Fusilli tészta

A fussili, vagy fusilli, az a vidáman csavarodó, spirálforma tészta, amitől minden étel üde, játékos és ízes lesz. Az olasz eredetű név a „fuso” – orsó – szóból ered, amivel korábban kézzel tekerték a friss tésztát.

Leírás

Fusilli tészta – receptek, leírás, tippek

A fussili többnyire durumlisztből és vízből készül, Olaszország középső és déli tájairól származik. Mérete jellemzően 3–5 cm, vastagsága – azaz a „spirál” –, amelyet nagyon könnyű „beöltöztetni” szósszal, pestóval vagy dressinggel. A legenda szerint a firenzei Medici udvarában pattant ki a spirálforma ötlete.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a fusilli tészta?

Fusilli tészta

Spirálisan csavart nagyon egyszerű tészta. Viszonylag sokáig kell főzni, mert kevés tojással készül. Olcsó ára miatt is nagy népszerűségnek örvend hazánkban ez az olasz tésztafajta. Kitűnő mákos, diós, vagy grízes tészta készíthető belőle, ha édesre vágyunk, bár ezek nem a legelterjedtebb felhasználási módjai.. Zöld (con spinaci) és teljes kiőrlésű (tipo integrale) változatban is gyártják.

Hogyan vásároljuk?

Leggyakrabban száraztésztaként kapható — boltban, 250 g, 500 g és 1 kg kiszerelésben –, de olasz delikátesz boltokban előfordul friss változat is, Magyarországon hűtőpultos, kész tészta formában is felllelhetjük.

Hogyan tároljuk?

Friss variáns esetén hűtőben rövid ideig tárolandó; száraz változat szobahőmérsékleten, légmentesen egy évig is eláll.

Mire jó a fusilli tészta?

A 100 g száraz fusilli körülbelül 350 kcal-t tartalmaz, magas szénhidráttartalma (kb. 72 g), de közepes mennyiségű fehérje (~12 g) és alacsony zsírtartalom jellemzi. Rosttartalma segíti az emésztést, különösen teljes kiőrlésű változatban. Egy adag (kb. 192 g) főt tésztában 200 kcal körül van, fehérje ~13 g, szénhidrát ~26 g, só és zsír minimális mennyiségben.

Mi készülhet a fusilli tésztából?

  • Gazdag, húsos vagy krémes mártások: a spirálok közé beül a szósszal együtt a darált hús, gomba, brokkoli, ricotta – igazi ínyenc egyveleleget alkotva.
  • Klasszikus sajtos, szezonális spárgás-baconos tészták.
  • Tésztasaláták: hidegen is tökéletes – dresszinggel, zöldséggel, sült húsdarabokkal harmonizál. A furcsa formája miatt a saláták textúrája gazdagabb lesz.
  • Sütőben sült fogások: lasagne-alternatíva lehet ragukkal, sajttal, zöldséggel – a fusili nemcsak izgalmasabb formát ad, de nem is fő szét olyan könnyen.
  • Színes, tematikus változatok: lehet kapni teljes kiőrlésű, gluténmentes vagy akár tintahallal/fűszerekkel színezett verziókat is.

Még több fusilli tésztával készülő receptért görgess lejjebb!

371
Kalória
13g
Fehérje
74.7g
Szénhidrát
1.5g
Zsír
9.9g
Víz
-
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
2.7g
Cukor

100 g Fusilli tészta

fehérjetartalom

13.04 g

zsírtartalom

1.012 g

szénhidráttartalom

74.67 g

víztartalom

9.9 g

gramm fusilli tészta?

Top ásványi anyagok

Foszfor

189 mg

Magnézium

53 mg

Kalcium

21 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.142 g

Kolin

15.1 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.04 g

Zsír

telített zsírsav

0.277 g

egyszeresen telített zsírsav

0.171 g

többszörösen telített zsírsav

0.564 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

3.3 mg

Magnézium

53 mg

Foszfor

189 mg

Nátrium

6 mg

Cink

1.41 mg

Réz

0.289 mg

Mangán

0.917 mg

Szelén

63.2 µg

szénhidrát

rost

3.2 g

cukor

2.67 g

víz

9.9 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.4 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.431 mg

Folát

237 µg

Folsav

219 µg

Kolin

15.1 mg

Lutein+zeaxantin

18 µg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

0.1 µg

B6 vitamin

0.142 g

220 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek