Alapanyag Abécé

Bazsalikom

A bazsalikom igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, a fűszerek királya, rakhatjuk levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokba, sültekre vagy pesztóba. Jellegzetes az íze, viszont nagyon érzékeny fűszer, hő hatására hamar elveszti aromás ízét, így csak tálalás előtt adjuk az ételekhez! A friss zöldfűszert desszertekbe is belecsempészhetjük, aromáját a legjobban olyan süteményreceptekben adja ki, amelyek sütés-főzés nélkül készülnek. Krémeknek, pohárdesszerteknek és pudingnak kifejezetten jól áll, párosítsuk sárgabarackkal, eperrel, sárgadinnyével, mangóval, fehércsokival, tejszínnel vagy vaníliával. 

Bors

A bors az egész világon a legelterjedtebb és legtöbbet használt fűszer. Színe lehet fekete, fehér, piros vagy zöld, attól függően, hogy milyen érettségi állapotban szedik le. Színüknek megfelelően feldolgozásuk, ízük és felhasználási módjuk is különbözik. Sötétebb ételekhez az aromásabb fekete borsot használják, míg világosabb ételek esetében a kevésbé intenzív fehér borsot.

Banán

A banán az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb gyümölcs a világon, amely édes íze és sokoldalúsága miatt a mindennapi étrend elengedhetetlen alapanyaga. A trópusi gyümölcs meleg éghajlatot igényel, és olyan országokban termesztik, mint Ecuador, India és a Fülöp-szigetek. Könnyen emészthető, energiában gazdag, ezért különösen népszerű sportolók és egészségtudatos emberek körében, de a gyerekek számára is közkedvelt csemege</strong>.

Borjúhús

A borjú a fiatal szarvasmarha, a minőségi borjúhús pedig a pár hónapos korban (a szoptatás megszűnésekor) levágott állat húsa. A marhahúsnál kevesebb zsírt tartalmaz, viszont tápanyagai közel azonos mennyiségűek. Elegáns, nem olcsó alapanyag.

Bárányhús

A bárányhús ízletes, kiváltképp a szopós bárány (6-8 hetes korában levágott bárány) gyenge, puha, fehér húsa. Minél idősebb a bárány, húsa annál sötétebb és annál több zsírt is tartalmaz. A bárány leggyakrabban fogyasztott részei és ajánlott elkészítési módjai: gerinc (sütés), comb (sütés, párolás és hirtelensütés is), karaj (sütés), csülök (sütés, párolás), lapocka (lassú sütés, párolás), nyaktő (párolás, levesekbe, egytálételekbe).

Bacon

A bacon húsos szalonna, a sertés hasából, hátából vagy oldalából. Kapható főzve vagy nyersen, füstölve, vékonyra szeletelve vagy egészben. Fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle klasszikus angol reggelit (bacon and eggs), tehetjük pizzára, vagy ízesíthetjük vele a szárazabb pulyka- és csirkehúsból készült ételeket.

Balzsamecet

A balzsamecet (balsamico) egy sűrű, édeskés-savanykás ízű ecetféle, amely az olasz gasztronómia egyik legismertebb különlegessége. Különösen jól illik salátákhoz, húsokhoz, sajtokhoz és gyümölcsökhöz is.

Brokkoli

Talán az egyik legmegosztóbb zöldség a brokkoli, a gyerekeket különösen ki lehet kergetni vele a világból, pedig egy kis fantáziával nem lesz unalmas és íztelen. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, de akár brokkoliropogóst is készíthetünk belőle a sütőben. Párosíthatjuk rizssel, tésztával, ránthatjuk, rétegezhetjük, pürésíthetjük, de még pizzatésztába is keverhetjük.

Borókabogyó

A borókabogyó jellegzetes, fenyős, enyhén citrusos ízű fűszer, amelyet elsősorban húsételek, pácok, savanyúságok és italok (például gin) ízesítésére használnak. Észak-Európában, Franciaországban, Németországban és Ausztriában népszerű, főként szárított formában kapható, de ősszel frissen is gyűjthető a természetben. Illata és aromája erőteljes, ezért érdemes mértékkel adagolni.

Birsalma

A birsalma (tudományos nevén Cydonia oblonga) egy ősi gyümölcsfajta, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Elsősorban a Földközi-tenger térségéből származik, és a mai napig számos kultúrában megtalálható, de nem annyira elterjedt, mint az alma vagy a körte.

Busa

A busa nagytestű, édesvízi halfaj, amely hazánkban főként a Tisza-tó, a Balaton és a nagyobb folyók halgazdaságaiban fordul elő. Húsa tömör, enyhén zsíros, íze lágy, ezért sokféle módon elkészíthető: sütve, rántva, halászlében, pörköltnek vagy akár grillezve is. Egész évben beszerezhető frissen vagy fagyasztva.

Barna cukor

A barna cukor enyhén karamelles ízéről és sötétebb színéről ismert: sütemények, kekszek, pácok és szószok egyik legnépszerűbb alapanyaga. Különleges aromája és nedves állaga miatt máshogyan viselkedik a receptekben, mint a kristálycukor.

Brazil dió - Paradió

A brazil dió Dél-Amerikában, az Amazonas őserdeiben honos brazil diófa termése. Brazília trópusi erdeinek fája, egészen pontosan a Pará szövetségi állam bennszülött növénye, innen is kapta népszerübb nevét, a paradiót. Fája akár 45 méter magasra is megnő, termése citrom nagyságú. Termesztése nem jellemző, sokkal inkább vad állományokból gyűjtik termését. Érdekessége, hogy 15 hónapig érik. Héja annyira kemény, hogy kikelni csak úgy tud, ha a burkot a rágcsálók megkezdik - akár évekbe is telhet, amíg a héj elkorhad, és kiszabadul a csíra.

Bulgur

A bulgur az egyik legkedveltebb alternatív gabonaféle, amit ma már az emberek nem csak a török éttermekben mernek kikérni. Egyre többen választják a klasszikus rizs-krumpli kettőse helyett. Sokszínűen variálható alapanyag, készülhet belőle köret, saláta, főétel, ráadásul mértékkel fogyasztva egészséges is.

Babapiskóta

A babapiskóta egy klasszikus, könnyed és sokoldalúan felhasználható édesség, amely szinte minden konyhában megtalálható. Légies állaga és semleges, enyhén édes íze miatt számos desszert alapanyagaként szerepel, legyen szó tiramisuról, piskótatortáról, vagy egyszerűen csak egy kis kávé mellé. Eredetileg Olaszországból származik, és azóta világszerte elterjedt. Az egyszerűségében rejlik a varázsa, hiszen a babapiskóta önállóan is remek desszert, de rendkívül jól kombinálható különböző krémekkel, gyümölcsökkel vagy csokoládéval.

Barna sör

A barna sör az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb sörtípus, amely nemcsak karakteres ízével, de mély színével is kitűnik. Színe a karamellizált, pörkölt malátának köszönhető, íze pedig a diótól a csokoládéig, sőt, néha a kávés aromákig is terjedhet. A világ számos pontján készítik eltérő stílusokban – legyen szó angol ale-ről, német dunkelről vagy belga dubbelről.

Basmati rizs

A <strong>basmati rizsnek</strong> két fő fajtája van: fehér és barna. A basmati (főleg barna fajtája) egészséges, lassabban felszívódó, és jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint a sima fehér rizs, ezért a dietetikusok előszeretettel ajánlják a tudatosan étkezőknek, fogyókúrázóknak, sőt, bizonyos esetekben cukorbetegeknek is. Finom, illatos, mindig pergő rizsféle, az egyik legkedveltebb világszerte.

Bébikukorica

A <strong>bébikukorica</strong> alacsony kalóriatartalmú, könnyen emészthető zöldség, amely gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Fogyasztható nyersen, párolva, sütve vagy akár grillezve is. Bár főként import termékként találkozhatunk vele, egyre többen próbálják meg hazánkban is termeszteni.

Barnarizs

A barna rizs a teljes értékű gabonafélék közé tartozik, mely nemcsak egészséges, de sokoldalúan felhasználható alapanyag is. A hántolatlan rizsszemek megtartják a külső korparéteget, így jóval több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a fehér rizs.

Búzacsíra

A búzacsíra a búzaszem „embrió” állapota. A csíraállomány igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz E-, B-vitaminokat, cinket, vasat, folsavat, káliumot, foszfort és magnéziumot, így fogyasztása rendkívül egészséges. A búzacsírából kinyert olaj nagyon magas E-vitamin tartalmú, így jó hatással van a szív és a vérkeringés működésére, és a bőrnek is jót tesz.

Bárányborda

A bárányborda különleges fogások kedvelt húsalapanyaga, amely prémium minőségével és gazdag ízvilágával a gasztronómia egyik csúcsa.

Barbecue szósz

A barbecue szósz az amerikai konyha egyik legismertebb szósza, amely világszerte elterjedt, és sokféle húsos vagy vegán ételhez ad intenzív, füstös, édeskés ízt. Nemcsak grillpartikon jön jól: pácként, szendvicsekben vagy akár mártogatósként is megállja a helyét.

Bodzabogyó

A bodzabogyó egy rendkívül népszerű és sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Sötétlila színe, különleges íze és jelentős egészségügyi előnyei miatt számos ételben és italban megtalálható. Gyakran használják szörpök, lekvárok, gyümölcslevek, de akár édességek és húsok mellé készült szószok készítéséhez is.

Birsalmasajt

A birsalmasajt az őszi-téli szezon egyik hagyományos, de sajnos egyre ritkábban készített édessége, mely tulajdonképpen nem más, mint birsból készült gyümölcskocsonya</strong>.

Barna mártás

A barna mártás a klasszikus francia konyha egyik alappillére, és a világ számos gasztronómiai örökségében megtalálható valamilyen formában. Mély, gazdag ízvilága miatt kiváló kiegészítője húsételeknek, különösen marha-, vad- és szárnyashúsokhoz.

Burrata

A burrata egy friss olasz sajt, aminek a külső rétege friss mozzarellából készül, belül pedig krémes, tejszínes sajttöltelék van – lágy, ellenállhatatlan textúrával. Gourmet boltokban, delikáteszekben, nagyobb szupermarketekben is kapható, leginkább tavasztól őszig érdemes keresni, frissen a legfinomabb. Kiváló előétel, salátákhoz, pizzára vagy egyszerűen csak paradicsommal, olívaolajjal tálalva.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek