, ami megakadályozza a flor növekedését, ezért ezek a sherryk gyorsabban oxidálódnak és sötétebb lesz a színük.
Klasszikus típusa a 'fino' (finom spanyolul). Mindig jól lehűtve kell fogyasztani. Világos szalmasárga ital, száraz ízzel.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Fogyasztás előtt hűtőszekrényben.

Sherry alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!