Sherry

Sherry

Leírás

A sherry erősített bor, melyet Spanyolország Jerez régiójából származó fehér szőlőből készítenek. Mind a bornak, mind az erősítéshez használt borpárlatnak a hivatalos jerezi borrégióból kell származnia. A sherry előállításának központja Jerez de la Frontera városa. Neve is innen ered, Jerez régi angol neve 'Sherry'. A régió Európa egyik legrégebbi és legmelegebb éghajlatú szőlővidéke. Az érlelés során a sherrys hordókat nem töltik teljesen tele, hogy a bor jobban szellőzzön és kialakulhasson a tetején egy finom élesztőréteg, az ún 'flor'. A sherry ízének alakulására nagy hatással van a flor. Ez teszi szárazzá a sherryt, ez adja neki a kissé élesztős ízt. Az újbort egy évig hagyják pihenni mielőtt erősítenék (=borpárlattal szeszeznék). A testesebb borokat 17,5%-ig erősítik, ami megakadályozza a flor növekedését, ezért ezek a sherryk gyorsabban oxidálódnak és sötétebb lesz a színük. Klasszikus típusa a 'fino' (finom spanyolul). Mindig jól lehűtve kell fogyasztani. Világos szalmasárga ital, száraz ízzel.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Fogyasztás előtt hűtőszekrényben.

50 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek