Alapanyag Abécé

Citrom

A <strong>citrom</strong> héja kandírozva is fogyasztható. Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítés miatt mindig kéznél legyen. Az érett citrom a legértékesebb méregtelenítő gyümölcs. A bolti citromot éretlenül szüretelik, és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége sokkal gyengébb. Válasszunk kezeletlen citromot, ha tehetjük!

Cukkini

Magyarországon csupán pár évtizede jelent meg a cukkini a boltok polcain, ám ez idő alatt széles körben elterjedt és közkedveltté vált a dinnyefélék, a tökfélék, az uborka és a patisszon rokona. A friss cukkini frissességet és könnyedséget visz az ételekbe, és kiválóan harmonizál más zöldségekkel és fűszerekkel.</strong> <strong>Főszezonja májustól októberig tart, de manapság már bármikor beszerezhetjük a boltokban.

Cukor

A fehér, illetve barna cukrot általában a mérsékelt égövi területeken, cukorrépából készítik. A fehér cukor, más néven finomított cukor, lehet kristály- vagy porcukor. Az előbbi általánosan felhasználható sütéshez, utóbbi legtöbbször tortamázak, szirupok készítéséhez használatos. A barna cukor nem más, mint melasz hozzáadásával készült finomított cukor, színe lehet világosabb és sötétebb barna.

Cékla

A cékla az egyik legkedveltebb őszi zöldségünk, harsány színe, édeskés íze, földes aromája megszínesítheti mindennapjainkat. Ne csak a pörkölt mellé fogyasszuk savanyúságként, együk nyersen, főzve, sütve, készítsünk belőle turmixot, levest, sült húsok mellé köretet, sőt, akár süteményekbe is reszelhetjük!

Citromfű

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény. A leveleiből, ujjaink között szétmorzsolva finom, a citromillatú illóolajak szabadulnak fel. Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett nemkevésbé illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Nyugtató- és vírusölő hatású gyógynövény.

Curry por

A curry por egy aromás fűszerkeverék, amelyet elsősorban az indiai és dél-ázsiai ételekhez társítunk, de világszerte számtalan konyhában megtalálható. Színe aranysárga, illata intenzív, és változatosan használható: levesekhez, szószokhoz, húsételekhez, zöldségekhez vagy akár rizshez is jól illik.

Chili

A chilit már Kr.e. 7500-ban fogyasztották Dél-Amerikában. Régészeti leletek tanúsága szerint legkorábban Equador területén termesztették kultúrnövényként. Amerika felfedezésével, Colombus és felfedezőtársai találkoztak elsőként a paprikával, és hozták magukkal Európába. Ezt követően az egész világon elterjedt a paprika termesztése. A széles forma-, szín- és ízvariációból az általánosságban kisebb termésű, de mindig csípős paprikákat nevezzük gyűjtő néven chilinek.

Cayenne paprika

A cayenne paprika élénkpiros színű, csípős fűszer, amely a mexikói és dél-amerikai konyha egyik alapfűszere, de világszerte használják pikáns ételek ízesítésére. Őrölt formában kapható leggyakrabban, de frissen is elérhető egyes piacokon. Erőteljes íze miatt kis mennyiség is elég belőle ahhoz, hogy feldobja a leveseket, szószokat, húsételeket vagy akár italokat. Egész évben beszerezhető.

Chorizo

A chorizo a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke, amely gyakorlatilag olyan, mint a magyarok füstölt kolbászai. Sok fajtája létezik.

Cannelloni

A <strong>cannelloni</strong> egy sokoldalúan felhasználható tésztaféle, mely szárított formában kapható a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban, de friss változatát is elkészíthetjük otthon. Klasszikusan darált húsos vagy ricottás-spenótos töltelékkel készül, de ma már rengeteg variációja létezik, akár vegetáriánus, vegán vagy halas töltelékkel is. Az olasz gasztronómia egyik legfinomabb és leglaktatóbb fogása lehet belőle, különösen, ha besamellel vagy házi paradicsomszósszal öntjük nyakon.

Curry paszta

A curry paszta őrölt vagy zúzott fűszernövényekből és/vagy fűszerekből álló keverék. Elsősorban a thai konyhának fontos alapanyaga, de más konyhákban használt curry port vagy fűszerkeveréket is helyettesíthet.

Citromlé

A <strong>citromlé</strong> rendkívül gazdag C-vitaminban, és gyakran alkalmazzák immunerősítésre, emésztésjavításra, illetve megfázásos tünetek enyhítésére. A friss citromlé vízben hígítva kiváló napindító ital, de kulcsfontosságú számos étel, sütemény és ital ízesítésében is.

Cukrozatlan kakaópor

A kereskedelemben kapható cukrozatlan kakaópor, tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert poralakban lévő termék, mely 10-20% kakaóvaj tartalommal rendelkezik. A zsírszegény kakaópor 10-12% kakaóvajat tartalmaz. Tartalmaz még fehérjét, cellulózt, keményítőt, koffeint és ásványi anyagokat.

Citromhéj

A citromhéj nem csupán melléktermék, hanem sokoldalúan felhasználható alapanyag. Illatos, ízes, és tele van értékes vegyületekkel. Leginkább a mediterrán térségben termő citromfélék héját használják fel gasztronómiai és gyógyászati célokra is.

Cheddar sajt

A cheddar sajt egy olyan klasszikus, ínycsiklandó alapanyag, amelyet a sajtok világának egyik legismertebb képviselőjeként tartunk számon. Jellegzetes erőteljes, éles ízével és kemény, tömör textúrájával könnyen felismerhető, és világszerte a legkülönbözőbb fogásokban megtalálható. A cheddar különleges karakterét a hosszú érlelési folyamat adja, mely során gazdag, karakteres ízvilágot nyer. Az angol eredetű sajt nemcsak a klasszikus brit konyha remekeiben, hanem a nemzetközi éttermek étlapjain is gyakran szerepel, különösen szendvicsekben, salátákban és különböző meleg étkezéseken.

Chilipehely

A chilipehely (vagy chili flakes) apróra tört szárított chilipaprika, amely intenzív ízt és csípősséget ad az ételeknek. Egy igazi konyhai alapfűszer, amit a világ minden táján használnak pizzától levesekig.

Cottage cheese

A <strong>cottage cheese</strong> (darabos túró vagy friss sajt) tejalapú termék, amelyet enyhén savanyított tejből készítenek. Az alvadékot nem préselik, így a szemcsés állaga megmarad, és általában enyhén sós lében árulják. Semleges íze miatt sokféle módon felhasználható: akár édes gyümölcsökkel, akár sós zöldségekkel, tojással vagy fűszerekkel is harmonizál. Hűtve tárolandó, könnyen emészthető, és kiváló fehérjeforrás.

Chiamag

A chiamag a menták családjába tartozó virágos növény, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Már Kr.e 3500-ben az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, innen ered <em>azték zsálya</em> elnevezése, de az indiánok étrendjének is kiemelten fontos összetevője volt. Manapság úgynevezett superfoodként tartják számon élettani hatásai miatt.

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...