r
Nosalty Logó

Házi fügelekvár

Gerzsenyi Flóra
Házi fügelekvár
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

132
Kalória
0.4g
Fehérje
34.2g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
61.3g
Víz
-
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
32.4g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1320 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 136 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 132 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    671.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    341.5 g
  • Cukor
    324 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    613.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    421 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 1320 kcal
  • 0% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 136 kcal

Elkészítés

  1. A fügéket megmossuk, a végeiket levágjuk, majd felnegyedeljük és egy lábosba tesszük őket.
  2. Felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a két fahéjrudat, belekaparjuk a vanília magjait és a vaníliarudat is beledobjuk.
  3. Felforraljuk az egészet, majd krumplinyomóval kicsit átnyomkodjuk.
  4. Hozzákeverjük a cukrot, és alacsony lángon tovább főzzük, míg sűrű lesz. Gyakran kevergessük, nehogy odaégjen.
  5. A vanília- és fahéjrudakat kivesszük a keverékből. Ilyenkor még elég darabos, ezért kézi botmixerrel lepürésítjük, de ha hagyhatjuk így is, ha szeretjük.
  6. Végül hozzáöntjük a citrom levét, és forraljuk még egy kicsit.
  7. Akkor jó a lekvár, ha sűrű és ragadós. Előzőleg sterilizált, jól zárható üvegekbe töltögetjük, majd fejre állítjuk kb. 20-30 percre. Letakarva hagyjuk egy napot állni, hogy legyen ideje kihűlni.
  8. Fogyaszthatjuk sósan és édesen - vajas kalácson vagy sajttál mellé nagyon ütős.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p

Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami sós és édes ételekhez egyaránt remekül passzol. Elsősorban sütikhez, palacsintába, zabkására, kenyérre kenve szoktuk fogyasztani, de sajttál mellé vagy sült húshoz ugyanúgy kitűnő kísérő. Mi most vaníliával és fahéjjal megbolondítva készítettük, de rummal és más karakteres fűszerekkel is pompás édesség lehet. Ráadásul érdemes többet készíteni belőle, mert ajándéknak is igazán különleges.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek