Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi fügelekvár

Házi fügelekvár
Házi fügelekvár
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami sós és édes ételekhez egyaránt remekül passzol. Elsősorban sütikhez, palacsintába, zabkására, kenyérre kenve szoktuk fogyasztani, de sajttál mellé vagy sült húshoz ugyanúgy kitűnő kísérő. Mi most vaníliával és fahéjjal megbolondítva készítettük, de rummal és más karakteres fűszerekkel is pompás édesség lehet. Ráadásul érdemes többet készíteni belőle, mert ajándéknak is igazán különleges.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fügéket megmossuk, a végeiket levágjuk, majd felnegyedeljük és egy lábosba tesszük őket.
  2. Felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a két fahéjrudat, belekaparjuk a vanília magjait és a vaníliarudat is beledobjuk.
  3. Felforraljuk az egészet, majd krumplinyomóval kicsit átnyomkodjuk.
  4. Hozzákeverjük a cukrot, és alacsony lángon tovább főzzük, míg sűrű lesz. Gyakran kevergessük, nehogy odaégjen.
  5. A vanília- és fahéjrudakat kivesszük a keverékből. Ilyenkor még elég darabos, ezért kézi botmixerrel lepürésítjük, de ha hagyhatjuk így is, ha szeretjük.
  6. Végül hozzáöntjük a citrom levét, és forraljuk még egy kicsit.
  7. Akkor jó a lekvár, ha sűrű és ragadós. Előzőleg sterilizált, jól zárható üvegekbe töltögetjük, majd fejre állítjuk kb. 20-30 percre. Letakarva hagyjuk egy napot állni, hogy legyen ideje kihűlni.
  8. Fogyaszthatjuk sósan és édesen - vajas kalácson vagy sajttál mellé nagyon ütős.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 935
össznézettség: 18 034
elküldve: 0
receptkönyvben: 50
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1195 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: szüret, húsvét, karácsonyi gasztroajándék
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fügedzsem

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

132
füge 500 g
barna cukor 250 g
víz 2 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéjrúd 2 db
vanília 1 db