Sózott retek
Leírás
Sózott retek – receptek, leírás, tippek
A sózott retek egyik legismertebb formája a takuan (sárga pácolt retek), amelyet gyakran daikonból (japán fehér retekből) készítenek. Ez egy édes-sós-savanykás ízű savanyúság, amelyet rizzsel vagy sushi mellé tálalnak.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a sózott retek?
A sózott retek, más néven fermentált vagy pácolt retek, egy hagyományos módszer a retek tartósítására és ízesítésére, amelyet világszerte alkalmaznak a különböző konyhákban, leginkább Ázsiában. A sózás kiemeli a retek természetes ízét, textúráját, és egyes esetekben fermentálási folyamatot is beindít, amely jótékony hatással lehet az emésztésre.
Hogyan vásároljuk?
A sózott reteknek enyhe, friss illata kell, hogy legyen. Ha erősen savanyú vagy kellemetlen szagot áraszt, az romlás jele lehet. Kerüljük azokat a termékeket, melyek túl sok adalékanyagot és színezéket tartalmaznak. Az ideális összetevők: (jégcsap)retek, só, esetleg ecet, cukor és fűszerek. A sózott retket magad is elkészítheted, de ázsiai élelmiszerboltok kínálatában biztosan megtalálhatod. Hűtőben tárold, és felbontás után 1-2 nappal fogyaszd el.
Mire jó a sózott retek?
Ha a sózás mellett fermentációs folyamat is történik, a sózott retek probiotikumokban gazdag lesz, amivel támogatja az emésztőrendszer egészségét. A sózott retek tartalmaz C-vitamint, káliumot, és antioxidánsokat. A retek természetes vizelethajtó hatása segíthet a méregtelenítésben.
Fogyasztható köretként rizs vagy húsételek mellé, esetleg salátákhoz, szendvicsekhez is hozzáadható. Savanyúságként kínálható nehéz, zsíros ételek mellé.
Mi készülhet sózott retekből?
Készülhet belőle többek között pad thai Dacota konyhájából.
Még több sózott retekből készült receptért görgess lejjebb!
100 g Sózott retek
fehérjetartalom
0.67 g
zsírtartalom
0.221 g
szénhidráttartalom
3.43 g
víztartalom
95.04 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
24 mg
Kalcium
17 mg
Nátrium
13 mg
Magnézium
9 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.038 g
C vitamin
15.1 mg
Kolin
6.8 mg
Niacin - B3 vitamin
0.15 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.67 g
Zsír
telített zsírsav
0.073 g
egyszeresen telített zsírsav
0.04 g
többszörösen telített zsírsav
0.108 g
ásványi anyagok
Kalcium
17 mg
Vas
0.15 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
13 mg
Cink
0.13 mg
Réz
0.101 mg
Mangán
0.033 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
1.83 g
víz
95.04 g
vitaminok
Riboflavin - B2 vitamin
0.023 mg
Niacin - B3 vitamin
0.15 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.114 mg
Folát
17 µg
Kolin
6.8 mg
K vitamin
0.3 µg
C vitamin
15.1 mg
B6 vitamin
0.038 g