Sertéshús

A sertéshús vagy disznóhús a világ egyik legelterjedtebb húsfajtája, melyet széles körben fogyasztanak különféle formákban, különösen Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Magyarországon is kiemelkedően népszerű, és számos tradicionális étel alapja, mint például a pörkölt, kolbász és különböző sültek vagy rántott húsok.
A sertéshús legnemesebb része a szűzpecsenye, mint a marhánál a bélszín. A sertés további, sütésre alkalmas részei: karaj, tarja, lapocka, oldalas, comb és csülök. Amennyiben a kevésbé zsíros húsokat preferáljuk, alapanyagul a sertésszűzet vagy a karajt válasszuk, ugyanis ezek zsírtartalma körülbelül annyi, mint a szárnyasoké. A sertéshús vasban és proteinben gazdag, emellett jó B-vitamin-forrás is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sertéshús a világon a második leggyakrabban fogyasztott húsféle. Már i.e. 5000-ben ismerték és fogyasztották. A sertésnek rengeteg felhasználási módja létezik, hiszen részei más-más tulajdonságokkal bírnak. Egyes vallásokban, mint a zsidó vallásban, a sertéshús fogyasztása tiltott.
A friss sertéshúsért érdemes a piacra vagy henteshez ellátogatni. Az egészséges hús halvány rózsaszín, és kellemetlen szagoktól mentes. Érdemes a származási helyének utánakérdezni vagy adott esetben a csomagolásról leolvasni, utóbbinál a szavatossági időt is vegyük figyelembe. A sertéshús egy-két napig tárolható hűtőben, de fagyasztóban akár 8 hónapot is kibír.
A sertéshús gazdag fehérjében, amely fontos szerepet játszik az izom fenntartásában és annak építésében is. Emellett a sertéshús sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például B-vitaminokat (különösen B1, B3, B6, B12), vasat, cinket, foszfort és szelént. A sertéshús zsírtartalma változó, attól függően, hogy milyen húsrészről van szó. Például a tarja, szalonna vagy csülök magasabb zsírtartalmú, míg a karaj és a comb soványabbak.
A sertéshús nagyon sokszínűen felhasználható alapanyag. A karaj sovány húsrész, és gyorsan elkészíthető, így például rántott hús és különböző ízesítésű sültek készülhetnek belőle. A sertéscomb szintén soványabb húsrész, ami pörköltöknek, gulyásoknak áll jól, valamint pácolva és füstölve sonkaként is elkészíthetjük. A lapockából gyakran készül tokány, míg az oldalas zsíros tulajdonsága miatt grillezéshez, sütéshez vagy pörköltnek alkalmas. A szűzpecsenye nagyon puha és sovány része a sertésnek, gyors sütést igénylő. A sertésszalonnát és sertészsírt ízesítésképp is felhasználhatjuk olaj helyett.
Készülhet belőle szaftos sertéspörkölt nokedlivel, sertésszűz pirított erdei gombákkal és sütőtöknudlival, szaftos bakonyi sertésszelet, tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával, a kedvenc milánói sertésbordánk, a legtunkolósabb sertéspörkölt, tejben főtt sertéskaraj zsályával (Maiale al Latte), thai pirított rizstészta sertésszűzzel, kínai kellel és szójaszósszal, fügelekvárral sült sertéscomb és burgonyamorzsás rántott hús. A japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando ebédnek is beillik, a retró rántott húsos szendvicset újragondolva pedig nyugodtan csomagold a gyereknek tízóraira.
Még több sertéshúsos receptért görgess lejjebb!
Sertéshúst az év bármely időszakában kaphatunk. A disznóvágás viszont a tél első felére jellemző szokás.
A sertéshús egy-két napig tárolható hűtőben, de fagyasztóban akár 8 hónapot is kibír.
fehérjetartalom
21.34 g
zsírtartalom
64011.228 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
70.14 g
Foszfor
216 mg
Nátrium
47 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
7 mg
B6 vitamin
0.718 g
Kolin
57.3 mg
Niacin - B3 vitamin
5.566 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.722 mg
fehérje
21.34 g
Zsír
telített zsírsav
2.76 g
egyszeresen telített zsírsav
6.481 g
többszörösen telített zsírsav
1.987 g
koleszterin
64 g
ásványi anyagok
Kalcium
7 mg
Vas
0.53 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
216 mg
Nátrium
47 mg
Cink
1.73 mg
Réz
0.056 mg
Mangán
0.007 mg
Szelén
26.5 µg
szénhidrát
víz
70.14 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.426 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.181 mg
Niacin - B3 vitamin
5.566 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.722 mg
Kolin
57.3 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.12 mg
D vitamin
21 µg
B12 vitamin
0.54 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.718 g
Ikonikus épület volt, ma már elköltözött Pécs 1979-ben nyílt Vásárcsarnoka, és nagy sikerrel működik. A régi, lepusztult csarnok helyén pedig, úgy fest, parkolóház lesz.
NosaltyMa egy rendhagyó, de annál izgalmasabb menüvel érkezünk, ami szemnek-szájnak jólesik majd!
NosaltyA Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnali árellenőrzésekbe kezdett: az árrést, a saját márkás termékek arányát és a mennyiségi előírásokat is vizsgálják.
NosaltyPár éve futótűzként terjed a sztárvilágban - és egyre szélesebb körben is - a hivatalosan cukorbetegeknek kifejlesztett, étvágycsökkenést előidéző gyógyszerekkel való fogyás. Most azonban új szert találtak.
A Pepco fantasztikus termékkel rukkolt elő, mely teljesen megváltoztatja a hozzáállásodat a mosogatáshoz.
Ha szeretnéd, hogy gyönyörű paradicsomokat szüretelj le a nyáron, akkor ezeket a növényeket ne ültesd melléjük.
Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...
A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.