Fehér bors

Fehér bors

Leírás

A bors számos növény markáns csípős ízű bogyó-, mag-, kőmagtermése vagy levele. A „bors” elnevezést szigorúan véve csak a borsfélék családjába tartozó délkelet-ázsiai eredetű kúszónövény, a borscserje kőmagtermésére lehetne használni; e növény virágaiból előbb zöld, majd sárga és piros, végül barna bogyófüzérek fejlődnek, amelyek kiszáradás során feketévé válnak. A fehér borsot ugyanabból az igen érett szemtermésből nyerik mint a feketeborsot, úgy hogy sós vízben áttörik a termésfalát és kiveszik a kőmagot. A fehér bors kevésbé csípős mint a feketebors, világos mártások ízesítésére alkalmas. A fehérbors kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű sima felületű golyócska. A bors több ezer éve ismert és használt fűszer. Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor Nagy Sándor az i.e. 4. században behozatta az ókori Görögországba.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Tároljuk száraz, hűvös helyen. Fontos még, hogy légmentes edényt használjunk, így tovább megmaradnak jellemző illat és aroma anyagai.

100g Fehér bors

fehérjetartalom

10.4 g

zsírtartalom

2.031 g

szénhidráttartalom

68.61 g

víztartalom

11.42 g

Hány kalória

gramm

fehér bors?

Top ásványi anyagok

Kalcium

265 mg

Foszfor

176 mg

Magnézium

90 mg

Vas

14.31 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.1 g

C vitamin

21 mg

Niacin - B3 vitamin

0.212 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.126 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

10.4 g

Zsír

telített zsírsav

0.626 g

egyszeresen telített zsírsav

0.789 g

többszörösen telített zsírsav

0.616 g

ásványi anyagok

Kalcium

265 mg

Vas

14.31 mg

Magnézium

90 mg

Foszfor

176 mg

Nátrium

5 mg

Cink

1.13 mg

Réz

0.91 mg

Mangán

4.3 mg

Szelén

3.1 µg

szénhidrát

rost

26.2 g

víz

11.42 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.022 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.126 mg

Niacin - B3 vitamin

0.212 mg

Folát

10 µg

C vitamin

21 mg

B6 vitamin

0.1 g

Címlapról ajánljuk

8 aranybarnára pirult, szaftos csirkecombos fogás

A szaftos csirkecomb az egyik legjobb választás, ha könnyen akarsz mennyei ebédet vagy vacsorát rittyenteni: sokszor elég csak néhány finom zöldséggel (vagy éppen gyümölccsel) és fűszerrel a sütőbe tenni, de akár serpenyőben is szaftos lesz, ha tudjuk, hogyan kell bánni vele.

Nosalty

További cikkek